De buurtschap Hezingen ligt in de grensstreek en is vooral bekend om haar prachtige natuurgebied: Het Springendal. Aan de andere kant van de grens ligt het Duitse gelijknamige plaatsje Hesingen. De buurtschap Mander ligt tussen groene weiden en glooiende akkers, waar de Mosbeek dwars door heen stroomt. Haarle is een klein buurtschap vooral bekend om haar mooie oude boerderijen en schuren met geveltekens. Kortom; buurtschappen die rijk zijn aan natuur en bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Populair in Hezingen-Mander

 1. De Snieder SVR

  De mooie plek rond de boerderij willen de eigenaren graag delen met mensen, die van het …

 2. Hoeve Springendal

  RUST! Dat is een van de fijnste kenmerken van Hoeve Springendal. En nergens ervaar je de …

Mander

De buurtschap Mander ligt tussen de groene weiden van Mandermaten en de glooiende akkers van de Mander esch. De Mosbeek stroomt er dwars door heen. u ziet hier oude, twentse boerderijen, houtwallen langs de hooilanden en kleine heidevelden in het bos. Het 'Dal van de Mosbeek' is een eeuwenoud landschap, dat tegenwoordig eigendom is van Landschap Overijssel. Dichtbij bij de Duitse grens liggen de grafheuvels uit de brons en ijzertijd. Tot de verbeelding spreken de twee Cirkels van Jannink. Deze heidevelden werden door de Enschedese fabrikantenfamilie Jannink naar Amerikaans voorbeeld in een ronde vorm ontgonnen om ze beter te kunnen bewerken. Het beheer van Landschap Overijssel is erop gericht om weer heide terug te krijgen.

Hezingen

Hezingen is vooral bekend om het prachtige natuurgebied: Het Springendal. Het Springendal wordt alleen maar mooier! Staatsbosbeheer brengt het terug naar hoe het er tussen 1900 en 1950 uitzag: een landschap met bos, kleinschalige heide met houtwalletjes ertussen, bronvijvers, meertjes, akkertjes en bloemrijke hooilanden. Uniek aan het Springendal is dat in het hele gebied de beken over de wegen lopen, in plaats van andersom. In het grensgebied verbindt Staatsbosbeheer bestaande en nieuwe heide tot één natuurgebied. Dieren en insecten kunnen zo van het ene naar het andere gebied gaan. Jij ook, want het Duitse en Twentse Wandelnetwerk zijn hier aan elkaar gekoppeld in de Hezinger grensroute. Toll, oder?!

Haarle

Haarle is een klein buurtschap gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving tussen Reutum, Vasse en Tubbergen. De buurtschap heeft nog mooie en oude boerderijen en schuren met geveltekens. Deze decoratieve tekens bezaten in opzet vaak een symbolische betekenis en zouden bedoeld zijn voor het afweren van onheil.

verhalen uit Hezingen-Mander

 1. Natuur

  Dwalen door het Dal van de Mosbeek. Geniet van het winterlandschap!

  geschreven door Marleen
 2. Glansrijke verteller

  Misdadig lekker bier van Huttenkloas Brouwerij komt thuis

  geschreven door Marleen
 3. Sagen en legendes

  Sage: Zwijgen is goud.

 4. Lekker uit!

  Ontdek Glasrijk Tubbergen: de leukste tips!

  geschreven door Marleen
 5. Outdoor

  Plan je eigen knooppunten route!

  geschreven door Marleen
 6. Lekker uit!

  Met de fiets de boer op! Proef de unieke sfeer van het platteland.

 7. Natuur

  De mooiste picknickplekjes! Beleef het ultieme zomergevoel.

  geschreven door Marleen