Cultuur in Tubbig

Cultuur in Tubbig: Karina Voets

Geschreven door

VerhalenVerteller

Leestijd 5 minuten 1378 x bekeken

Vandaag aan het woord: Karina Voets van Atelier Zoccolo! De vierde verhalenverteller in onze rubriek: Cultuur in Tubbig. In deze rubriek delen wij verhalen die geschreven worden door lokale initiatiefnemers op het gebied van cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan een kunstenaar, muzikanten, een vereniging of een andere lokale instantie die typerend is voor de cultuur in de gemeente Tubbergen.

“Cultuur is niet elitair of ingewikkeld, cultuur is voor iedereen”

Wie ben je en wat is jouw functie?

Ik ben Karina Voets, ik heb mijn eigen atelier in Reutum en samen met onze beeldentuin vormt dit Atelier Zoccolo. Als Atelier Zoccolo maak ik deel uit van Kunst Kijken, de atelierroute in de gemeente Tubbergen. Op het gebied van cultuur heb ik verschillende dingen gedaan. Mede door COVID liggen die werkzaamheden stil. Ik ben bestuurslid van Hof van Tubbergen en één van de initiatiefneemsters van Blink, skitter*nde kunst. Verder ben ik lid van de Leader groep Noord Oost Twente.

In het verleden ben ik betrokken geweest bij Glasrijk, o.a. als assistent curator. Ik maakte onderdeel uit van het Cultuurplatform Tubbergen en Cultuurplatform Twente en was bestuurslid van Stichting Baasdam.

Hoe werk je?

Ik werk met graag met olieverf, maar tegenwoordig ook veel met pastelkrijt. Ik heb veel gehad aan de lessen van Saskia Griepink. Een goede aanvulling op deze lessen vond ik de modules Kunstgeschiedenis en Moderne Kunst aan de Vrije Academie. Ik schilder graag grote doeken, realistisch en met veel kleur. Mijn pastels daarentegen zijn vrij klein. Het werken met pastel is voor mij bijna meditatief. Ik werk vanuit mijn hart, maak wat ik zelf mooi vind. Ik heb geen specifieke doelgroep. Schilderen is soms een worsteling, in mijn hoofd hoor ik dan altijd de uitspraak van Saskia: “dicht bij jezelf blijven”, dat werkt. Vind je mijn werk mooi, dan voelt dat als een compliment.

Pastel
Pastel

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen het culturele veld in Tubbergen?

Ik denk dat mijn kennis en ervaring van toegevoegde waarde zijn in mijn vrijwilligerswerk. Maar ik ben ook vaak de kritische noot. Ik heb een groot hart voor cultuur in het algemeen en een ongelofelijke hekel aan oneerlijkheid, arrogantie en zelfverrijking. Ik schop nogal eens tegen zere benen. Kort samengevat een eigenwijze kunstenaar. Hoewel ik mijzelf eigenlijk nooit kunstenaar noem, ik ben een amateur en heb helaas geen opleiding in die richting gehad.

Ik kan kunst op ieder niveau waarderen, als het maar authentiek is, geen “kunstje”. Voor veel kunstenaars valt het niet mee om te leven van hun werk. Veel kunstenaars zijn heel introvert en niet commercieel. Als assistent curator bij Glasrijk kwam ik bij de kunstenaars in hun atelier, leerde de verhalen achter de persoon en het kunstwerk. Door het verhaal gaat een kunstwerk leven, dat vind ik prachtig.

Kunstwerk
Kunstwerk

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op mijn gezin, op mijn prachtige atelier en onze beeldentuin. Door de vele musea en expositie bezoeken is ook mijn partner geïnspireerd geraakt en kunst gaan maken. Hij maakt buitenbeelden van voornamelijk metaal. Onze tuin is inmiddels met al zijn werk een heuse beeldentuin geworden!

Beeldentuin
Beeldentuin

Samen op onze eigen manier met kunst bezig zijn, dat is rijkdom. Er is niets fijner dan “je hoofd leeg maken” door een beetje in je atelier te klooien. Soms komt er iets moois uit en soms verdwijnt het in de prullenbak.

Waar liggen de kansen en bedreigingen volgens jou?

We wonen in een prachtige omgeving, daar moeten we zuinig op zijn. Volgens mij is er plek voor een breder cultureel veld in Tubbergen. Het zou mooi zijn om wat meer te durven, eens van de gebaande paden af te wijken. Naast evenementen zou er een permanente ruimte moeten zijn waar plek is voor cultuur. Een expositieruimte, een klein theater … ik heb wel ideeën!

Hoe zie je de toekomst?

Ik denk dat er veel veranderd is de laatste maanden, de impact van een pandemie zal nog lang nadreunen. Ik hoop dat mensen meer gaan waarderen wat er is en wat er kan. Genieten van mooie dingen, verder is er niet zoveel belangrijk toch? Als alles weer een beetje “normaal” is gaan we kijken hoe we verder gaan met Blink, skitter*nde kunst. Het idee is om in winkels in het centrum van Tubbergen kunst van lokale kunstenaars te exposeren, een soort pop-up galerie.

Wat voegt cultuur toe?

Poeh! Cultuur is bijna zuurstof voor mij. Ik mis het ontzettend dat we nu niet naar het museum en naar het theater kunnen. En toch vind ik ook dan wel mijn weg door zelf meer te creëren of door te lezen of online naar kunst te kijken. Kunst is voor mij geslaagd als het me ontroert, tot nadenken zet. Een mooi kunstwerk kan je hele dag goed maken. Probeer eens stil te staan bij een kunstwerk, er echt naar te kijken. Je hoeft niet alles mooi te vinden, maar als je leert kijken en genieten van kunst is dat heel waardevol. Dat gun ik iedereen. Cultuur is niet elitair of ingewikkeld, cultuur is voor iedereen.

Olieverf
Olieverf

Oproep!

Als het straks weer mag en kan, bezoek dan eens een cultureel evenement in je omgeving, raak geïnspireerd!

Laten we Tubbergen weer op de kaart zetten en het culturele veld laten opbloeien!

Karina Voets, 0650566790, karinavoets@hetnet.nl Wil je Atelier Zoccolo bezoeken? Mail of bel dan even.

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kunst & cultuur

  De Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen

  Geschreven door Corine
 2. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine
 4. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter