De buurtschap Hezingen ligt in de grensstreek en is vooral bekend om haar prachtige natuurgebied: Het Springendal. Aan de andere kant van de grens ligt het Duitse gelijknamige plaatsje Hesingen. De buurtschap Mander ligt tussen groene weiden en glooiende akkers, waar de Mosbeek dwars door heen stroomt. Haarle is een klein buurtschap vooral bekend om haar mooie oude boerderijen en schuren met geveltekens. Kortom; buurtschappen die rijk zijn aan natuur en bezienswaardigheden die zeker een bezoekje waard zijn.

Populair in Hezingen-Mander

 1. Watermolen Bels

  Watermolen Bels werd in 1725 gebouwd als korenmolen en papierfabriekje. De molen en de …

 2. Hoeve Springendal

  RUST! Dat is een van de fijnste kenmerken van Hoeve Springendal. En nergens ervaar je de …

 3. De Snieder SVR

  De mooie plek rond de boerderij willen de eigenaren graag delen met mensen, die van het …

 4. Erve Snieder

  Midden in de mooie natuur van nationaal Landschap Noord-Oost Twente in Mander in de omgeving van …

 5. Twente Bed and Breakfast

  Twentebedandbreakfast is een volledig ingerichte 2 persoons woning. Men vindt hier privacy, rust …

Mander

De buurtschap Mander ligt tussen de groene weiden van Mandermaten en de glooiende akkers van de Mander esch. De Mosbeek stroomt er dwars door heen. u ziet hier oude, twentse boerderijen, houtwallen langs de hooilanden en kleine heidevelden in het bos. Het 'Dal van de Mosbeek' is een eeuwenoud landschap, dat tegenwoordig eigendom is van Landschap Overijssel. Dichtbij bij de Duitse grens liggen de grafheuvels uit de brons en ijzertijd. Tot de verbeelding spreken de twee Cirkels van Jannink. Deze heidevelden werden door de Enschedese fabrikantenfamilie Jannink naar Amerikaans voorbeeld in een ronde vorm ontgonnen om ze beter te kunnen bewerken. Het beheer van Landschap Overijssel is erop gericht om weer heide terug te krijgen.

Hezingen

Hezingen is vooral bekend om het prachtige natuurgebied: Het Springendal. Het Springendal wordt alleen maar mooier! Staatsbosbeheer brengt het terug naar hoe het er tussen 1900 en 1950 uitzag: een landschap met bos, kleinschalige heide met houtwalletjes ertussen, bronvijvers, meertjes, akkertjes en bloemrijke hooilanden. Uniek aan het Springendal is dat in het hele gebied de beken over de wegen lopen, in plaats van andersom. In het grensgebied verbindt Staatsbosbeheer bestaande en nieuwe heide tot één natuurgebied. Dieren en insecten kunnen zo van het ene naar het andere gebied gaan. Jij ook, want het Duitse en Twentse Wandelnetwerk zijn hier aan elkaar gekoppeld in de Hezinger grensroute. Toll, oder?!

Haarle

Haarle is een klein buurtschap gelegen in een prachtige natuurlijke omgeving tussen Reutum, Vasse en Tubbergen. De buurtschap heeft nog mooie en oude boerderijen en schuren met geveltekens. Deze decoratieve tekens bezaten in opzet vaak een symbolische betekenis en zouden bedoeld zijn voor het afweren van onheil.

verhalen uit Hezingen-Mander

 1. Lekker uit!

  Ontdek Glasrijk Tubbergen: de leukste tips!

  geschreven door Marleen
 2. Outdoor

  Plan je eigen knooppunten route!

  geschreven door Marleen
 3. Lekker uit!

  Met de fiets de boer op! Proef de unieke sfeer van het platteland.

 4. Natuur

  De mooiste picknickplekjes! Beleef het ultieme zomergevoel.

  geschreven door Marleen
 5. Glansrijke verteller

  Al 66 jaar bourgondisch genieten bij restaurant de Liskoel in Vasse

 6. Kids

  Op stap met de kinderschatkaart Noordoost-Twente

  geschreven door Marleen
 7. Kids

  10 tips voor kids bij goed & slecht weer, zo verveel je je nooit!

  geschreven door Marleen