Rondje om en door Bentelo

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  7,3 km
 • Duur

  1:50
 • Verbrande calorieen

  877 kcal
 • Knooppunten

  11
 • Locaties

  8

Met haar 1.500 inwoners lijkt Bentelo een rustig plattelandsdorpje, maar niets is wat het lijkt. Je staat versteld van de bijzondere en afwisselende omgeving. De Route gaat door het centrum en de prachtige natuur rondom het dorp.


Startpunt

Start bij Café/Restaurant Spoolder Proeven en Proosten, in het centrum van Bentelo, Onze Lieve Vrouwestraat 2, Bentelo. Volg vanaf hier de blauwe pijlen van het wandelnetwerk. Voor een bezoek aan wijngaard Hof van Twente, ga je bij keuzepunt V46, bij de Hagmolenbeek, rechtdoor en volg hier de rode pijlen. Volg na Wijngaard Hof van Twente de routebeschrijving in de route.

Colofon

Wandelroute Bentelo is samengesteld door HofMarketing | www.visithofvantwente.nl

 1. Spoolder Proeven en Proosten

  Spoolder Proeven en Proosten

  Spoolder Proeven en Proosten

  In het centrum van het bruisende Bentelo vind je Café/Restaurant Spoolder Proeven & Proosten. Een punt waar veel wandelaars, fietsers, toeristen, bewoners jong en oud samen komen om te genieten van de heerlijke drankjes en lekkernijen die Spoolder te bieden heeft.

  Bij Spoolder hangt altijd een gezellige sfeer. Of je nou een kopje koffie komt drinken, met de kinderen een ijsje komt eten, komt lunchen of uitgebreid gaat dineren. ‘Een perfect start- en eindpunt voor de wandelroute!’

 2. Bentelo

  Bentelo

  Bentelo

  Als buurtschap bestaat Bentelo al eeuwen, maar met een dorpshart van amper 75 jaar oud is Bentelo de jongste telg binnen de zes kernen tellende gemeente Hof van Twente. Met 1.500 inwoners lijkt het een rustig dorpje, maar schijn bedriegt…

  In Bentelo vind je Wijngaard Hof van Twente, hier wordt topwijn van eigen bodem gemaakt. Weer of geen weer, kinderen kunnen zich uren vermaken bij Kinderspeelboerderij ’t Höfke in Bentelo. En wist je dat Bentelo ook bekend is vanwege het witte goud?

  Bij de aspergetelers Slaghekke en Lubberink is het smullen geblazen van deze koningin onder de groentes.

 3. Onze Lieve Vrouwekerk Bentelo

  Onze Lieve Vrouwekerk Bentelo

  Onze Lieve Vrouwekerk Bentelo

  In 1954 is deze kerk gebouwd naar ontwerp van Jan van Dongen. Het is een neoromaanse driebeukige basilicale kerk met een vrijstaande toren. De glas-in-lood-ramen zijn gerealiseerd door Jan Schoenaker, beeldend kunstenaar.

 4. Bentelerheide

  Bentelerheide

  Bentelerheide

  De Bentelerheide, ook wel Bentelerhaar genoemd, is een mooi natuurgebied ten zuiden van Bentelo. De heide heeft een oppervlakte van ongeveer 30 hectare en is eigendom van Stichting Twickel.

 5. Natuur langs Grondhuttenweg

  Natuur langs Grondhuttenweg

  Natuur langs de Grondhuttenweg

  Links en rechts van je is het prachtig halfopen dekzandlandschap te zien wat in Bentelo gelegen is. Het landschap is ontstaan vanuit de beken en kleinschalige veldontginningen in het essen- en kampenlandschap. Je kunt heerlijk wandelen door de beeldschone en afwisselende omgeving.

 6. route Beuzels voetveer

  Ga bij wandelkeuzepunt V46 over op de rode route en vervolg de route over de voetveer.

 7. Beuzels voetveer

  Beuzels voetveer

  Beuzels voetveer

  Sinds het najaar van 2019 kun je door de inzet van de dorpsraad, de scouting en enkele timmermannen met droge voeten naar de overkant van de Hagmolenbeek. Tussen Wijngaard Hof van Twente en een fraai bosperceel horend bij landgoed Twickel bevindt zich deze Voetveer.

 8. vervolg rondje Bentelo

  Volg de rode route en loop langs Wijngaard Hof van Twente en het Stirling Monument en sla linksaf op de Bentelosestraat. Ga hier rechtdoor (dus NIET rechtsaf de rode route volgen) en volg de Bentelosestraat tot wandelkeuzepunt V52, het einde van de route.

 9. Wijngaard Hof van Twente

  Wijngaard Hof van Twente

  Wijngaard Hof van Twente

  In 2000 gingen de eerste druivenstokken de grond in. Nu 24 jaar verder heeft het bedrijf ruim 7,5 ha druiven verdeeld over 3 wijngaarden. Het bedrijf behoort tot één van de grootste wijngaarden van Nederland. Proef de wijnen of sluit aan bij een rondleiding door de wijngaard en wijnmakerij!

 10. Short Stirling monument

  Short Stirling monument

  Het ‘Short Stirling-monument’

  Ter nagedachtenis aan de bemanning van een Britse Short Stirling van de RAF, die op 28 augustus 1942 is neergehaald is het ‘Short Stirling-monument’ in 2006 opgericht. Ieder jaar wordt op 4 mei een dodenherdenking gehouden bij het oorlogsmonument aan de Bentelosestraat.

Tip je vrienden

facebook twitter