Prehistorische grafheuvels

In de gemeente Tubbergen zijn meerdere prehistorische grafheuvels. Bijvoorbeeld in het Streu, Vasser Grafveld, Herinckhave. In dit gebied wemelt het van de archeologische monumenten.

Vaak zijn dit terreinen met daarin sporen van begraving in de vorm van vlakgraven en restanten van een hunebed met omliggende grondsporen uit het Neolithicum.

Aan de Duitse grens ligt een klein maar bijzonder terrein met een schat aan historie. Wel eens een grafheuvel gezien uit de jonge Steentijd (4400 tot 1700 v. Christus)? Naast de grafheuvels in dit gebied ligt hier ook een urnengrafveld uit de IJzertijd.

In dit gebied wemelt het namelijk van de archeologische monumenten. Grafheuvels duiken op in het landschap. Voor kenners geeft een fijn raster van lijnen de plek aan waar vroeger kleine akkertjes uit de ijzertijd lagen, de celtic fields.

De Vasserheide verrast je met veertig meter aan hoogteverschillen in het uitgebreide heidecomplex. Laat je verderop verrassen door de verrassende doorkijkjes bij het elzenbroekbos langs de Roezebeek.

Het Mandergrafveld is een klein heidegebied met een zestal grafheuvels uit de jonge Steentijd en een urnenveld uit de IJzertijd. Het gebied maakt deel uit van het grote heidegebied Manderheide dat grenst aan Duitsland.

contactinformatie

 

Tip je vrienden

facebook twitter