Glansrijke verteller

Wat te doen met Pasen?

Geschreven door

Corine

Leestijd 5 minuten 1346 x bekeken

Wat te doen met Pasen dit jaar? Kom voor een lang weekend naar Tubbergen en geniet hier van de start van de lente! Boek een aantal nachtjes in een luxe accommodatie, of start het vakantieseizoen goed met een lang weekend op de camping.

Als je Pasen komt vieren in Twente, maak je dan op voor een heerlijk lang weekend in de omgeving van Tubbergen. De mogelijkheden voor overnachten zijn hier eindeloos. Zet je caravan of tent neer op één van de vele campings die met Pasen weer openen en geniet van het begin van de lente. In onze natuurgebieden kan je urenlange wandelingen maken met je lief of met je gezin (of lekker alleen, hoor je de stilte?)! Terwijl je de natuur goed in je opneemt en de verse lucht opsnuift komt je hele lichaam tot rust. Je hersenen maken fijne hormonen aan zoals serotonine en dopamine (hallo geluksbrengers!) en de vitamine D van het lentezonnetje zorgt ervoor dat je hier in Tubbergen tijdens Pasen weer helemaal oplaad.

Stap je liever op de fiets? Geen probleem! Er liggen honderden kilometers fietspad voor je klaar. Vanuit Tubbergen ontdek je het mooie Noordoost Twente het beste per fiets! Omdat we weten dat je waarschijnlijk wil door blijven fietsen, want het glooiende en afwisselende landschap blijft constant verrassen, is een tocht op de e-bike helemaal een aanrader. Je fiets laad je eenvoudig tussendoor op bij één van de vele restaurants en rustpunten! Onderweg kan je zo kunststadje Ootmarsum even aan doen, even shoppen in Tubbergen, of fiets door Het Springendal: de achtertuin van Nederland. Op de vele landweggetjes kom je langs boerderijen & landschapwinkeltjes waarbij je de lekkerste streekproducten kan scoren. Met alle zuivel, groenten en eieren heb je zo een heerlijke paasbrunch van de streek te pakken!

Paasvuur
Paasvuur

Doe mee met de typische Twentse tradities met Pasen

Wij tukkers staan bekend om onze folklore en eeuwenoude tradities. Helemaal hot (en dan bedoelen we écht hot) is natuurlijk een bezoek brengen aan het Paasvuur. Terwijl je luistert naar het knetterende hout in een gigantisch vreugdevuur, hoor je ook het geroezemoes van de mensenmenigte en als je geluk hebt speelt het plaatselijke orkest nog een gezellig deuntje. Met een drankje in de hand kan je genieten van het vlammenspektakel. Rode koontjes gegarandeerd! Het samenkomen en het symbolisch beginnen van de lente is een heerlijke Twentse traditie tijdens Pasen en is daarom ook in Tubbergen erg populair. Vanuit de hele regio trekken mensen naar onze verschillende locaties van de paasvuren toe.

Paassterrit

Al jarenlang is het op Eerste Paasdag in Reutum tijd voor de jaarlijkse Paassterrit. Stap met vrienden, familie of buren in de auto en doe mee met een oriëntatie- en puzzelrit met de auto. Iedereen die in het bezit is van een geldig rijbewijs én een auto kan meedoen. Heel veel teams maken met de auto een uitgebreide rit door het prachtige Twentse landschap. Ideaal: zo kan de Paasbrunch lekker even zakken tijdens de autorit. Aan de hand van een routeomschrijving rijd je een vooraf vastgestelde route. En dat is moeilijker dan het lijkt! De rit zit namelijk vol met valse punten, strikvragen en doordenkertjes. Een hartstikke leuk uitje dus en het bestaat al sinds de jaren '60! Nog een typische traditie uit de omgeving van Tubbergen (Reutum) dus. Paassterrit 2023 gaat plaatsvinden op 9 april!

Paasterrit Organisatie
Paasterrit Organisatie

Palmpasenoptocht

"Palm Palm Pasen, hei Koerei, over enen zondag, krijgen wij een ei. Één ei is geen ei, twee ei is een half ei, drie ei is een paasei!", dit hoor je meerdere keren uit de zingende kinderen tijdens de traditionele Palmpasenoptocht. De optochten worden veelal georganiseerd door fokloregroepen, maar bijvoorbeeld ook door de (kinder)kerk. Voorafgaand aan de kleine optocht in Geesteren (begint om 14:00 uur op zondag 2 april) zal er een Palmpasen themaviering voor kinderen zijn in de St. Pancratiuskerk. Vanaf daar lopen de kinderen onder begeleiding van muziekvereniging Sint Caecilia vertrekt de optocht om 14:00 uur bij de St. Pancratiuskerk. Via de Vriezenveenseweg, Röringstraat, Broenenstraat, Zurinkstraat, Harmelinksweg, Herminkstuk, Zurinkstraat, Dorpsstraat, Langeveenseweg, Ten Catelaan wordt naar Erve Kampboer gelopen.

Het is een koddig gezicht, al die kinderen met hun mooie versierde Palmpasentakken. Een goede tip om tijdens een wandeling door onze omgeving even een tussenstop te maken om dit schattige schouwspel te bekijken!

Pasen
Pasen

Eieren, eieren, eieren

Tijdens Pasen eten we altijd extra eieren. Als je terug kijkt in de geschiedenis zijn daar diverse redenen voor. Volgens Germaanse gebruiken (vanuit het christelijk geloof overgenomen) vieren we met Pasen dat Jezus is opgestaan uit de dood. Een ei was er dan om het nieuwe leven te symboliseren. Daarom gaven boeren vroeger vaak hun mooiste eieren aan de pastoor. Ze zagen het als het ideale paasoffer. Deze eieren werden soms ook gekleurd (vandaar het paaseieren schilderen en versieren!). Je kan het eieren eten ook gewoon heel praktisch bekijken. Na 40 dagen hebben moeten vasten en kippen hebben die wel gewoon eieren leggen (en ook nog eens meer, want hoe langer het licht is, hoe meer eieren ze leggen') zorgt er ook gewoon voor dat de eierenvoorraad op moet. Hoe het ook went of keert, een eitje hoor er bij tijdens Pasen!

Paaspop Geesteren
Paaspop Geesteren

Voetjes van de vloer

Met Pasen kunnen ook de voetjes van de vloer tijdens Paaspop Geesteren en Paaspop Albergen! In beide dorpen kunnen duizenden mensen genieten van muziek, borrels en een gezellige sfeer. Bij Paaspop Geesteren moesten ze na 40 jaar (!) op zoek naar een nieuwe invulling nu de Pet Boon Aven Band vorig jaar toch écht afscheid heeft genomen. Maar dat is gelukt! En hoe! Het podium in Geesteren wordt gevuld met live muziek uit de mooiste streek van Nederland (Twente!). Lokale artiesten & aanstormend talent gaan er alles aan doen om de tent op de kop te zetten. Van gouwe ouwe classics & keiharde rockhits tot moderne meezingers & dansbare heen-en-weer-swingers! Het komt allemaal voorbij. Bij Paaspop Albergen zorgen Feestnation, DJ Magnus en Sander Scheperman voor een te gekke avond. Met Pasen gaan in gemeente Tubbergen dus de voetjes van de vloer!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Corine deelt de leukste tips, highlights, hotspots en leukste verhalen van regio Tubbergen!

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine
 2. Natuur

  Picknicken in Twente

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter