Midwinterhoornblazen Geesteren

Op zondagavond 15 december brengen de midwinterhoornblazers uit Geesteren de 'oale roop' ter gehore bij Zalencentrum Spalink vanaf 17.00 uur.

Een van de bekendste eeuwenoude traditionele gebruiken die Twente rijk is, is het midwinterhoornblazen. Menig Tukker heeft thuis het houten blaasinstrument goed bewaard. Traditioneel mag er vanaf de 1e Adventszondag op de midwinterhoorn worden geblazen tot en met Driekoningen (6 januari). De eerste keer blazen op 1e Advent wordt ook wel ‘anbloazn’ genoemd, het ‘afbloazn’ is logischerwijs de laatste keer op Driekoningen.

Het midwinterhoornblazen door verschillende personen tegelijkertijd kan als een hoorspel worden gezien. De ‘roep’ van de ene blazer wordt beantwoord door de andere. De ‘bloazers’ blazen om beurten, dit is ook het geval wanneer er met een groep wordt geblazen. Het midwinterhoornblazen is opgenomen op de nationale lijst van immaterieel cultureel erfgoed.

Het geluid van de midwinterhoorn wordt ’n oaln roop (de oude roep) genoemd. De klanken van ’n oaln roop zijn het best wanneer het vriest en het weer droog is, het mystieke geluid reikt dan tot vele kilometers.

Op verzoek van zalencentrum Spalink zullen de midwinterhoornblazers vanaf 17.00 uur de "oale roop" ten gehore brengen. U bent van harte welkom om te komen luisteren en zalencentrum Spalink aan te doen voor een hapje en een drankje.

Midwinterhoornblazers Geesteren

De groep "midwinterhoorn blazers Geesteren" is een blaas groep die al vele jaren bestaat. In eerste instantie waren er een aantal heren die de ‘oale roop’ in de adventsperiode ten gehore brachten. In 2015 werd in Geesteren de Twentse midwinterhoornwandeling georganiseerd. Hier kwamen duizenden mensen op af. Het was een geweldig evenement voor jong en oud. Sinds 2016 zijn er een 3 tal dames bij de groep gekomen. Vrij uniek is het aantal jeugdleden van de groep. Momenteel hebben we 6 jeugdleden (1 ontbreekt op de foto) tussen de 6 en 14 jaar waar we zeer trots op zijn.

Wanneer

Locatie

Zalencentrum Spalink

Adres
Koelenbeekweg 10, 7678TP Geesteren
Telefoon
0546-681338
E-mail
Website
spalink.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter