Kunst & cultuur

De Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen

Geschreven door

Corine

Leestijd 3 minuten 1788 x bekeken

Stel je eens voor: op deze vrijdagavond stellen rijendik bezoekers zich op achter de dranghekken langs de straten van Tubbergen. Het is namelijk weer tijd voor de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht! Een schitterend spektakel, wat leuk is voor jong én oud. Dit is per se de grootste carnavalsoptocht, maar wel één die meer dan 40.000 toeschouwers - altijd - weet te betoveren!

Oude tradities maar dan met Moderne Twist

In het mooie Twente, waar de carnavalstraditie echt diepgeworteld is in de cultuur, komt de traditie tijdens de Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen écht tot leven. Elk jaar komen de deelnemers uit verschillende Twentse dorpen hun unieke creaties naar het dorp brengen. Soms met een knipoog, vaak met veel humor en actuele thema´s, maar vooral met één doel: de ogen van het publiek laten schitteren. Je staat vaak genoeg met open mond te kijken naar alle pracht & praal. Niet zo gek dus dat de op de vrijdagavond van carnaval traditiegetrouw heel veel tukkers, maar ook mensen buiten onze regio, naar Tubbergen komen voor de Verlichte Optocht.

Gemeenschapsgevoel

Wat carnaval natuurlijk extra bijzonder maakt, is de kracht van de gemeenschap die erachter schuilt. In de aanloop naar de optocht werken families, vriendengroepen en verenigingen samen heel hard om de gekleurde praalwagens zo goed mogelijk te versieren met een overvloed aan fonkelende lichtjes. Tijdens het versieren doen ze trouwens hun uiterste best, waardoor er tijdens de optocht ook écht sprake is van een uitzonderlijk hoog niveau. Met zo'n 40 deelnemende wagens/loopgroepen betekent dit dus veel kijkplezier, ook al is het niet de grootste carnavalsoptocht uit de omgeving. Het mooiste is hier wel: of je nu van carnaval houdt of niet, dat maakt niet eens meer uit. Iedereen die komt kijken is sowieso onder de indruk! Met zoveel pracht en praal snappen wel dat het publiek rijendik langs de kant van de weg staat. De organisatie doet er alles aan om ervoor te zorgen dat iedereen goed zicht heeft op de deelnemers. Het verzoek is uiteraard wel om netjes op de stoep en achter de dranghekken te blijven. Volg te allen tijde de aanwijzingen op van de routebewakers! Deze zijn te herkennen aan hun oranje hesjes.

Loopgroepen
Loopgroepen

Echt donker & meer carnavalsplezier

Om ervoor te zorgen dat de beleving van de Twentse Verlichte Optocht nog mooier is, wordt langs de route de straatverlichting uitgeschakeld! En naast de praalwagens zal je ook veel loopgroepen zien die uit zijn gedost met honderden lampjes en kleurrijke pakken.

Na de verlichte optocht kan je op vrijdagavond natuurlijk nog uitbundig carnaval vieren. In de twee feesttenten (de Carnavalallée-tent op het Raadhuisplein nabij 't Oale Roadhoes & De Plus Pleijhuis Party Allee tent op de weide, nabij de Delle) en Café de Kroeg (op de hoek van de Julianastraat/Hardenbergerweg) gaat het dak eraf! Je moet hiervoor wel kaarten hebben, dus als je slim bent koop je deze alvast in de voorverkoop online. De verschillende dweilorkesten die hun beste -muzikale- beentje voort zetten zorgen voor live muziek tijdens de optocht én in de verschillende tenten. Bekijk het programma van de verschillende café's op hun sociale media! De prijsuitreiking zal plaatsvinden om 22:30 uur in de Plus Pleijhuis Party Allee tent.

Optocht Tubbergen
Optocht Tubbergen

Live op televisie

Kun je er niet bij zijn? Wees dan niet getreurd! Dit jaar (2024) kan je voor het eerst de Verlichte Optocht ook bekijken tijdens een live uitzending op RTV Oost! Dat betekent dat er nóg meer mensen tegelijkertijd van kunnen genieten. Vanaf 9 februari om 19:00 te zien op televisie. De herhaling zal te zien zijn op zaterdag 10 februari om 15:30 uur.

Een bontgekleurd creatief én verlichtend spektakel dus. Wij wensen deelnemers & bezoekers weer een mooie Verlichte Optocht toe!

Deel dit artikel met vrienden

Corine

Corine deelt de leukste tips, highlights, hotspots en leukste verhalen van regio Tubbergen!

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine
 2. Natuur

  Picknicken in Twente

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter