Het Torenpad Overijssel
-
Type
Wandelen -
Afstand
309 km -
Duur
77:20 -
Verbrande calorieen
37121 kcal -
Knooppunten
375 -
Locaties
60
Het Torenpad is een ode aan verhalen die kerken en hun torens te vertellen hebben. Gebouwen markeren bijzondere plekken, bieden een thuis- of juist uit-gevoel. Ze geven ruimte in en buiten je eigen hoofd. Sta stil bij religieus erfgoed en verhalen die aan deze bakens in het landschap verbonden zijn.
Startpunt
.
Toegankelijkheid
Het Torenpad is in meerdere dagen te belopen van Hertme naar Zwolle. Daarnaast kun je etappes kiezen en die gedeelten te lopen.
Colofon
Een project van Het Oversticht met medewerking van Coöperatie Centroide en Routenetwerken Twente.
Wandelknooppunt P32
Stephanuskerk en pastorie
Hertmerweg 27, Hertme
De St. Stephanuskerk werd in 1902 gebouwd naar een ontwerp van architect Wolter te Riele Gzn. Aanleiding daartoe waren de slechte toestand van het plafond in het voorgaande (Waterstaats)kerkgebouw en het feit, dat dit kerkhuis niet langer waardig werd geacht een huis van God te heten.
Omdat ook de pastorie herstel behoefde liet het kerkbestuur ontwerpen maken voor zowel een nieuwe kerk als een nieuwe pastorie. Van een bestek en een tekening is sprake op 8 maart 1900. Het interieur van de pastorie werd in 2000 gerestaureerd.
Openluchttheater
Hertmerweg 31, Hertme
Hertme beschikt over een openluchttheater dat beschouwd wordt als een van de mooist gelegen theaters van Nederland. Aan pastoor Veeger van de St. Stephanusparochie heeft Hertme het openluchttheater te danken. Veeger was een pastoor die bijzondere hobby's had.
Zo was hij jachtliefhebber, schilder, goochelaar en bevlogen van kunst. Pastoor Veeger was in staat om mensen enthousiast te krijgen. In 1955 kwam het theater in middeleeuwse sfeer gereed.
Onder leiding van regisseur Joop Bieckman werden daarna bijna een decennium lang in het openluchttheater van Hertme de passiespelen uitgebeeld. Maar liefst driehonderd figuranten deden mee. Bijna allemaal uit Hertme, tachtig gezinnen groot. De passiespelen trokken wel 1.500 mensen per uitvoering.
Heel Hertme stond in die jaren in de zomer in het teken van het passiespel. Het openluchttheater Hertme kent nu een gevarieerd programma van opera’s en operettes, kindervoorstellingen tot muziekfestivals. Het Afrikafestival, eind juni, is sinds twintig jaar een terugkerend hoogtepunt.
Twee dagen lang staat Hertme in het teken van de Afrikaanse dans, muziek, producten en hapjes.
Wandelknooppunt Q50
Wandelknooppunt O57
Wandelknooppunt O58
Wandelknooppunt Q40
Wandelknooppunt Q15
Wandelknooppunt P62
Wandelknooppunt P33
Wandelknooppunt Q66
Wandelknooppunt P68
Wandelknooppunt Q44
Wandelknooppunt Q21
Wandelknooppunt Q61
Wandelknooppunt Q81
Wandelknooppunt T96
Mariakapel Borne
Mariakapel
De Mariakapel in Borne oogt als een middeleeuws tempeltje, maar is nog maar net een halve eeuw oud. Velen noemen haar de mooiste kapel van Twente. Bijzonder is het gebouw zeker, al was het maar omdat de initiatiefnemers nogal wat tegenslag moesten overwinnen om het te kunnen bouwen.
De kapel staat op de plek van een voormalig kerkhof, overgebleven na de sloop van een daar aanwezige Waterstaatskerk. De dodenakker raakte in de loop der jaren in verval, evenals een achtergebleven kerkhofkruis met een eikenhouten corpus. Nadat het was gevallen knapte de Bornse kunstenaar
Herman Liedenbaum het op. Het bracht hem op het idee hier een Mariakapel te bouwen en met een aantal vrienden en vrijwilligers werkte hij het plan verder uit. In het midden van de kapel staat een groot zandstenen Mariabeeld. In de zijgevels zijn twee glas-in-loodramen geplaatst.
Rechts is een voorstelling van de geboorte van Jezus te zien en links een afbeelding van de verschijning van de engel Gabriel aan Maria en Elisabeth. Ook is een klok in de kapel te vinden. De Mariakapel is op 9 september 1957 ingezegend.
Klopjeswoning Borne
Klopjeswoning
De Klopjeswoningen zijn oorspronkelijk gebouwd als akkerburgerwoning, waarbij twee woningen gebruik maakten van één bedrijfsruimte. In 1786 werd er speciaal voor een klopje een woning tegenaan gebouwd. De andere uitbouw geldt als een toen gebruikte endkamer en slaapplaats voor de ouders. Het gebouw
is deels 17e-eeuws. Klopjes waren ongetrouwde religieuze vrouwen,niet verbonden aan een klooster, die bijvoorbeeld in de tijd van de schuilkerken in het geheim bij de katholieken aanklopten om te vertellen waar en wanneer er een mis zou worden gelezen.
Twente heeft nog enkele klopjeshuizen bewaard, de onderkomens van de katholieke vrouwen die veel bijdroegen aan gezondheid en welzijn van de bevolking, maar hun grootste bekendheid kregen door gelovigen te melden wanneer een priester ergens in het geheim een mis opdroeg.
Als klopjes gingen deze geestelijke dochters door het leven, maar het Twentse volk noemde hen net zo vaak ‘bidjannöakes’. Elders in het land heetten ze ook wel begijntjes of kwezels. Hoewel er in de 19e eeuw nog honderden van dit soort woningen in Twente te zien waren is dit de enige nog originele.
Wandelknooppunt T94
Wandelknooppunt T39
Oude kerk Borne
Oude kerk Borne
Laat gotische kerk uit de 15e eeuw. Muurschilderingen van kort na de bouw. De Stefanus of Oude Kerk van Borne werd omstreeks het jaar 1000 gesticht door de Dominicaner monniken van het klooster te Ruinen. In de 15e eeuw werd in fasen het romaanse kerkje vervangen door een hoog-gotische kerk.
Dit tweebeukige godshuis met twee stevige pilaren in het midden kwam in 1482 gereed. Het is nu het gebedshuis van de Protestantse Gemeente Borne. Naast kerkdiensten is het beschikbaar voor rouw- en trouwdiensten, concerten, vergaderingen of voor andere gelegenheden.
Naast de Oude Kerk in Borne staat de Potkaamp. De kosterswoning is het oorspronkelijke deel van dit gebouw; een gemeentelijk monument. De kosterswoning is oorspronkelijk gebouwd in 1888 en verbouwd in 1929. In de Potkaamp worden diverse activiteiten georganiseerd, zoals zinvol koken en samen eten.
Synagoge
Synagoge
Na jaren van voorbereiding werd in januari 1843 in Borne de nieuw gebouwde synagoge plechtig ingewijd, ter vervanging van voorafgaande tijdelijke voorzieningen. Het initiatief tot de bouw was genomen door Salomon Jacob Spanjaard; hij was de grondlegger van wat later één van de grootste
textielfabrieken van Twente zou worden. De Bornse Synagoge is precies honderd jaar – van 1843 tot 1943 – in gebruik geweest. Door de tragische gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog bleek er na 1945 in Borne een te kleine Joodse gemeenschap overgebleven te zijn om het gebruik van de
synagoge en aanpalende gebouwen volgens de oorspronkelijke bedoelingen te kunnen voortzetten. Er volgde een periode van wisselende bestemmingen en van leegstand. In 1984 nam de gemeenteraad van Borne het besluit om het complex aan te kopen en te laten restaureren.
De school en de leraarswoning werden woonhuizen en de voormalige synagoge kreeg de bestemming van cultureel podium.Het geheel is een Rijksmonument.
Doopsgezinde kerk
Doopsgezinde kerk
In 1824 is het huidige kerkgebouw, ook wel in Doopsgezinde kringen de Vermaning genoemd, gebouwd. Voordat dit gebouw tot stand kwam werd er door de doopsgezinden gekerkt in het ernaast gelegen, na de 2e wereldoorlog afgebroken, kerkhuis. Op 28 december 1983 werd de kerk door een ramp getroffen.
Tijdens een behandeling tegen houtworm in de kap van het gebouw is brand ontstaan en deze heeft het grootste deel van het dak verwoest. Door kordaat optreden van omwonenden en de brandweer is de gehele inventaris gered! Alleen de vaste balken, de houten lambriseringen en het orgel hebben schade
ondervonden door het bluswater. In juni 1984 is men begonnen met de restauratie en binnen een jaar heeft dit geleid tot een herboren kerkgebouw. De Doopsgezinde Gemeente van Borne is klein en telt ongeveer 50 leden. Ze is nooit groot geweest. In de 18e eeuw varieerde het aantal leden tussen 94 in
1733 en 66 in 1777. Sedert 1960 hebben de zelfstandige Gemeenten Borne en Almelo een gemeenschappelijke in Almelo wonende predikant die eenmaal in de veertien dagen de predikbeurt in Borne vervult.
Wandelknooppunt T95
Sint Theresiakerk
Theresiaplein 1, Borne
De Sint-Theresiakerk is in 1935 in gebruik genomen en is ontworpen door de architect W.A.M. te Riele. Het was de laatste kerk die Te Riele ontwierp. De kerk werd opgericht wegens een toenemend aantal rooms-katholieken in een zuidelijke uitbreiding.
Wegens teruglopend kerkbezoek is de kerk per 31 december 2015 gesloten. Het gebouw was tot die tijd in gebruik door de parochie H.H. Jacobus en Johannes. In 2016 is het gebouw verkocht en daarna verbouwd tot gezondheidscentrum met onder andere een huisartsenpost en fysiotherapie praktijk.
Bij de verbouwing zijn veel originele elementen van het gebouw behouden gebleven.
Wandelknooppunt T89
Wandelknooppunt V29
Wandelknooppunt V76
Wandelknooppunt V58
Wandelknooppunt Q78
Wandelknooppunt Q79
Heilige Hart van Jezuskerk
Bornsestraat 196, Hengelo
De Heilige Hart van Jezuskerk is een karakeristieke wederopbouwkerk zonder echte toren, wel met dakruiter. Deze kerk werd voorafgegaan door een noodkerk. De Heilige hart van Jezuskerk werd in 2003 gesloten. Na enkele jaren leegstand vormde zich in 2006 plannen voor verbouwing tot school.
De herbestemming tot Daltonschool is voltooid in 2010. In het gebouw is ook een peuterspeelschool te vinden, samen met peuter- en buitenschoolse opvang.
Waterstaatskerk
Deldenerstraat 20, Hengelo
Neoclassicistische kerk met toren. Van groot belang als de enige, nog overgebleven, zogenaamde waterstaatskerk in Twente. Een Waterstaatskerk is de benaming voor Nederlandse kerkgebouwen die tussen 1824 en 1875 met financiële steun en/of onder toezicht van de landelijke overheid werden gebouwd.
Raakte buiten gebruik als Hervormde Kerk in 1976. Daarna bevond het zich jarenlang in enig verval en werd bedreigd met sloop. In 1985 werd het verkocht aan de Gemeente Hengelo. In 1990 werd het gerestaureerd en herbestemd tot muziekschool en cultureel centrum.
In 2016 werd de kerk verkocht aan de Protestantse Kerk Nederland (PKN). De Protestantse Gemeente Hengelo wil aanwezig zijn in het centrum van de stad, met een kerkzaal en een dagelijks geopend stiltecentrum.
Raphael Exodus
Mozartlaan 139, Hengelo
De Sint-Raphaëlkerk is een rooms-katholieke kerk en werd eind jaren 1950 gebouwd naar ontwerp van de Groningse architect Herman van Wissen. Oorspronkelijk was de kerk uitsluitend bedoeld voor de katholieke bevolking van Klein Driene.
De zuidelijker gelegen en nieuwere wijk Groot Driene kerkte in de Exoduskerk, een noodgebouw. Later zijn beide parochies gefuseerd. In 2015 is de kerk verkocht aan de Chaldeeuws-Katholieke Kerk, een Oosterse katholieke kerk in eenheid met de Heilige Stoel.
Veel mensen van Iraakse afkomst in Twente behoren daartoe. Enkele ruimten worden nog gehuurd door de rooms-katholieke parochie en voormalige parochianen. Naast de klokkentoren is een Mariakapel die dagelijks geopend is.
In de kerk is op de wand achter het priesterkoor een muurschildering in natte kalk van de Duitse kunstenaar Eugen Keller te zien, voorstellende het visioen van de heilige apostel Johannes. De kerk is, als onderdeel van het beschermingsprogramma Wederopbouw 1959-1965, erkend als rijksmonument.
Wandelknooppunt V36
Wandelknooppunt Q91
Wandelknooppunt Q92
Wandelknooppunt Q93
Wandelknooppunt W32
Wandelknooppunt W29
Wandelknooppunt W12
Wandelknooppunt A19
Wandelknooppunt A20
Wandelknooppunt W26
Wandelknooppunt X48
Wandelknooppunt X49
Wandelknooppunt X51
Wandelknooppunt X52
Wandelknooppunt X53
Wandelknooppunt X44
Wandelknooppunt X45
Wandelknooppunt X43
Wandelknooppunt X41
Wandelknooppunt X40
Wandelknooppunt X42
Wandelknooppunt A29
Wandelknooppunt A16
Wandelknooppunt A14
Wandelknooppunt A13
Lasonderkerk
Lasonderkerk
De gekleurde ramen trekken de meeste aandacht. Ze werden ontworpen en gemaakt door dhr. J. Veldhuis. Het interieur van de kerk is grotendeels nog in de oorspronkelijke staat.
Openingstijden
Maandag gesloten Dinsdag gesloten Woensdag gesloten Donderdag gesloten Vrijdag gesloten Zaterdag 11:00 - 15:00 Zondag gesloten
Adres
Lasondersingel 102 Enschede
Sint Josephkerk
Sint Josephkerk
De St. Josephkerk is een driebeukige Neogotische basiliek van zeven traveeën met een grote toren tegen de voorgevel en een zevenzijdige koorsluiting aan de achterzijde.
Adres
Oldenzaalsestraat 115 Enschede
Wandelknooppunt E11
Wandelknooppunt E06
Oeroud fundament Grote Kerk
oeroud fundament Grote Kerk
De geschiedenis begint met en klein houten kerkje dat rond het jaar 800 werd opgericht op een fundament van zwerfkeien. Omstreeks het jaar 1000 zullen de houten wanden worden vervangen door muren van zwerfkeien en ijzeroer.
Erna ondervindt het gebouw diverse vergrotingen, aanbouwen, vervangingen en aanpassingen. In 1862 verwoest een grote stadsbrand niet alleen praktisch alle huizen in Enschede, maar wordt ook de kerk zwaar getroffen. Een deel van de kerk stort in, maar wordt spoedig hersteld.
In 1928 vindt, met vooral gelden uit de toen bloeiende textielindustrie, een grote renovatie plaats. Buitenzijde en interieur krijgen hun huidige vorm. De laatste grote onderhoudsbeurt vindt plaats in 2005. De kerk kan nu weer vele jaren mee.
Het kerkgebouw is in eigendom van de Protestantse Gemeente Enschede, welke de kerk verhuurd aan het Wilminktheater.
Wandelknooppunt E05
Sint Jacobuskerk
Oude Markt 1, Enschede
In 1931 kregen de architecten H.W. Valk en J.M. Sluymer de opdracht een R.K. Kerk (St. Jacobus de Meerdere) te ontwerpen. Op de locatie aan de zuidkant van de Grote Markt stond eerder de gelijknamige kerk uit 1841/2 naar ontwerp van Kram. Deze kerk brandde af in de stadsbrand van 1862.
In 1863 werd naar ontwerp van Van de(n) Brink een neo-gotische driebeukige basiliek gebouwd. Deze St. Jacobuskerk was in de jaren '20 aan vervanging toe. De opdracht schreef een centraalbouw met koepels voor met het altaar onder de achterste twee koepels,
zodat de gemeente van drie kanten zicht zou hebben op het altaar. De keuze voor de gebruikte kerktypologie en bouwstijl kan gezien worden in het licht van de ontevredenheid over het niveau van de kerkenbouw in de jaren twintig en de te sterke stijlinvloed van de gotiek.
Architectonisch is de kerk in neo-romaanse stijl uitgevoerd, zij het met gebruik van spitsbogen, de ruimtewerking doet byzantijns aan.
Wandelknooppunt E08
Synagoge van Enschede
Synagoge van Enschede
Het rijksmonument aan de Prinsestraat met de grote koepels ziet er van buiten al bijzonder uit, van binnen is het nog veel mooier. Glas in lood ramen, mozaïeken, Thora rollen...
Openingstijden
Maandag gesloten Dinsdag 11:00 - 17:00 Woensdag 11:00 - 17:00 Donderdag 11:00 - 17:00 Vrijdag gesloten Zaterdag gesloten Zondag 11:00 - 17:00
Adres
Prinsestraat 16 7513 AL Enschede +31534323479 rondleidingen@synagogeenschede.nl
Ontmoetingskerk
Ontmoetingskerk
De Ontmoetingskerk is een protestantse gemeente waar ze met elkaar zoeken naar de verbinding met Vader, Zoon en Heilige Geest; met God en elkaar.
Adres
Varviksingel 139 7512 EK Enschede 0534311568 info@pgenschede.nl
Wandelknooppunt W15
Wandelknooppunt W16
Wandelknooppunt W70
Wandelknooppunt W69
Wandelknooppunt Y09
Wandelknooppunt Y10
Wandelknooppunt D66
Wandelknooppunt Y11
Wandelknooppunt Y07
Wandelknooppunt Y15
Wandelknooppunt Y14
Wandelknooppunt O11
Wandelknooppunt W67
Wandelknooppunt W66
Wandelknooppunt W96
Wandelknooppunt W91
Wandelknooppunt W75
Wandelknooppunt Y43
Wandelknooppunt W92
Wandelknooppunt W99
Wandelknooppunt Z31
Wandelknooppunt Z32
Wandelknooppunt Y89
Wandelknooppunt Z42
Wandelknooppunt Z35
Wandelknooppunt Z44
Wandelknooppunt Z78
Kleine Kerkje Buurse
Alsteedseweg 22, Buurse
Buurse bestaat uit twee delen, zo gegroeid vanuit het verleden: een protestants en een katholiek deel. Het Nederlands-hervormde kerkje Maranatha bevindt zich aan de rand van de bebouwing, aan de doorgaande weg naar Alstätte.
De grotere, rooms-katholieke parochiekerk Maria Praesentatie bevindt zich in de nieuwe dorpskern. Het Nederlands-hervormde kerkje is in 1857 gebouwd, waarbij de stenen door de Buursenaren zelf zijn gebakken en aangevoerd. 150 jaar heeft het Kerkje gediend als Hervormde kerk.
Nu heeft het een nieuwe invulling. Het kerkje met aangrenzende tuin is in gebruik als trouwlocatie, voor uitvaarten, muziekevenementen, lezingen en vieringen. Op de website is onder agenda te kijken welke activiteiten er plaatsvinden.
Wandelknooppunt Z79
Heilige Maria Praesentatie
Broekheurnerweg 46, Buurse
Buurse bestaat uit twee delen, zo gegroeid vanuit het verleden: een protestants en een katholiek deel. Het Nederlands-hervormde kerkje Maranatha bevindt zich aan de rand van de bebouwing, aan de doorgaande weg naar Alstätte.
De grotere, rooms-katholieke parochiekerk Maria Praesentatie bevindt zich in de nieuwe dorpskern. De Maria Praesentatie is gebouwd in 1940, naast de oude kerk uit 1854. De oude kerk was na een brand door bliksem hersteld in 1885, maar medio jaren 1930 alsnog bouwvallig geworden.
Daarom werd er in 1940 volgens plannen van architect Sluijmer naast deze kerk een nieuwe gebouwd. Na het in gebruik nemen van de nieuwe kerk is de oude kerk uit 1854 gesloopt.
Wandelknooppunt Z47
Wandelknooppunt Z61
Wandelknooppunt Z43
Wandelknooppunt Z33
Wandelknooppunt Z39
Wandelknooppunt Z21
Wandelknooppunt Z17
Wandelknooppunt Z16
Wandelknooppunt Z96
Wandelknooppunt Z50
Wandelknooppunt Y94
Protestantse kerk
Jonkheer von der Heijdenstraat
In tegenstelling tot de gescheiden omgeving van Buurse, staan in Haaksbergen binnen een paar honderd meter juist vijf gebedshuizen van verschillende denominaties op korte afstand van elkaar. De Protestantse kerk is daar één van.
Kerkgebouw uit 1854 naar ontwerp van de stadsarchitect van Enschede F. Doorwaart Niermans in eclectische trant met invloed van Duitse voorbeelden. Achthoekig grondplan en middentorentje. Een van de acht zijden, enigszins naar voren springend, voorzien van een classicistisch omlijste ingangspartij.
Orgel met hoofdwerk en onderpositief, in 1864 gemaakt door H. Honhof.
Wandelknooppunt Z11
Pancratiuskerk
Markt 20, Haaksbergen
In tegenstelling tot de gescheiden omgeving van Buurse, staan in Haaksbergen binnen een paar honderd meter juist vijf gebedshuizen van verschillende denominaties op korte afstand van elkaar. De Sint-Pancratiuskerk is daar één van.
De Sint-Pancratiuskerk is een katholieke kerk met zijn oorsprong in de middeleeuwen. In de middeleeuwen was het gebruikelijk dat een kerk werd omgeven door een begraafplaats: het kerkhof. Daarom staat deze vrij, zoals ook nu nog het geval is.
Toch gaat de ouderdom van de meeste onderdelen niet meer terug tot de middeleeuwen, omdat het gebouw eind 19e eeuw een ingrijpende restauratie en omvangrijke uitbreiding heeft ondergaan. Desondanks zijn ze ook in deze periode blijven werken met Bentheimer zandsteen,
wat de kerk tot het meest zuidelijke voorbeeld in Nederland van een vrijwel volledig in Bentheimer zandsteen uitgevoerd bedehuis maakt. De toren is 48 meter hoog en is tegen de kerk aangebouwd in 1565. Koning Filips II wilde voor iedere plaats een uitkijktoren voor militaire oriëntatie.
In de kerkklok staat de inscriptie: "Mijn voorganger, door 's vijands nijd geroofd, gesmolten tot kanon, vervang ik thans, in groote dank, omvat mijn roep de vrijheidsklank." In april 1949 werd er een nieuwe klok opgehangen nadat de vorige door de Duitsers was omgesmolten tot oorlogsmaterieel.
De gemeente deed een oproep aan de ingezetenen van het dorp een passende inscriptie te bedenken voor de klok. In de maanden juli t/m september is de Pancratius-kerk elke dinsdagmiddag en donderdagmiddag van 15.00 – 17.00 uur open voor bezichtiging. Tijdens de openstellingen is er een gids aanwezig.
Synagoge Haaksbergen
Ruisschenborgh 1, Haaksbergen
In tegenstelling tot de gescheiden omgeving van Buurse, staan in Haaksbergen binnen een paar honderd meter juist vijf gebedshuizen van verschillende denominaties op korte afstand van elkaar. De synagoge is daar één van.
Bij de inwijding van de synagoge in 1828 bestond er al vele jaren een Joodse gemeente, die voordien gebruik maakte van de oude turfschuur van de familie Waanders voor de erediensten.
Het heeft vele jaren geduurd voordat er toestemming werd verkregen voor de bouw van een synagoge, die uiteindelijk door persoonlijk ingrijpen van wethouder Jordaan werd verkregen.
De synagoge werd gebouwd in 1828 uit sloopmateriaal van de villa de Stoepe uit 1727. Details van die materialen zijn nog steeds te zien, zoals de Bentheimer zandstenen fundering en de kloostermoppen opbouw. De vensterbanken en een gevelsteen zijn ook mooie details.
In de noordmuur is nog een litteken te zien van de in 1908 gesloopte uitbouw die diende als ritueel bad, het ‘mikwe’. Ook verving een zadeldak toen de wolfskap. In de oorlog is het gebouw nagenoeg ongeschonden gebleven. De Joodse gemeente van Haaksbergen is in die jaren gehalveerd.
Op het gazon naast de synagoge staat het beeld van Betsy Frankenhuis, symbool van de weggevoerde en vermoorde Haaksbergse joden, waarvan zij de jongste was. Het interieur is nog volledig in oude stijl. Het liturgisch meubilair is in eenvoud uitgevoerd.
In de Heilige Arke bevinden zich de wetsrollen, die heden nog gebruikt worden door de Liberaal Joodse Gemeente Twente, die er sinds de renovatie van 1982 in huist.
Ertugrul Gazi Moskee
Blankenburgerstraat 49
In tegenstelling tot de gescheiden omgeving van Buurse, staan in Haaksbergen binnen een paar honderd meter juist vijf gebedshuizen van verschillende denominaties op korte afstand van elkaar. De moskee is daar één van.
De Turkse moskee met koepel en minaret is in 1986 in gebruik genomen. Het is nieuwgebouwd na brand in de vorige moskee. Later is het gebouw uitgebreid.
Maranathakerk
Enschedesestraat 16
In tegenstelling tot de gescheiden omgeving van Buurse, staan in Haaksbergen binnen een paar honderd meter juist vijf gebedshuizen van verschillende denominaties op korte afstand van elkaar. De Maranathakerk is daar één van. De Gereformeerde Kerk te Haaksbergen werd op 3 oktober 1899 geïnstitueerd.
Maar al kort vóór die tijd stond er een gereformeerd kerkje dat ontstaan was als gevolg van de vrijzinnige prediking in de hervormde kerk. Toen deze kerk vaak te vol zat ‘werd een nieuwe kerk bij elkaar gepreekt’.
Aan de Enschedesestraat werd volgens een door architect J. Schuitemaker gemaakt ontwerp een nieuwe kerk gebouwd, die de naam ‘Maranatha’ kreeg. Op 29 oktober 1954 werd de nieuwe kerk onder leiding van ds. De Korte in gebruik genomen. In het kader van het Samen-op-Wegproces raakten de Gereformeerde
Kerk van Haaksbergen en de Hervomde Gemeente van Haaksbergen-Buurse in 2004 aan de praat over samenwerking, met als uiteindelijk doel een samengaan als Protestantse Gemeente. De daadwerkelijke fusie van de Gereformeerde Kerk en de Hervormde Gemeente vond plaats per 1 september 2016.
Wandelknooppunt Z10
Wandelknooppunt Y23
Wandelknooppunt Y05
Wandelknooppunt Z09
Wandelknooppunt Y22
Wandelknooppunt Z07
Sint Isidorushoeve
kerkdorp
Het kerkdorp St. Isidorushoeve dankt zijn naam aan de heilige Isidorus, onder andere beschermheilige van de plattelanders. St. Isidorushoeve kent geen eeuwenoude geschiedenis. Het katholieke dorp is ontstaan rond de bouw van de rooms-katholieke Isidoruskerk, die in 1928 voltooid werd.
De kerk werd ontworpen door architect J.H. Sluijmer uit Enschede.
Wandelknooppunt Z05
Wandelknooppunt Z08
Wandelknooppunt V12
Wandelknooppunt V13
Wandelknooppunt X03
Wandelknooppunt V46
Wandelknooppunt V53
Onze Lieve Vrouwekerk Bentelo
Onze Lieve Vrouwekerk Bentelo
In 1954 is deze kerk gebouwd naar ontwerp van Jan van Dongen. Het is een neoromaanse driebeukige basilicale kerk met een vrijstaande toren. De glas-in-lood-ramen zijn gerealiseerd door Jan Schoenaker, beeldend kunstenaar.
Wandelknooppunt U76
Wandelknooppunt U73
Wandelknooppunt U71
Wandelknooppunt U74
Wandelknooppunt U70
Wandelknooppunt W19
Wandelknooppunt W18
Wandelknooppunt W22
Wandelknooppunt W13
Wandelknooppunt W10
Johannes Kerk
Johannes Kerk
De PKN Johannes Kerk staat aan de rand van Diepenheim. De toren dateert van ca. 1480 en het huidige kerkgebouw van 1679. Bezienswaardig zijn onder meer de grafkelder, de adellijke banken, de kansel en het fraaie orgel uit 1892.
Landgoed Warmelo
Kasteel Warmelo
Middeleeuws Kasteel uit 1339 aan de rand van Diepenheim met opengestelde tuinen die absoluut een bezoek waard zijn. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.
Topkunstenaars uit verschillende landen maken elk jaar opnieuw verbazingwekkende zandsculpturen in de Engelse tuin rondom kasteel Warmelo.
Boomtuin
aan de Deventerdijk
tekst mist
Wandelknooppunt W89
Wandelknooppunt U80
Wandelknooppunt U19
Wandelknooppunt U52
Wandelknooppunt U48
Wandelknooppunt U49
Onderduikershol Stockumer Es
Tussen Kerkweg en De Hulpe
Tekst mist
Wandelknooppunt U18
Mariakapel op de Hulpe
Hemmelweg Markelo
Op 3 mei 2009 is op de Hulpe tijdens een bijzondere viering met pastoor Joop Huisman de Mariakapel ingewijd. Uit diverse bronnen blijkt dat Markelo tot ongeveer in de eerste helft van de 17e eeuw een belangrijk bedevaartsoord moet zijn geweest.
Er zou vroeger een kapel op de Hulpe hebben gestaan met een Mariabeeld. Dit beeld zou zijn aangeroepen onder de naam "Onze Vrouwe ter Hulpe". Met deze kapel is getracht te verwijzen naar deze historie.
Wandelknooppunt U17
Wandelknooppunt U61
Wandelknooppunt U15
Martinuskerk
Martinuskerk
De toren van deze Romaanse kerk is één van de oudste bouwwerken die Markelo rijk is. Schattingen over de ouderdom van de toren lopen sterk uiteen; van de 12e tot de 15e eeuw. Zeker is dat de toren vroeger hoger is geweest.
Een brand in 1730 beschadigde het bovenste deel dermate, dat het moest worden afgebroken. Op de overgebleven 28 meter werd toen een nieuwe spits gebouwd. De aan de toren gebouwde kerk stamt in zijn tegenwoordige vorm uit 1841. De kerk beschikt ook over een zandstenen doopvont uit de 14e eeuw.
Wandelknooppunt U81
Wandelknooppunt U79
Wandelknooppunt U82
Wandelknooppunt U83
Wandelknooppunt W64
Wandelknooppunt P35
Wandelknooppunt P36
Wandelknooppunt M91
Wandelknooppunt N85
Wandelknooppunt N84
Wandelknooppunt M89
Wandelknooppunt N83
Wandelknooppunt N80
Wandelknooppunt N50
Wandelknooppunt O84
Wandelknooppunt O71
Wandelknooppunt O12
Wandelknooppunt K85
Wandelknooppunt O70
Wandelknooppunt O47
Wandelknooppunt P84
Wandelknooppunt P89
Zuiderkerk Rijssen
Jacob Ruysdaelstraat 1
De Zuiderkerk is een kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeenten. De kerk is in 1968 gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Groen en Scheppink. De kerk is met 1.950 zitplaatsen een van de grootste kerken van Nederland. In het gebouw zijn 430.000 stenen en 1.100 m³ beton verwerkt.
De kerk heeft een losstaande klokkentoren, deze is 31 meter hoog. In de toren hangt een 921 kg zware klok met inscriptie: Ik werd aangebracht bij de bouw van de Zuiderkerk, behorend bij de Geref. Gemeente, in het jaar 1967. De kerk is gebouwd op een natuurlijke hoogte in het uitbreidingsplan 'Zuid'.
Wandelknooppunt P97
Wandelknooppunt P98
Wandelknooppunt R82
Schildkerk
Schildkerk
Eeuwenoude kerk in het centrum van Rijssen. Aan het eind van de 8e eeuw is door Lebuines op deze plek het eerste kerkje gebouwd. In de loop van de eeuwen heeft de kerk vele verbouwingen ondergaan. In de periode1828-1829 heeft men een nieuwe toren gebouwd boven op een uitbreiding van de kerk.
Wandelknooppunt O55
Wandelknooppunt N69
Wandelknooppunt N76
Wandelknooppunt N77
Wandelknooppunt O74
Wandelknooppunt N33
Wandelknooppunt N31
Wandelknooppunt A37
Wandelknooppunt A36
Wandelknooppunt N43
Wandelknooppunt N20
Wandelknooppunt N23
Wandelknooppunt O32
Wandelknooppunt O31
Wandelknooppunt N10
Wandelknooppunt N11
Wandelknooppunt O18
Wandelknooppunt N16
Wandelknooppunt A31
Wandelknooppunt G54
Wandelknooppunt F61
Wandelknooppunt F62
Wandelknooppunt F60
Wandelknooppunt F59
Wandelknooppunt F54
Wandelknooppunt F56
Wandelknooppunt F51
Dorpskerk Hellendoorn
Dorpsstraat 39 Hellendoorn
Deze Nederlands Hervormde kerk bestaat uit een romaans eenbeukig schip uit de 12e eeuw. Er is daarna een laatgotisch koor aangebouwd met twee zijkapellen en een sacristie. Oorspronkelijk was de kerk gewijd aan Sint Sebastianus.
In 1747 stortten de gewelven in, bij een restauratie in 1961 zijn deze opnieuw in het koor aangebracht. Er is een eiken preekstoel uit de tweede helft van de 18e eeuw. De glas-in-lood-ramen zijn van Jan Schoenaker uit Oldenzaal.
Wandelknooppunt F52
Wandelknooppunt F31
Wandelknooppunt Q58
Wandelknooppunt F33
Wandelknooppunt F38
Wandelknooppunt F37
Wandelknooppunt F34
Wandelknooppunt A83
Wandelknooppunt A82
Wandelknooppunt A71
Wandelknooppunt A86
Wandelknooppunt A75
Wandelknooppunt A87
Wandelknooppunt A88
Wandelknooppunt -
Wandelknooppunt -
Wandelknooppunt P73
Wandelknooppunt A60
Wandelknooppunt A62
Wandelknooppunt A61
Wandelknooppunt B45
Wandelknooppunt B44
Wandelknooppunt B47
Dorpskerk Den Ham
Brink 4, Den Ham
De kerk is gelegen op het kerkhof op een hoger gelegen oude oeverwal, die buiten de dijk ligt, waarlangs Den Ham is ontstaan. Naast de kerk staat de oude pastorie. Oorspronkelijk stond in het dorp een kapel van het klooster van Aduard. In 1555, toen Den Ham een eigen gemeente werd,
werd de kapel vervangen door een kerk, die in 1633 een toren kreeg. In de 17e eeuw werd Den Ham hervormd. In 1729 werd de kerk herbouwd met materiaal van de oude kerk, zoals af te lezen is aan de blauw geglazuurde dakpannen. In 1911 werd het gebouw door blikseminslag beschadigd.
De westmuur en dakruiter moesten vernieuwd worden. Het interieur is sober in blauw en wit met banken voor de boerenfamilies uit de 18e en 19e eeuw. En er zijn grafstenen, 25 in totaal.
Wandelknooppunt B46
Wandelknooppunt B09
Wandelknooppunt N59
Wandelknooppunt N58
Wandelknooppunt N57
Wandelknooppunt N39
Wandelknooppunt N30
Wandelknooppunt N37
Wandelknooppunt N24
Wandelknooppunt N23
Wandelknooppunt N20
Wandelknooppunt N22
Herdenkingsmonument Ommen
Kamp Erika
Van 1924-1938 werden hier de Sterkampen gehouden: mensen uit de hele wereld werden met speciale treinen aangevoerd om hier te kamperen, te spreken, te luisteren en vooral te filosoferen over de betere wereld die met de komst van Krishnamurti zou aanbreken.
Tot 1929 was Krishnamurti jaarlijks aanwezig. In 1940 viel het terrein in Duitse handen en deed eerst dienst als gevangenenkamp. Het gevangenenkamp Erika was van 1941 – 1945 een plek van ontberingen, pijn, vernederingen en veel leed.
Vanaf mei 1943 is Kamp Erika in gebruik geweest als doorvoerkamp voor Duitse werkkampen. Na de oorlog kreeg het kamp de naam Erica en deed het dienst als interneringskamp voor opgepakte Nederlanders. Op 31 december 1946 werd Kamp Erica gesloten. Licht en duisternis staan op deze plek naast elkaar.
