Oranjefietsroute Bad-Bentheim - De Lutte

  • Type

    Fietsen
  • Afstand

    22,7 km
  • Duur

    1:31
  • Knooppunten

    18
  • Locaties

    9

Tijdens deze etappe wordt de Nederlandse grens gepasseerd. In de omgeving van De Lutte gaat de route door een fraai stuwwallenlandschap. Hoogten als de Paasberg, de Austiberg, de Tankenberg en de Hakenberg geven het landschap een afwisselend en glooiend karakter.


Startpunt

Startpunt: Knooppunt 7, Schloßstraße/Bahnhofstraße, Bad Bentheim

Toegankelijkheid

De route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem, en kan in twee richtingen worden afgelegd.

  1. Burg Bad Bentheim

    Burg Bad Bentheim

    Burg Bad Bentheim

    De Oranjes waren bekend met Bentheim als kuuroord. De zuster van koningin Emma, Pauline, woonde er. Emma werd in 1890 na de dood van haar echtgenoot Willem III koningin-regentes en had tot taak haar dochter Wilhelmina voor te bereiden op de troon.

    Zij nam die taak tot 1898 waar en ging regelmatig met haar dochter naar Bentheim om daar te kuren. Het gezelschap reisde per trein en werd op het station afgehaald door vorst Alexis die daarvoor de fraaie landauer liet inspannen.

    (Het was de graven van Bentheim in 1817 toegestaan de titel ‘vorst’ te voeren). Ook later bleef Emma Bentheim bezoeken.

  2. Ev. ref Kirche Gildehaus

    Ev. ref Kirche Gildehaus

    Ev. ref Kirche Gildehaus

    Vanaf het begin tegen het einde van de 13e eeuw was de kerk in Gildehaus het centrum van het kerkdorp Gildehaus en de omliggende boerengemeenschappen. Waarschijnlijk heeft eerder op deze plek een houten kerk of een vakwerkhuis gestaan en later deze uit Gildehauser-steengroeven gegraven stenen kerk.

  3. Ostmühle

    Ostmühle

    Ostmühle

    Molen gebouwd in 1750 in opdracht van Graaf Carl van Bentheim. Op deze plek stond eerder een houten molen, maar deze werd verwoest door een storm. De molen is opgetrokken uit zandstenenblokken welke werden opgetrokken in de groeven van Bentheim en Gildehaus.

  4. Lukasmühle

    Lukasmühle

    Lukasmühle

    De in 1720 gebouwde molen brandde in 1945 volledig af. De schilder F. Hartmann bouwde de ruïne weer op. Alleen de romp van de molen werd opgebouwd om in te wonen en werken. De creaties van F.Hartmann zijn nog altijd te bewonderen in de molen.

  5. Lutterzand

    Lutterzand

    Lutterzand

    Het Lutterzand is een afwisselend landschap met grillige vliegdennen, grote dennenbomen, jeneverbesstruiken en heideveldjes. Dwars door het natuurgebied stroomt het riviertje de Dinkel. Het vormt de grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied.

  6. Galg op de Loabult

    Galg op de Loabult

    Galg op de Loabult

    Deze galg staat op de Loabult (hoogte met bos). Tot enkele eeuwen terug werden hier doodvonnissen voltrokken. De terdoodveroordeelden bleven soms dagenlang hangen, om voorbijgangers te waarschuwen op het rechte pad te blijven. Daarna werden ze begraven op het naastgelegen vrömdenkerkhof.

  7. Sproakstee Loabult

    Sproakstee Loabult

    Sproakstee

    Een oud Twents woord voor vergaderplek. De Sproakstee was in de tijd dat de Lutter Marke bestond de plek waar de Marke vergaderde. Boeren die tot de Marke de Lutte behoorden kwamen hier bijeen om te vergaderen over de situatie van de Marke, om nieuwe regels vast te leggen en oude te handhaven.

  8. Hellehond

    Hellehond

    de Hellehond

    Standbeeld van een Kardoeshond. Vroeger stond deze bij de boeren bekend stond als spookdier. Men sprak van "de verkeerde hond", "Wodans helper" of "Helhond". Het gerucht ging dat wanneer er ergens de Kardoeshond blafte, daar iemand zou sterven.

    De legende bleef overeind, degene die met de hond in aanraking kwam werd ernstig ziek.

  9. Plechelmuskerk De Lutte

    Plechelmuskerk De Lutte

    Plechelmuskerk De Lutte

    De huidige kerk is in 1931 gebouwd op de fundamenten van de oude Waterstaatskerk uit 1831 naar ontwerp van architect C. Hardeman uit Oldenzaal. Een tweetal kroonluchters, het kruis bij de gedachteniskapel en de doopvont stammen nog uit de oude waterstaatskerk van 1831. Ook de meeste van de

    gebrandschilderde ramen van o.a. de de eerste generatie F. Nicholas en Zn uit Roermond dateren uit die periode. De Kruiswegstaties (olieverf op koper) dateren uit 1915.

Tip je vrienden

facebook twitter