Wandelroute Witte Veen

  • Type

    Wandelen
  • Afstand

    9,2 km
  • Duur

    2:18
  • Verbrande calorieen

    1101 kcal
  • Knooppunten

    16
  • Locaties

    4

Wandel door het zeldzame hoogveengebied Witte Veen. Dit heide en bosgebied met oude grenspalen was ooit een bekende smokkelroute tussen Nederland en Duitsland. Hier ervaar je nog het landschap van vroeger. Oude zandweggetjes, eikenlanen, heide, bos, veen en water wisselen elkaar voortdurend af.


Startpunt

Startpunt: Haarmühle, Alsteedseweg 77b, Haaksbergen. Volg vanaf hier de paarse routepijlen van het wandelnetwerk.

  1. Haarmühle

    Haarmühle

    Haarmühle

    De Haarmühle is een watermolen aan de Alstätter Aa die aan de Nederlandse kant verder stroomt als Buurserbeek (verderop Schipbeek). In 1188 stond hier al een Haremole. De huidige molen is gebouwd in 1619. Sinds begin twintigste eeuw wordt de Haarmühle gepacht door de familie Brüggemann.

  2. Landgasthof Haarmühle

    Landgasthof Haarmühle

    Landgasthof Haarmühle

    Wil je het echte vakantiegevoel ervaren of tijdens je dagtocht een tussenstop maken in Duitsland om van de typische streekgerechten te genieten? Kom dan naar het aan de Duitse grens gelegen Landgasthof Haarmühle in Alstätte (Ahaus)! In een idyllische ambiance met een historische watermolen uit 1619.

  3. het Witte Veen

    het Witte Veen

    Het Witte Veen

    Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Midden in het gebied staan nog altijd de oude grenspalen van Bentheimer zandsteen uit de 18e eeuw. Vroeger was het een groot, wild hoogveengebied én een bekende smokkelroute tussen Nederland en Duitsland.

    Later werd het afgegraven ten behoeve van de landbouw. Tegenwoordig herstellen Natuurmonumenten en Duitse natuurbeheerders het natuurlijk karakter van het hoogveen.

  4. De boetes van douanier Claes

    De boetes van douanier Claes

    De boetes van douanier Claes

    Den Braam is in de tweede helft van de 17e eeuw een druk verkeersknooppunt voor handelaars en smokkelaars. Claes Bruineborgh heeft er als commies z’n handen vol aan. Hij woont en werkt hier in het Commiezenhuis.

    Dichtbij staat het Kapiteinshuis met zeker 70 bewapende grenswachten. ‘Den Haag’ heeft ze gestuurd omdat de Republiek beducht is voor katholieke aanvallen vanuit Westfalen.

    Bij ‘douanekantoor’ Den Braam kruisen twee handelswegen elkaar: de Hellweg uit het noorden en de Hessenweg van Deventer naar Münster. Iets verderop is een overslagpunt voor schippers bij de Buurserbeek. Claes heeft als taak om belasting te innen.

    Hij inventariseert de goederen van alle zwaarbeladen karren die de grens overgaan. Ook controleert hij de paspoorten van reizigers. Wie niet over de juiste papieren beschikt, moet zijn vracht achterlaten én een boete betalen gelijk aan de waarde van de goederen.

    Geen wonder dat smokkelaars meestal kleine hoeveelheden meenemen. Ze vrezen de hoge boetes van douanier Claes!

    Met dank aan Historische Kring Haaksbergen.

Tip je vrienden

facebook twitter