Fleringen is een klein dorp met een compacte dorpskern, maar met een groot en prachtig buitengebied welke rijk is aan verhalen: De Kroezeboom, landgoed Herinckhave en de Fleringer Molen. Maak een wandeling langs deze bijzondere plekken en laat je meenemen in de mooie verhalen.

Populair in Fleringen

 1. Nostalgisch Rijden.NL

  Nostalgisch Rijden.NL is hèt leukste Uitje van Nederland! Beleef de nostalgie van toen! Het …

 2. Kroezeboom in Tubbergen

  De Kroezeboom

  De Kroezeboom is een van de oudste en bekendste bomen van ons land en hij staat op de Fleringer …

 3. Havezate Herinckhave

  Idyllisch en groen landgoed gelegen nabij het dorpje Fleringen. Waar een katholiek schuilkerkje …

 4. Molen van Frielink

  In 1821 liet de Heer van Herinckhave, de windmolen "Grobbemöl",bouwen aan de Ootmarsumseweg 211 …

Kom en geniet van Fleringen
Kroezeboom in Tubbergen
Schoenen

Landgoed Herinckhave

Zeer idyllisch en groen landgoed, waar een katholiek schuilkerkje in het bouwhuis herinnert aan minder tolerante tijden. Een watermolen zorgde voor een extra bron van inkomsten. De afgelopen jaren is veel werk gestoken in restauratie van de havezate. Zo is het luidklokje op de kapel om 12 uur en om 6 uur 's middags weer in volle glorie te horen. Met subsidie van de provincie Overijssel zijn de affuiten (het onderstel) van een tweetal kanonnetjes op het voorplein hersteld, evenals de eikenhouten wieltjes. Deze kanonnetjes hebben aanvankelijk voor havezate De Eeshof in Tubbergen gestaan, maar zijn zo'n 100 jaar geleden op het voorplein van Herinckhave geplaatst.

Kroezeboom

Breng eens een bezoek aan de 500 jaar oude Kroezeboom in Fleringen die vroeger dienst deed als grensmarkering en bedevaartsoord. De Kroezeboom is een van de oudste en bekendste bomen van ons land en hij staat op de Fleringer Es. Geschat wordt dat de boom tussen 1500 en 1600 is aangeplant als 'loakboom' of markeboom. De zomereik wordt wel eens ouder geschat maar is naar alle waarschijnlijkheid tussen de 400 en 500 jaar oud. Daarmee is het wel één van de oudste eikenbomen van Nederland.

Wandel het pachterspad

Wandelen door het boerenland langs de voormalige pachterserven van het landgoed Herinckhave en door het prachtige buitengebied van de buurtschap Fleringen. Het gaat om een tweetal wandelroutes, langs 32 van de 35 boerenerven die 100 jaar geleden deel uitmaakten van het landgoed Herinckhave en in 1916 zijn verkocht aan de pachtboeren. Onderweg bij de boerenerven langs de route staat wetenswaardige informatie op borden over de geschiedenis van de voormalige pachtboerderijen, die allen deel uitmaakten van het omvangrijke bezit van de familie Von Bönninghausen.

Er is een route van 8 km uitgezet en eentje van 12 km die wandelaars o.a. via de kasteellaan langs de havezate en de markante Kroezeboom op de Fleringer es voert. De 8 km route begint bij eetcafé DOK’s en de 12 km route bij café-restaurant De Molen. Bij beide locaties is parkeergelegenheid.

Evenementen in Fleringen