Cultuur in Tubbig

Cultuur in Tubbig: Paula Oude Hengel

Geschreven door

VerhalenVerteller

Leestijd 5 minuten 1299 x bekeken

Vandaag aan het woord: Paula Oude Hengel van Perles Art! De vijfde verhalenverteller in onze rubriek: Cultuur in Tubbig. In deze rubriek delen wij verhalen die geschreven worden door lokale initiatiefnemers op het gebied van cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan een kunstenaar, muzikanten, een vereniging of een andere lokale instantie die typerend is voor de cultuur in de gemeente Tubbergen.

Paula Oude Hengel – Perles Art

“Ik leef mijn Passie … dat is het mooiste wat er is”!

Wie ben je en wat is jouw functie?

Ik ben Paula Oude Hengel van Glasatelier Perles Art in Reutum, ik ben een flameworker. Dat betekent dat ik rechtstreeks glas smelt, bewerk en vorm in de vlam. Ik werk klein en maak voornamelijk kunstzinnige glaskralen, allen uniek en met de hand vervaardigd, die ik verwerk tot unieke sieraden. Mijn passie voor glaskunst is ontstaan toen ik 11 jaar geleden op vakantie in Frankrijk was en met een Franse glaskunstenaar in contact kwam. Als kind was ik altijd al gefascineerd door de kleuren en de transparantie in glas. Ook experimenteerde ik veel met natuurlijke materialen.

Paula in actie
Paula in actie

Hoe werk je?

Voor mijn glaskunst gebruik ik speciaal zacht glas b.v. Moretti effetre uit Murano (glaseiland in Italië) maar ook Reichenbach, CIM of Zilverglas. Ik heb les gehad in Nederland, maar de verfijnde technieken heb ik geleerd van internationale glasartiesten. Daarnaast werk ik ook autodidactisch. Ik werk in de vlam, smelt, voeg kleuren toe, gebruik professionele technieken en vorm de kralen in de brander. Vervolgens worden ze gereguleerd afgekoeld in een speciale afkoeloven.

Herinneringssierraad
Herinneringssierraad

Naast mijn eigen vrije werk maak ik ook herinneringssieraden in opdracht, geheel naar wens en op maat. Ik verwerk o.a. crematie as in glas of maak mond geblazen holle kralen (waar vervolgens een lokje haar in verwerkt kan worden). Een tastbare herinnering aan een dierbare. Heel bijzonder om dit voor nabestaanden te mogen doen.

Daarnaast geef ik workshops voor groepen tot maximaal 8-10 personen. Een hele mooie manier om kennis te maken met het smelten van glas en dit te bewerken in de vlam. Glas is zo fascinerend! Wil iemand de kneepjes van het glaskralen branden beter leren, dan is het volgen van een cursus van 6 lessen mogelijk. We werken tegenwoordig vanuit 2 naast elkaar gelegen ateliers (i.v.m. corona).

Voor professionele flameworkers bied ik de mogelijkheid om jaarlijks internationale glasartiesten naar Reutum te halen om speciale technieken tijdens een Masterclasses te leren. Een mooie aanwinst voor de Nederlandse flameworking.

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen het culturele veld in Tubbergen?

Inmiddels is mijn Glasatelier Perles Art nu 11 jaar in Reutum gevestigd, doe ik jaarlijks mee aan de Open Atelier Route / Kunst Kijken Tubbergen en staan mijn deuren open voor publiek. Tijdens deze open dagen geef ik demonstraties glasblazen op de blaaspijp. Ook tijdens het evenement Glasrijk Tubbergen geef ik educatieve demonstraties aan kinderen van de basisscholen van de Gemeente Tubbergen.

Unieke glassieraden
Unieke glassieraden

Glasatelier Perles Art ligt op de (nieuwe) Glaskunstroute, natuurlijk staan de deuren open en is de Glaskunstbezoeker van harte welkom, misschien ben ik aan het werk en geef ik spontaan een demonstratie glasblazen. Het atelier is behaaglijk warm, ik zet koffie en het toilet is vrij toegankelijk. Een mooi punt voor Glasrijk, Glansrijk en Glinsterend Tubbergen.

Waar ben je trots op?

Ik ben voornamelijk trots op wat ik in de afgelopen 11 jaar heb bereikt. Met hard werken, veel positiviteit, creativiteit en een flinke portie doorzettingsvermogen is Perles Art geworden wat het is. Samen met de ondersteuning van mijn man en gezin heb ik dit opgebouwd, een mooi Glasatelier staat er nu, waar ik oprecht trots op ben. En nu nog steeds staat mijn gezin achter me en ontvang ik hulp op momenten daar waar nodig is.

Hoe zie je de toekomst?

Ik ben van nature een positief denkend mens en zie de toekomst dan ook positief in. Binnenkort zal Nederland steeds meer van het slot gaan en zijn culturele activiteiten, evenementen, kunstmarkten, en festivals weer toegankelijk voor publiek. Nog even volhouden. Hoe heerlijk is het dan om weer van Cultuur en Kunst te kunnen genieten, weer naar kunstmarkten te mogen gaan en weer workshops te kunnen geven. Allemaal activiteiten en momenten die het leven zoveel aangenamer en mooier maken! Ik blijf ondertussen mooie dingen maken en ontwikkel me verder in verschillende technieken.

Wat voegt cultuur toe?

Cultuur en Kunst maakt het leven van mensen een stuk aangenamer, mijn kunstuiting werkt voor mij zelfs ontspannend en zen, ik ben bezig in het hier en nu en ben op dat moment één met het glas. Het kan zelfs voor mensen therapeutisch werken. Het verrijkt je leven en maakt de kwaliteit van je leven groter.

Oproep!

Wilt u kennismaken met het maken van glaskralen, kom dat gerust een keer langs, u bent van harte welkom. Ook kunt u een workshop volgen in mijn atelier in Reutum. U leert de basistechnieken van het glaskralen branden. Met een professionele brander en een diversiteit aan gekleurde glasstaven kunt u heerlijk aan de slag. Ook is het mogelijk om samen met vriendinnen, (schoon)zussen, moeder/dochter, collega’s of buurvrouwen een workshop te volgen.

Maak bijvoorbeeld een ring van glas!
Maak bijvoorbeeld een ring van glas!

Ik wens Tubbergen toe om straks na corona weer heerlijk te kunnen genieten van Kunst en Cultuur binnen en buiten. Ondertussen blijf ik mooie dingen maken en misschien zie ik u wel tijdens de Glaskunstroute of tijdens Glasrijk 2021. Ja… want Glasrijk gaat weer door van 30 sept. t/m 3 oktober. Hoe fijn is dat!

Paula Oude Hengel Perles Art Kerkstraat 108 Reutum 06-47296963 info@perles-art.nl www.perles-art.nl

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine
 2. Natuur

  Picknicken in Twente

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter