Tubbergen

Het dorp Tubbergen heeft vanouds de meeste inwoners en vormt het bestuurlijke en geografische middelpunt van de gemeente Tubbergen.

Schaepmanmonument

De priester, dichter en staatsman Herman Schaepman (1844-1903) is zonder twijfel de bekendste Tubbergenaar. Als lid van de Tweede Kamer maakte hij zich aan eind 19e eeuw sterk voor sociale gerechtigheid. Hij nam het bovendien op voor de positie van de katholieken in de Nederlandse samenleving.

Zo gaf hij de impuls voor de oprichting van de R.K. Staatspartij, één van de voorgangers van het huidige CDA. Als u vanuit Almelo het dorp Tubbergen binnen komt rijden, ziet u het driemaal levensgrote beeld uit 1927, schepping van August Falise.

Het toont hem als de grote strijder voor het geloof. Aan de voet van het beeld staat zijn lijfspreuk: ‘Credo, pugno’: ik geloof en ik strijd. Een expositie over zijn leven en werk kunt u zien in het gemeentehuis.

Havezate De Eeshof

De statige gevel van havezate De Eeshof – nu een woon- en zorgcomplex voor ouderen – dateert uit 1719. In de loop van de jaren heeft het gebouw verschillende bewoners gehad. Herman Schaepman werd er geboren als zoon van de burgemeester. Het is ook een school geweest en tijdelijk onderkomen voor minder draagkrachtigen. Op het voorterrein staat een monument voor de Zusters Franciscanessen, die zich lang hebben ingezet voor de ouderenzorg en de wijkgezondheidszorg in Tubbergen.

St. Pancratiusbasiliek

Misschien is de St. Pancratiusbasiliek nog het bekendst om zijn glas-in-loodramen. Vijf generaties van de bekende glazeniersfamilie Nicolas hebben in pakweg honderd jaar door hun vensters een sfeer van grote harmonie gecreëerd. De neogotische kerk werd aan het einde van de 19de eeuw naar een ontwerp van Alfred Tepe gebouwd achter de uit 1511 daterende toren uit Bentheimer zandsteen. Paus Joannes Paulus II heeft haar in 2000 de eretitel basiliek toegekend.

Nederlands Hervormde Kerk

In het centrum treft u voorts de protestantse kerk van Tubbergen. Dit is een ‘Waterstaatskerk’ uit de 19de eeuw. De kerk dankt haar naam aan het toen geldende voorschrift dat ontwerpen voor kerken moesten worden goedgekeurd door Rijkswaterstaat.

De zeven zuilen van Ruckriem

Op het prachtige landgoed Baasdam, even ten oosten van Tubbergen in de richting van Reutum, heeft de internationaal vermaarde beeldhouwer Ulrich Ruckriem zeven hardstenen zuilen (stèles) geplaatst. Deze zeven zuilen vormen tezamen één gezamenlijk kunstwerk. Door hun onderlinge eenvormigheid benadrukken de stèles de rust van het landschap en markeren zij bescheiden en onopvallend de structuur van het bos. De stèles zijn een mooi voorbeeld van het werk en de techniek van de kunstenaar. De techniek die hij namelijk het meest toepast is het snijden en splijten van de steen langs de rechte lijnen. Vervolgens voegt hij alles weer samen, waardoor de kijker de hele steen krijgt te zien en alle handelingen die daaraan zijn uitgevoerd kan reconstrueren.

De Tubbergse schrijfster Marie Koopmans

Naast de vermaarde dr. Herman Schaepman kent de gemeente Tubbergen nog een literaire grootheid met nationale bekendheid, nl. Marie Koopmans. Zij was een tijdgenote van de bekende Twentse schrijfsters Johanna van Buren en Cato Elderink. Van haar hand verschenen meerdere boeken, o.a. “Om heuvelen vol kunst”, “Bôvenmeester” en “De Katoenkoning”, de laatste twee typische streekromans. Een gedenksteen in haar geboortehuis aan de Grotestraat 63 in Tubbergen is een blijvende herinnering aan deze Tubbergse schrijfster.

Carrousel van motoren

Vele jaren spoedden motorfanaten zich op de Tweede Pinksterdag naar Tubbergen.

Op een stratencircuit in de driehoek Albergen-Fleringen-Tubbergen werden daar internationale motorraces gehouden.

De races vinden al jaren niet meer plaats. Daarom laat de kunstenaar de motoren tegen de rijrichting van het verkeer koersen.

Inmiddels worden jaarlijks, weer op de Tweede Pinksterdag, op een beperkt circuit ‘races’ gehouden voor nostalgische motoren.

contactinformatie

 

Raadhuisplein 4
7651CV Tubbergen

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Aangepaste OV halte
  • Rolstoeltoegankelijk

Tip je vrienden

facebook twitter