Kroezeboom in Tubbergen

Landgoed Baasdam

Midden in Twente ligt het circa 65 ha. grote landgoed Baasdam, omgeven door bossen, houtwallen en weilanden. Kunstwerken, een grote vijver en het historische landschapspark verfraaien het landgoed.

Het landgoed Baasdam vindt u aan de Reutummerweg, de weg van Tubbergen naar dorp Reutum. Het landgoed is 62 hectare groot.

Het specifieke karakter ontleent het landgoed aan enerzijds de oude boeren kenmerken: essen (dit zijn verhoogde akkers) en houtwallen en anderzijds de parkachtige structuur met ronde lijnen, bijzondere bomen en een grote vijver.

De eigenaren van Baasdam spannen zich in om het landgoed duurzaam in stand te houden. Ze zetten zich in voor natuurbehoud en -ontwikkeling door de weides minder intensief te laten begrazen en ruimte te gegeven aan natuurlijk grasland. Tevens wordt op de es sinds een paar jaar weer winterrogge verbouwd, wat een typisch Twents beeld geeft.

Bijzonderheden

Over het landgoed stroomt een aantal meanderende beken en er zijn verspreid over het landgoed diverse kikkerpoelen aangelegd. In 2002 is op het oostelijk deel van het landgoed in samenwerking met het Waterschap Regge en Dinkel een Retentie- en Natuurgebied aangelegd van ongeveer 6 hectare, waardoor de Baasdammerbeek opnieuw meandert. Hier wordt het teveel aan water tijdelijk opgevangen en dit wordt gecombineerd met natuurbeheer.

Steles van Ruckriem

Een landweg door het bos, grote bomen met overhangende takken, zonlicht wat een spel speelt tussen de bladeren. In mei 2005 werd dit zandpad verbijzonderd door de komst van 7 granieten zuilen (stèles) welke door de kunstenaar Ulrich Ruckriem zijn gemaakt. De vlakverdeling wordt zichtbaar door breuklijnen (boorgaten). De landweg is een historische verbindingsroute tussen de landgoederen Baasdam en Herinckhave, waar het idee en de contacten met Rückriem geboren zijn. De stèles zijn niet meer uit het beeld tussen bomen, takken en zonlicht wat nu ook een spel speelt met de stenen, weg te denken.

Trouwen op Landgoed Baasdam

In samenwerking met 't Oale Roadhoes is het ook mogelijk om op het prachtige landgoed te trouwen! Zie je het al voor je? Op deze unieke trouwlocaties ga je nog voor de plechtigheid met het hele gezelschap een wandeling maken. Via een bospad zie je al wandelend steeds afwisselende natuur. Vlakbij het echt idyllische vijverhuisje (met waanzinnig uitzicht over het landschapspark!) zal de huwelijksvoltrekking plaatsvinden. In de open lucht! Een glaasje champagne om te proosten op het echtpaar en het aansnijden van de bruidstaart gebeurt ook allemaal ter plekke. Het bruidspaar kan er zelfs voor kiezen om vervolgens in het vijverhuisje te overnachten! Meer weten hierover? Bekijk dan het trouw-arrangement!

contactinformatie

 

Tip je vrienden

facebook twitter