Wandelknooppunt N28
Wandelknooppunt M44
Wandelknooppunt M43
Wandelknooppunt M39
Wandelknooppunt M42
Wandelknooppunt M51
Wandelknooppunt M50
Wandelknooppunt M63
Wandelknooppunt M56
Wandelknooppunt M53
Wandelknooppunt M54
Wandelknooppunt M55
Wandelknooppunt S12
Brigittakerk Ommen
Kerkplein 1, Ommen
De Brigitta is het oudste gebouw van Ommen en werd in een document uit 1238 voor het eerst genoemd. De kerk zou stammen uit 1150. Waarschijnlijk was de kerk die er in 1330 stond met stenen gebouwd, omdat Ommen toen in brand gestoken is en een houten kerk vrijwel zeker zou zijn verbrand.
Na een brand in 1624 is de kerk, op een deel van de muren na, verwoest en heropgebouwd. De huidige toren is in 1857 aangebracht. De Brigitta was van oorsprong een rooms-katholieke kerk, onbekend is wanneer de kerk overgenomen is door de Nederlands Hervormden alleen dat dit na 1587 moet zijn gebeurd.
De kerkklokken van de Brigittakerk bevinden zich in het aan de voorkant aangebouwde klokkenhuis. Dit is tegen de kerk aangebouwd na het afbranden van de kerktoren in 1624. In het klokkenhuis bevinden zich twee klokken uit 1517. Deze worden in Ommen nog steeds geluid op vaste tijden.
Dit is een oud gebruik om mensen in de stad en buiten de stadsmuren van belangrijke zaken op de hoogte te stellen. Het luiden van de klokken geschiedt door de stadsklokkenluider en één of meerdere assistenten. De klokken worden deels nog met touwen geluid.
Zo wordt om de 12 uur 's middags de klok geluid om mensen buiten de stadsmuren te waarschuwen dat het etenstijd is. En om 9 uur 's avonds klinkt het zogeheten Ave Mariakleppen of de brijklok: dit was het teken dat de poorten dicht gingen; veel mensen aten dan ook pap (brij) en gingen daarna slapen.
De klokken werden ook geluid als iemand overleed. Voor een inwoner van de stad Ommen om elf uur 's ochtends, voor iemand uit een van de buurtschappen om één uur 's middags. Voorts worden de klokken geluid bij belangrijke gebeurtenissen.
Wandelknooppunt S11
Wandelknooppunt S09
Wandelknooppunt S13
Wandelknooppunt S38
Wandelknooppunt S37
Wandelknooppunt S36
Wandelknooppunt S48
Wandelknooppunt B13
Wandelknooppunt B11
Sint Vituskerk
Langewijk 172, Dedemsvaart
De Sint Vituskerk verving een kerk uit 1819. Het is een driebeukige neogotische hallenkerk met sobere vierkante westtoren, bekroond door een ingesnoerde spits. Kenmerkend vroeg werk uit het oeuvre van W.V.A. Tepe (1840-1920).
De zijbeukstraveeën zijn voorzien van steekkappen, hetgeen de invloed van de late Nederrijnse en Westfaalse gotiek verraadt. In 1929 werd de kerk uitgebreid met een nieuw dwarsschip en koor, ontworpen door H.C.M. van Beers.
Van Dedemkerk Dedemsvaart
Hoofdvaart 5
Hervormde Kerk, gebouwd in 1833-1834 door D. Lyssen, Kruiskerk in traditionele vormen met houten klokkentorentje van twee geledingen op de kruising. Een der kruisarmen wordt gevormd door de in classicistische trant opgetrokken pastorie met hoeklisenen en fronton boven de middenrisaliet.
De kerk heeft een houten zoldering met vakken en rozetten. Neobarok orgel (1870). Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1870 gemaakt door J. van Loo. In 1955 ingrijpend gerestaureerd en uitgebreid met een vrij Pedaal. Het nieuwe Pedaal valt buiten de bescherming.
Mechanisch torenuurwerk Firma Gebr. van Bergen, Midwolda, 1934, later voorzien van elektrische opwinding, gerestaureerd in de zestiger jaren.
Wandelknooppunt B12
Wandelknooppunt U43
Wandelknooppunt U42
Boskerk in Ommerschans
Balkerweg 85
Deze kerk is in 1845 gebouwd in opdracht van de Maatschappij van Weldadigheid, voor de protestantse bewoners van de bedelaarskolonie Ommerschans. De Boskerk is één van de weinige gebouwen in de Ommerschans die zijn overgebleven uit de tijd van het bedelaarsgesticht.
Voordat de kerk werd gebouwd heeft op dezelfde plaats een herberg gestaan. Na sluiting van de kolonie werd de kerk overgenomen door Rijksopvoedingsgesticht Veldzicht en gebruikt voor zowel de protestantse als de katholieke eredienst. De banken konden omgeklapt worden.
De hervormden keken naar het westen, de katholieken naar het oosten. In een latere periode is er midden in de kerk een gang gemetseld om een duidelijke scheiding tussen het katholieke gedeelte en hervormde gedeelte aan te brengen.
Voor zover bekend is de Boskerk de enige kerk in Nederland waar katholieken en hervormden al zo vroeg in de 19e eeuw samen gebruik maakten van één kerkgebouw. Begin jaren 1990 was de kerk niet meer in gebruik. Er was zelfs sprake van dat de kerk gesloopt zou gaan worden.
De kerk is rond 1993 verkocht aan particulieren. Van de oorspronkelijke staat is weinig meer bewaard gebleven. In februari 2007 is het pand verworven om als Thomashuis te gaan dienen. Een Thomashuis is een kleinschalige woonvorm voor mensen met een verstandelijke beperking.
Wandelknooppunt U44
Wandelknooppunt A11
Wandelknooppunt A17
Wandelknooppunt A21
Wandelknooppunt A22
Wandelknooppunt A23
Wandelknooppunt A25
Wandelknooppunt A28
Wandelknooppunt A29
Wandelknooppunt A30
Reestkerk Oude Avereest
Oude Avereest 5
Deze kerk was oorspronkelijk in bezit van de Nederlandse Hervormde Gemeente Oud Avereest/Balkbrug. Na de fusie met de Gereformeerde Gemeente in Balkbrug spreken we van de Reestkerk. Deze werd gebouwd door aannemer/molenbouwer Lubbers uit Meppel en werd in november 1852 in gebruik genomen.
De consistoriekamer werd in 1873 aangebouwd. De oorspronkelijke toren moest in 1874 worden vervangen. In de toren bevindt zich een luidklok van brons uit 1698, gegoten door K. Wegenwart te Kampen. Een tweede klok uit 1638 is in de laatste wereldoorlog verdwenen.
Om de monumentale kerk te behouden is in het voorjaar 2010 de stichting ‘Vrienden van de Reestkerk’ in het leven geroepen. De stichting heeft nu als doel de instandhouding van de kerk. In 2015 werd aan het kerkgebouw een modern gedeelte gebouwd, de zogenaamde Reestkamer.
In de Reestkerk en Reestkamer worden diverse activiteiten georganiseerd en zijn exposities te zien. Zowel Reestkamer als Reestkerk zijn te huur voor evenementen.
