Oranjefietsroute Delden - Diepenheim
-
Type
Fietsen -
Afstand
34,0 km -
Duur
2:16 -
Knooppunten
18 -
Locaties
10
Via Hengevelde loopt de route naar Diepenheim. De moeder van prins Bernhard, prinses Armgard, bracht haar laatste levensjaren op Kasteel Warmelo (1457) door. Diepenheim is de belangrijkste ‘kastelenregio’ van Overijssel. Ook bekend is het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis.
Startpunt
Startpunt: Knooppunt 76, Langestraat/Markt, Delden
Toegankelijkheid
De route maakt gebruik van het fietsknooppuntensysteem, en kan in twee richtingen worden afgelegd.
Fietsknooppunt 76
Stadspomp Delden
Stadspomp Delden
In 1894 is op de Markt in Delden een herinneringsmonument geplaatst als dank voor de door baron Van Heeckeren aangelegde waterleiding.
Fietsknooppunt TOP
Fietsknooppunt 4
Fietsknooppunt 4
Fietsknooppunt 3
Fietsknooppunt 11
Sint Blasiuskerk Beckum
Sint Blasiuskerk Beckum
De huidige kerk werd in de jaren 1936-1938 gebouwd naar een ontwerp van de architect Johannes Sluijmer. Boven de entree staat in een nis het beeld van de heilige Blasius van Sebaste. De bakstenen toren is spaarzaam gedecoreerd. Slechts een nis aan de voorzijde, smalle vensters aan de zuid- en
noordzijde, vier galmgaten en vier uurwerken onderbreken het strakke gevelpatroon. De toren heeft een vierkantige spits.
Fietsknooppunt 10
Bentelerheide
Bentelerheide
De Bentelerheide, ook wel Bentelerhaar genoemd, is een mooi natuurgebied ten zuiden van Bentelo. De heide heeft een oppervlakte van ongeveer 30 hectare en is eigendom van Stichting Twickel.
Fietsknooppunt 12
Fietsknooppunt 12
Fietsknooppunt 9
Fietsknooppunt 9
HH Petrus en Paulus Kerk
HH Paulus en Petrus Kerk
De parochie Wegdam werd in 1855 opgericht en de huidige parochiekerk is in 1954 in gebruik genomen.
De architect heeft hierbij gekozen voor een gebouw dat verwijst naar het verleden door zijn Romaanse hoofdvormen en verstilde soberheid. Tegelijkertijd drukt het de zelfbewuste drang tot overleven
uit van een parochiegemeenschap die deze kerk beschouwt als symbool van een toekomst die we alleen samen vorm kunnen geven, ook nu de parochie Wegdam onderdeel is van de nieuwe parochie van de Heilige Geest.
Fietsknooppunt 8
Fietsknooppunt 7
Fietsknooppunt 34
Havezate Wegdam
Havezate Wegdam
Havezate Wegdam is in zijn huidige vorm gebouwd in het midden van de 18e eeuw en behoort tot de bezittingen van het Weldam. Tot 1896 is de havezate bewoond geweest door de familie van Coeverden. Het huis is niet voor publiek toegankelijk en betreden van het voorplein is verboden.
Kasteel Weldam
Kasteel Weldam
Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen.
Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel herken je de gebouwen die onderdeel zijn van het landgoed. De tuinen met onder meer een doolhof zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.
Mauritslaantje
Mauritslaantje
In de 16e eeuw verbleef prins Maurits tijdens zijn veldtocht in het Haghuis, om op verhaal te komen en zich voor te bereiden op toekomstige gevechten. De weg, waaraan het Haghuis ligt, heeft daarom de naam "Prinsendijk" gekregen en het verlengde van deze weg wordt het Mauritslaantje genoemd.
Fietsknooppunt 40
Fietsknooppunt 40
Erve Nieuwe Haghuis
Erve Nieuwe Haghuis
Geldersch dwarshuis daterend uit 1912 met authentieke keukens en kamers.
Oranjemuseum Nieuwe Haghuis
Oranjemuseum Nieuwe Haghuis
In de 80-jarige oorlog bivakkeerde hier in 1597 een vendel ruiterij van het leger van Prins Maurits. Of de prins hier ook bij was? De overleveringen zijn hier stellig in. Wel zijn de bewoners van het Haghuis zeer Oranjegezind.
Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis
Openingstijden
Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.
Huis Nijenhuis
Huis Nijenhuis
Huis Nijenhuis wordt voor het eerst genoemd in 1457 en is vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck. Zowel het huis als de bijgebouwen worden privé bewoond en zijn niet voor publiek opengesteld. Het landgoed is bijna 200 ha groot en is opengesteld voor wandelaars.
Fietsknooppunt TOP
Fietsknooppunt 38