Smaak en Vermaak Markelo

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  56,2 km
 • Duur

  3:45
 • Knooppunten

  24
 • Locaties

  15

Deze route laat u kennismaken met het landschap van het meest zuidelijke deel van de Regge. Een afwisselende fietsroute waarbij de prachtige landgoederen en kastelen afgewisseld worden met uitgestrekte weilanden en prachtige bossen.


Startpunt

De route wordt beschreven vanaf Pension en Engels Theehuis de Hoestinkhof, Stationsweg 22a in Markelo. Maar natuurlijk kunt u op elke gewenste locatie op de route beginnen.

 1. De Schipbeek

  De Schipbeek

  De Schipbeek

  In de 14e eeuw was de Schipbeek al een belangrijke waterloop, die uitmondt in de IJssel bij Deventer.

 2. Huis Westerflier

  Huis Westerflier

  Huis Westerflier

  Huis Westerflier maakt deel uit van het Landgoed Nijenhuis en ligt ten westen van Diepenheim. Het is ca. 300 hectare. De buitenplaats Westerflier is een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens, slechts één bouwhuis en een simpel landschapspark. Het is particulier bezit en niet te bezichtigen.

 3. Landgoed Warmelo

  Landgoed Warmelo

  Kasteel Warmelo

  Middeleeuws Kasteel uit 1339 aan de rand van Diepenheim met opengestelde tuinen die absoluut een bezoek waard zijn. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.

  Topkunstenaars uit verschillende landen maken elk jaar opnieuw verbazingwekkende zandsculpturen in de Engelse tuin rondom kasteel Warmelo.

 4. Kasteel Diepenheim

  Kasteel Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim

  Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.

 5. Herberg de Pol

  Herberg de Pol

  Herberg de Pol

  Wees welkom in het culturele verzamelgebouw Herberg de Pol. Met onder meer een theaterzaal, oefenruimtes, vergaderzalen, VVV, bibliotheek en café wordt er plaats geboden aan verschillende organisaties en doelgroepen. Het is een gebouw voor en door Diepenheimers, maar door de uiteenlopende huurders

  en een uniek theaterprogramma heeft het een regionale functie. De Pol heeft een lange traditie binnen het Stedeke en is de afgelopen jaren grondig gerenoveerd tot een modern gemeenschapscentrum geschikt voor vele doeleinden en activiteiten.

 6. Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis

  Huis Nijenhuis wordt voor het eerst genoemd in 1457 en is vanaf 1799 eigendom van de familie Schimmelpenninck. Zowel het huis als de bijgebouwen worden privé bewoond en zijn niet voor publiek opengesteld. Het landgoed is bijna 200 ha groot en is opengesteld voor wandelaars.

 7. Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  Oranjemuseum Nieuwe Haghuis

  In de 80-jarige oorlog bivakkeerde hier in 1597 een vendel ruiterij van het leger van Prins Maurits. Of de prins hier ook bij was? De overleveringen zijn hier stellig in. Wel zijn de bewoners van het Haghuis zeer Oranjegezind.

  Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis

  Openingstijden

  Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.

 8. Watermolen Den Haller

  Watermolen Den Haller

  Watermolen Den Haller

  Al in de 12e eeuw wordt de watermolen van Diepenheim genoemd. Deze watermolen is, na de Bisschopsmolen in Maastricht, de oudste nog werkende watermolen in Nederland. De boerderij naast de molen is in 1680 gebouwd. Het was de woning van de molenaar, maar zoals vaker gebeurde, werd de wachtende boeren

  (‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’) er een borrel geschonken. De molen wordt aangedreven door het water van de Molenbeek die zijn water weer uit de Schipbeek ontvangt. Waarschijnlijk ligt hier ook de oorsprong van Diepenheim. Nu bevindt zich een restaurant in de voormalige boerderij.

 9. Kasteel Weldam

  Kasteel Weldam

  Kasteel Weldam

  Weldam is één van de grotere landgoederen van Oost- Nederland. Het eeuwenoude landgoed, met het kasteel en tuinen als middelpunt, bestaat uit bossen, akkers, weilanden, beken, karakteristieke lanen, monumentale huizen en boerderijen.

  Aan de luiken, geschilderd in de kleuren zwart en geel herken je de gebouwen die onderdeel zijn van het landgoed. De tuinen met onder meer een doolhof zijn toegankelijk voor publiek. Het kasteel is niet te bezichtigen.

 10. Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam

  Havezate Wegdam is in zijn huidige vorm gebouwd in het midden van de 18e eeuw en behoort tot de bezittingen van het Weldam. Tot 1896 is de havezate bewoond geweest door de familie van Coeverden. Het huis is niet voor publiek toegankelijk en betreden van het voorplein is verboden.

 11. route kaasboerderij Keuper

  Op de splitsing van de Slotsweg en de Slotsdwarsweg, RA Slotsweg volgen. Vervolgens eerste weg LA, Goorsestraat. Tot u bij de kaasboerderij bent. Vanaf de kaasboerderij terug fietsen naar de splitsing en de Slotsdwarsweg volgen richting knp 7.

 12. Kaasboerderij Keuper

  Kaasboerderij Keuper

  Keuper Kaas & Pasta

  Onze winkel is het juiste adres voor: de lekkerste zelf-gemaakte pasta, kaas en zuivelproducten. Diverse streek-producten zoals; jam, honing, eieren, ijs, fruit, prima kwaliteit aardappels en uien. Onze boerderij met boerderij-winkel staat in Hengevelde, aan de Goorsestraat 45.

 13. K&K Pleats

  K&K Pleats

  K&K Pleats

  K&K-pleats is een rustig, gemoedelijk en midden in het coulisselandschap liggend logement. Er zijn vijf swalk-wenten met waranda en een minicamping. Als passant is het zomers heerlijk vertoeven op ons boerderijterras.

  Openingstijden terras

  Terras zoveel mogelijk open in vakantieperioden. Maar als het terras gesloten is, is het Rustpunt geopend.

 14. Herberg de Kemper

  Herberg de Kemper

  Herberg de Kemper

  Een gastvrij welkom bij Herberg De Kemper! Wil je smaakvol dineren of logeren in een authentieke boerenhoeve, temidden van prachtige natuur? Maar dan wel voorzien van alle luxe en comfort? Dan ben je bij Herberg de Kemper op het juiste adres!

 15. Tichelmuseum Rohaan Markelo

  Tichelmuseum Rohaan Markelo

  Tichelmuseum

  De vele diepe kuilen op de Herikerberg zijn ontstaan door het weggraven van leem/klei voor de vroegere steen- en pannenbakkerijen aan de Goorseweg. Bij deze opgravingen zijn veel voorwerpen uit de prehistorie gevonden: o.a. beenderen van walvissen, haaientanden en versteende vruchten.

  Deze vondsten zijn nu te bezichtigen in de toren van de kerk in Markelo. In het museum ontdek je de rijke historie van de leemverwerkende industrie.

  Openingstijden

  Apr t/m okt, ma t/m za 10.00 tot 16.00 uur. Nov t/m maart , wo en vr 12.00 - 16.00 uur.

 16. Pension en Engels theehuis de Hoestinkhof

  Pension en Engels theehuis de Hoestinkhof

  Pension en Engels theehuis de Hoestinkhof

  Pension en Engels theehuis De Hoestinkhof is gevestigd in een oude verbouwde boerderij in de buurtschap Stokkum, in Markelo op het echte Twentse platteland.

Tip je vrienden

facebook twitter