Wandelknooppunt A31
Wandelknooppunt A39
Wandelknooppunt A40
Wandelknooppunt A41
Wandelknooppunt A50
Wandelknooppunt A56
Wandelknooppunt Y30
Wandelknooppunt Y41
Wandelknooppunt Y24
Wandelknooppunt Y23
Wandelknooppunt Y22
Wandelknooppunt Y25
Wandelknooppunt Y26
Wandelknooppunt Y27
Wandelknooppunt Y29
Wandelknooppunt Y10
Uitkijktoren Reestdal IJhorst
(c) foto Jaco Hoeve
Vanaf de circa 15 meter hoge uitkijktoren heb je een prachtig uitzicht over het Reestdal. De houten constructie zorgt voor een natuurlijke uitstraling die aansluit bij de bomen die de toren omsluiten.
Kerk IJhorst
Kerkweg 10 IJhorst
Geen toren, maar een klokkenstoel. De geschiedenis van deze kerk voert terug tot voor 1292. Tip voor afstappers; vanaf deze plek geniet je van het adembenemende uitzicht over het idyllische Reestdal.
Wandelknooppunt Y11
Wandelknooppunt Y12
Wandelknooppunt Y13
Wandelknooppunt Y14
Wandelknooppunt Y15
Wandelknooppunt Y16
Wandelknooppunt Y39
Wandelknooppunt Y43
Wandelknooppunt Z24
Wandelknooppunt Z23
Wandelknooppunt Z18
Wandelknooppunt Z12
Wandelknooppunt Z13
Wandelknooppunt Z14
Wandelknooppunt Z15
Kerk Staphorst
Kerk Staphorst
Kijk eens goed naar de kerktoren. De kerk stamt uit de jaren vijftig van de vorige eeuw, maar de toren is van 1763. De top ligt sinds een verbouwing van de kerk in de jaren negentig op 32 meter.
Adres
Gemeenteweg 52 7951 CP Staphorst
Wandelknooppunt Z31
Wandelknooppunt Z30
Wandelknooppunt Z38
Wandelknooppunt Z37
Wandelknooppunt Z40
Wandelknooppunt Z41
Wandelknooppunt Z42
Wandelknooppunt Z43
Wandelknooppunt Z44
Wandelknooppunt Z65
Wandelknooppunt F43
Zwartewaterklooster
Zwartewaterklooster
Slechts een straatnaam en naam van een buurschap herinneren nog aan het ooit befaamde Zwartewaterklooster dat in 1233 tussen Hasselt en Zwartsluis werd gesticht. Het kloosterterrein lag achter de graven van het tegenwoordige kerkhof aan de Zwartewaterkloosterweg.
Wandelknooppunt F42
Wandelknooppunt F41
Wandelknooppunt F40
Wandelknooppunt F46
Wandelknooppunt F68
Wandelknooppunt F67
Wandelknooppunt F66
Wandelknooppunt F54
Wandelknooppunt F55
Wandelknooppunt F56
Wandelknooppunt F52
Grote of Stephanuskerk
Markt 10, Hasselt
Voor 1380 stond er al een parochiekerk in Hasselt, maar deze werd in dat jaar door brand verwoest. Floris van Wevelinkhoven, bisschop van Utrecht, gaf daarna direct toestemming voor de herbouw van het kerkgebouw.
Een gedeelte van de nieuwe kerk werd nog in de 14e eeuw gebouwd, waaronder waarschijnlijk het hoofdkoor. Voor de bouw van de kerk werd van de fundamenten van het verwoeste romaanse kerkgebouw gebruikgemaakt.
In 1446/'47 hielp de stad bij de bouw van het achterste gedeelte van de kerk door onder andere 'Hasselter Guldens' te schenken. Het grootste gedeelte van de kerk was in 1466 voltooid. Aan het eind van de 15e eeuw eeuw kwamen ook de beide koren gereed.
De kerk moest meerdere malen hersteld worden. In 1558 en daaropvolgende jaren werden diverse giften ontvangen tot herstel van de torenspits. Ook in 1657, toen de stad wordt beschoten door Zwolse troepen, moet de kerk worden hersteld. In 1725 brandde de kerktoren door een blikseminslag af.
De brand verwoestte eveneens het Hemony-carillon uit 1662. Bij de herbouw van de toren werden ook de kerkmuren ruim een meter verhoogd.
Wandelknooppunt F50
Wandelknooppunt F59
Wandelknooppunt F38
Wandelknooppunt F35
Wandelknooppunt F36
Wandelknooppunt F37
Wandelknooppunt F22
Wandelknooppunt F20
Hervormde kerk
Kerkplein 25, Genemuiden
U staat hier op een van de oudste plekken van Genemuiden. Op 14 januari 1275 bezocht bisschop Jan van Nassau de kleine nederzetting om het stadsrechten te verlenen. Bij dat bezoek werd de St. Nicolaas kerk ingewijd. In de loop der eeuwen groeide het stadje en kreeg het haar langgerekte vorm.
De kerk stond daardoor niet in het centrum maar aan het noordeinde van de bebouwing. Aan het eind van de 15e eeuw beleefde Genemuiden economisch gunstige tijden. Steden brachten dat tot uitdrukking in hoge kerktorens, grote klokken en enorme orgels. Zo ook hier.
In 1488 betrok men nieuwe klokken bij de beroemde klokkengieter Geert van Wou in Kampen. De oude klokken werden daarbij hergebruikt. Het oude orgel werd in 1484 vervangen door een nieuwe. Deze beide kostbare investeringen werden gedaan door een bevolking van ongeveer 500 personen.
Overijssel ging in 1574 officieel mee met de Hervorming. In 1882/1883 brandde de kerkbuurt af en ging de oude kerk in vlammen op. Op de zelfde plaats verrees het huidige kruiskerk. De toren die eerst aan de westzijde stond, werd toen aan de oostzijde gebouwd.
De muren van de toren zijn versierd met reliëfs. Zwier van Dijk uit Kampen kreeg de opdracht een nieuw orgel te bouwen. In 1885 kwam het orgel gereed. In de Tweede Wereldoorlog roofde de Duitse bezetter de klokken. Na de oorlog mocht firma Van Bergen uit Heiligerlee nieuwe luidklokken leveren.
Ter gelegenheid van 700 jaar stad in 1975 bood het bedrijfsleven de bevolking het carillon aan,
Wandelknooppunt F28
HHG Bethelkerk
Bereklauw 1, Genemuiden
De Bethelkerk in Genemuiden is het nieuwe kerkgebouw (gebouwd in 2012) van de nog jonge hersteld hervormde gemeente van de gemeente aan het Zwarte Water. In 2004, na de scheuring als gevolg van de vorming van de PKN, stapten 1.150 leden over (bleven achter, zoals ze zelf liever zeggen).
Nu zijn er al 1.450 zielen en de groei is er nog lang niet uit. Het kerkgebouw met een toren van 38 meter hoog, is op de groei gebouwd. Een galerij met 275 plaatsen kan geplaatst worden als dat nodig is. De gemeente verwacht de eerstvolgende tien jaar niet te hoeven verbouwen.
De nieuwe kerk was nodig, want met de nieuw gevormde PKN-gemeente was de afspraak gemaakt dat de hersteld hervormden tot 31 december 2012 het Hervormd Centrum (eigendom van de PKN) konden huren.
Wandelknooppunt F26
Wandelknooppunt F27
Wandelknooppunt F81
Wandelknooppunt F82
Wandelknooppunt F86
Wandelknooppunt F88
Wandelknooppunt G43
Wandelknooppunt G34
Wandelknooppunt G33
Wandelknooppunt G53
Dorpskerk IJsselmuiden
Dorpsweg 53
Historische kerk en toren. Het oudste gedeelte van de kerk wordt – tot nu toe – gedateerd in de 12e eeuw. Daarvoor stond er een houten kerk. Oorspronkelijk gewijd aan Sint Crispijn.
