Voor wie het nog niet weet: Twente is misschien wel het mooiste wandelgebied van Nederland. Zonde om het bij een klein blokje om te laten. Twents Blokje Om staat voor maar liefst 300 kilometer aaneengesloten wandel- plezier. Over stuwwallen. Dwars door beekdalen. Dat hoeft zeker niet in één keer. Je kunt ook delen van het “blokje om” lopen. In een weekend, als dagtocht of tijdens een ochtend of middag in je vakantie met het gezin.

Populair in

 1. Kroezeboom in Tubbergen

  De Kroezeboom

  De Kroezeboom is een van de oudste en bekendste bomen van ons land en hij staat op de Fleringer …

Maar liefst 300 kilometer aan onmeunig wandelplezier

In plaats van ’tot ziens’ zeggen we in Twente ook wel: heanig an! Dat betekent zoveel als ‘doe rustig aan, pas goed op jezelf’. In een lagere versnelling is het leven namelijk veel leuker. Wandelen is een goede manier om dat te ervaren. Stap voor stap laat je niet alleen de natuur zijn werk doen, maar ook de Tukkers zelf… Want als je denkt dat Nederland zijn hartelijkheid aan het verliezen is, ken je ons nog niet. Even onze hand opsteken of een praatje maken, vinden wij nog heel gewoon. Twents Blokje Om is een bundeling van meerdere, afwisselende wandelroutes, elk met een eigen thema. Thema’s die wat vertellen over de natuur in Twente, maar ook over de cultuur en de mensen, de Tukkers. Ook al loop je maar een klein deel van de 300 kilometer lange route, je beleeft al snel het echte Twente. De routes van het Twents Blokje Om kun je op veel plekken in Noordoost-Twente oppakken. Waar jouw route begint en eindigt bepaal je zelf. Start bijvoorbeeld met het kiezen van één van deze thema’s of routes. Lees meer over het Twents Blokje Om op Visit Twente

Ontdek de 5 thema-routes

 1. Route-tips

  5 handige en leuke tips tijdens het lopen van de Stuwwalroute.

 2. 48 uur op pad met

  Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Essenroute.

 3. Route-tips

  4 handige en leuke tips tijdens het lopen van de Essenroute.

 4. 48 uur op pad met

  Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Smokkelroute.

 5. Route-tips

  Een Twents Blokje Om: 300 kilometer aan onmeunig veel wandelplezier.

Ontdek de Essenroute

De Essenroute loopt langs de ‘essen’. Bollende weilanden die door de jaren heen zijn ontstaan door het bemesten van de graslanden, waardoor ze steeds iets boller zijn gaan staan. Langs de essen en mooie beken loop je door het Twentse land; van het natuurgebied Dal van Mosbeek bij Mander naar Recreatiepark het Hulsbeek bij Oldenzaal.

Ontdek de Stuwwalroute

De Stuwwalroute loopt over de Twentse stulwal. Een overblijfsel uit de ijstijd, in het landschap geboetseerd door de ijstong. Een prachtige tocht door het Twentse landschap met een mooi inkijkje in de vorming van het landschap in de ijstijd. Via het Dal van de Mosbeek vind je de eerste stijging bij de ‘beklimming’ van de Braamberg en Tutenberg. Na Ootmarsum loop je richting Hengelo en De Lutte.