De Noaberroute

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  57,8 km
 • Duur

  3:51
 • Knooppunten

  33
 • Locaties

  9

Mooie route door zandverstuivingen, heide en bossen en het riviertje de Dinkel. Ook kom je op je tocht langs een prachtige schaapskooi.


Startpunt

Startpunt: Knooppunt 69, Kerkplein, Ootmarsum

 1. Drostenhuis

  Drostenhuis

  Drostenhuis

  Oorspronkelijk was deze 18e-eeuwse patriciƫrswoning een stadsboerderij aan de wal in Ootmarsum. Het huis is rond 1750 verbouwd tot herenhuis en is compleet in stijl ingericht. De verschillende kamers met vele antieke vroeg 19e-eeuwse meubelen, schilderijen en gebruiksvoorwerpen geven een goed beeld

  van het herenleven. Het huis dankt zijn naam aan een vroegere bewoner. Mr. Hendrik Knijpinga Cramer, van 1800 tot 1810 drost en baljuw van Twente.

 2. Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

 3. Huis Singraven

  Huis Singraven

  Landgoed Singraven

  In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.

 4. Natura Docet Wonderryck Twente

  Natura Docet Wonderryck Twente

  Natura Docet Wonderryck Twente

  Verwondering over al het mooie dat de natuur te bieden heeft is de boodschap van Natura Docet Wonderryck Twente. Maar, soms kom je ook even met beide voeten op de grond

 5. Schaapskooi Stroothuizen

  Schaapskooi Stroothuizen

  Schaapskooi Stroothuizen

  Weggestopt tussen bossen, vennen en heide ligt de schaapskooi Stroothuizen. De Schaapskooi Stroothuizen is zo gebouwd dat schaap, mens en natuur in perfecte harmonie kunnen samenkomen en genieten.

 6. Commiezenhut

  Commiezenhut

  Commiezenhut

  Langs de grens met Twente is altijd gesmokkeld. Goederen waar vooral in gehandeld werd waren boter, sigaretten en drank. Om de smokkelaars op te sporen werden Commiezen (douane-ambtenaren) langs de grens gestationeerd.

 7. Lutterzand

  Lutterzand

  Lutterzand

  Het Lutterzand is een afwisselend landschap met grillige vliegdennen, grote dennenbomen, jeneverbesstruiken en heideveldjes. Dwars door het natuurgebied stroomt het riviertje de Dinkel. Het vormt de grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied.

 8. Dinkel

  Dinkel

  Dinkel

  De Dinkel is een 90 km lange rivier in het grensgebied van Nederland en Duitsland. De Dinkel ontspringt net over de grens tussen Coesfeld en Ahaus, doet dan een deel Losser en Dinkelland aan, om vervolgens bij het Duitse Neuenhaus uit te monden in de Vecht.

 9. Arboretum Poort-Bulten

  Arboretum Poort-Bulten

  Arboretum Poort-Bulten

  Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

Tip je vrienden

facebook twitter