Wandelknooppunt G52
Wandelknooppunt G51
Wandelknooppunt G57
Wandelknooppunt G62
Wandelknooppunt G64
Wandelknooppunt H21
Voormalige synagoge
Lampetpoort
De voormalige synagoge (aan de Lampetpoort, straat tussen Voorstraat en IJsselkade) heeft tegenwoordig de functie als gemeentelijke expositieruimte.
Wandelknooppunt H22
Sint Nicolaas- of Bovenkerk
Muntplein - Koornmarkt
De Sint Nicolaaskerk, door Kampenaren Bovenkerk genoemd, is het oudste bouwwerk van de stad. De kerk laat door zijn bijzondere klokken nog steeds een middeleeuws geluid horen.
Wandelknooppunt H23
Wandelknooppunt H31
Wandelknooppunt H30
Wandelknooppunt H34
Wandelknooppunt G63
Wandelknooppunt G74
Wandelknooppunt G72
Sint Lambertuskerk
Dorpsweg 13, Wilsum
De kerk werd omstreeks het jaar 1050 gebouwd, maar over de oorspronkelijke opbouw is niets bekend. De kerk heeft door de eeuwen heen verschillende wijzigingen ondergaan. Met de reformatie werd de kerk van haar roomse kenmerken ontdaan.
De toren met het schip vormen het oudste gedeelte: zij zijn romaans van opzet en dateren vermoedelijk uit de 11e eeuw. Aan de noord- en zuidzijde van het schip bevonden zich toen vijf romaanse vensters, terwijl de oostzijde en het koor gesloten waren.
Het huidige gotische koor werd in de 14e eeuw gebouwd, tegen het toen lagere schip van de kerk. In de 15e eeuw bracht men grote wijzigingen in het schip aan: de zijmuren werden verhoogd en er werden gewelven aangebracht, terwijl de romaanse vensters werden vervangen door spitsboogvensters.
Bij een restauratie in 1902 hebben neogotische invloeden de kerk zijn huidige karakter gegeven. De bestaande houten en gietijzeren ramen werden toen vervangen door de huidige zandstenen. De dichtgemetselde ramen in de koorsluiting werden geopend, evenals de scheidingsmuur tussen de koorafsluiting en
het overige deel van het koor. Tevens werd toen de consistorie aangebouwd. Bij de restauratie in 1981/82 werd de ruimte onder de toren, die dichtgemetseld was, weer opengemaakt en deze doet thans dienst als garderobe. Sinds 2009 wordt de kerk verlicht door schijnwerpers.
Wandelknooppunt G71
Wandelknooppunt G70
Wandelknooppunt G76
Wandelknooppunt G77
Wandelknooppunt G82
Wandelknooppunt H62
Sint Nicolaaskerk
Kerkplein 22, Zalk
De kerktoren van de Sint Nicolaaskerk stamt al uit 1220 en is in romaanse stijl. Het gotische schip werd rond 1400 gebouwd en bestaat grotendeels uit tufsteen afkomstig van de romaanse voorganger. De kerk werd gesticht door de heren van Buckhorst. Voor hen zijn de Buckhorst-banken vervaardigd.
Verder stammen ook de preekstoel en de vicariën uit die tijd. Verder zijn er veel bezittingen van de Buckhorsters te bezichtigen in de kerk. Ook is er een grafkelder met de graven van de Buckhorsters. Bij de reformatie in 1590 werd de kerk van vicariën gezuiverd.
De bezittingen en de grafmonumenten werden gespaard. Tot 1838 werd de kerk onderhouden door de nazaten van de Buckhorsters.
Wandelknooppunt H60
Wandelknooppunt H61
Wandelknooppunt G83
Theehuis en Zalkerveer
Fiets- en voetveer
Geniet van de beroemde appeltaart én het indrukwekkende uitzicht op het rivierenlandschap. Bij het Theehuis stappen veel fietsers, wandelaars en rolstoelers op een klein pontje. Dit Zalkerveer brengt passagiers tussen ’s-Heerenbroek en Zalk naar de overkant van de IJssel.
Maria Kapel 's Heerenbroek
Maria Kapelletje
Na ruim 1 kilometer ná knooppunt 2, kunt u bij de Veecaterweg, de dijk af (met een haakse bocht). Als u de Veecaterweg volgt, ziet u na ongeveer 280 meter bij huis nummer 3, het Maria Kapelletje.
Wandelknooppunt J12
Wandelknooppunt J11
De Vreugdehoeve
richting knooppunt 2 en terug
Bij De Vreugdehoeve valt veel te beleven. Zo kunt u een kijkje nemen bij de schapen in de stal en heerlijke eigengemaakte producten kopen in de boerderijwinkel. Terwijl de kinderen zich in de speeltuin vermaken, kunt u op het terras genieten van een lekker hapje en drankje. www.devreugdehoeve.nl
Wandelknooppunt J15
Wandelknooppunt J23
Wandelknooppunt J24
Wandelknooppunt J52
Wandelknooppunt J42
Wandelknooppunt J43
Wandelknooppunt J53
Wandelknooppunt J54
Wandelknooppunt J55
Wandelknooppunt J64
Wandelknooppunt J63
Wandelknooppunt J62
Wandelknooppunt J68
Wandelknooppunt J65
Wandelknooppunt J69
Wandelknooppunt J70
Wandelknooppunt K12
Wandelknooppunt K31
Wandelknooppunt K29
Wandelknooppunt K27
Wandelknooppunt K26
Onze Lieve Vrouwe Basiliek en Peperbustoren
Onze Lieve Vrouwe Basiliek en Peperbustoren
De 75 meter hoge Peperbus, de toren van de Onze Lieve Vrouwe Basiliek is al sinds de 14e eeuw een echte blikvanger.
Openingstijden
Maandag 13:30 - 16:30 Dinsdag 11:00 - 16:30 Woensdag 11:00 - 16:30 Donderdag 11:00 - 16:30 Vrijdag 11:00 - 16:30 Zaterdag 11:00 - 16:30 Zondag gesloten
Adres
Ossenmarkt 10 8011 MS Zwolle
Wandelknooppunt K19
Wandelknooppunt K23
Wandelknooppunt K36
Wandelknooppunt K35
Wandelknooppunt K34
Dominicanenklooster
Dominicanenklooster
Het klooster en de kerk zijn in neogotische stijl opgetrokken en hebben een bijzonder interieur.
Wandelknooppunt K33
Wandelknooppunt K30
Wandelknooppunt K39
Wandelknooppunt K37
Academiehuis Grote Kerk Zwolle
Academiehuis Grote Kerk Zwolle
Een gebouw van ruim 600 jaar oud, met historische verhalen en geheimen. De schoonheid van het grootste rijksmonument van Zwolle wordt ontsloten door audiotours en games. Een bezoek aan de boekenmarkt en een kopje koffie maakt het bezoek compleet.
Openingstijden
Maandag gesloten Dinsdag 11:00 - 17:00 Woensdag 11:00 - 17:00 Donderdag 11:00 - 17:00 Vrijdag 11:00 - 17:00 Zaterdag 11:00 - 17:00 Zondag gesloten
Adres
Grote Markt 18 8011 LW Zwolle 038 421 2512 info@academiehuis.nl