Routetip

Augustus is heidemaand. Hier geniet je van de bloeiende heide!

Leestijd 2 minuten 484 x bekeken
Geschreven door

Marleen

In augustus kleurt de heide paars! Een bekend fenomeen waar je op verschillende plekken in onze regio van kunt genieten. Volgens velen is dit de mooiste tijd van het jaar in onze regio. Je hoeft dan ook niet lang te zoeken naar heidevelden, want de plant groeit in talloze natuurgebieden. Wil je weten waar je de paarse heide kan vinden? Wij hebben de mooiste routes met bloeiende heide voor je op een rij gezet.

Springendal Heideroute 3,2 km

De Heideroute leidt langs een prachtig heideveld, de Paardenslenkte, op het Springendal. Dit heideveld is een restant van het ‘onland’ wat ooit grote delen van Twente besloeg. Ontdek wat heide naast de heideplant nog meer aan leven herbergt en met een beetje geluk zie je de zandhagedis zich koesteren in de zon.
- Startpunt: P-plaats Brandtoren | Brandtorenweg 4 | Hezingen
Lees hier meer over deze route

Manderheide 8 km

In het noorden van Twente vind je dit zeldzame cultuurlandschap met zijn bijzondere historie. Midden in het bronnenlandschap op een stuwwal vind je de Manderheide. De Manderheide is aangewezen als N2000 gebied. Veel dieren en planten zijn afhankelijk van een open heidelandschap om te zonnen en te schuilen. Denk bijvoorbeeld aan hagedissen, heideblauwtjes of jeneverbessen.
- Startpunt: bezoekerscentrum IJs en Es | Bergweg 8 | Mander
Download hier de route

Paars, paarser, paarst!

Heuren Zeggen van Oldersheer 9 km

Tussen Ootmarsum en Vasse ligt een bijzonder essenlandschap, dat deel uit maakt van de oostelijke stuwwal in Twente. In dit essenlandschap ligt een aantal slenken waarin meerdere bronnen ontspringen. 'Heuren zeggen van oldersheer' is een gevarieerde wandeling door dit kleinschalige boerenland. De Vasserheide verrast je met veertig meter aan hoogteverschillen in het uitgebreide heidecomplex. Laat je verderop verrassen door de verrassende doorkijkjes bij het elzenbroekbos langs de Roezebeek.
- Startpunt:Parkeerplaatsje tegenover watermolen de Mast | Denekamperstraat 246 | Vasse
Download hier de route

Heideroute Engbertsdijkvenen 4,6 km

Nabij Langeveen ligt het mooie natuurgebied Engbertsdijkvenen en de heide van Bruinehaar. De heideroute door Twente voert langs waterplassen, over de zandkop of ‘haar’ met prachtige heidevegetatie en langs de hoogveenkern. Uitkijkpunt De Pluus biedt een mooi uitzicht over uitgestrekt hoogveen.
- Startpunt: P-plaats Kloosterhaar | Dorpsstraat | Kloosterhaar
Lees hier meer over deze route

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Marleen

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Natuur

  Landgoed Baasdam, een unieke locatie!

  Geschreven door Marleen
 2. Wellness

  Tijd voor een verwenmoment bij Spaboerderij Nutter

 3. 48 uur op pad met

  Matthias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Stuwwalroute.

  Geschreven door Mathias
 4. Route-tips

  5 handige en leuke tips tijdens het lopen van de Stuwwalroute.

  Geschreven door Mathias

Tip je vrienden

facebook twitter