Harbrinkhoek vormt samen met Mariaparochie een dubbeldorp. In het dorpje zelf vind je aan de Almeloseweg een brandkast die herinnert aan de grootste bankroof ooit in Nederland, gepleegd in 1944 door dappere verzetsstrijders. Aan de zuidoostkant ligt het Lateraalkanaal, dat zo'n vijftig jaar geleden is gegraven om wateroverlast in de landerijen rond Almelo tegen te gaan.

Je kunt mooi wandelen over het schouwpad langs het kanaal, en op de paden bij de Markgraven en Hunzerbeek. Richting Albergen loopt je door de glooiende weiden van Klössehoek en zie je de rode daken van boerderijen boven de velden uitsteken.

Kroamschudd'n? Eerst maar eens je benen losmaken.

Mariaparochie ligt 'op een klootworp afstand van Almelo' zei Herman Finkers. Hij kwam hier om te kroamschudd'n, jij om te wandelen. Dat kan hier volop. Bijvoorbeeld langs historische plekken als de Mooie Vrouwenweg, de Loakenbelt en Erve Löwkeboer. Of langs de meanderende Markgravenbeek met daarin een vistrap die ervoor zorgt dat vissen obstakels in de beek moeiteloos kunnen passeren. De langste route leidt langs het Lateraalkanaal, dat in 1980 is gegraven om de wateroverlast in de landerijen rond Almelo tegen te gaan.

Download de dorpsommetjes (PDF) in en rondom het dubbeldorp hieronder:

Ontdek de mooie natuur
Ontdek de mooie natuur

Tip je vrienden

facebook twitter