Dorpsommetje Geesteren: Veldhoekroute

 • Afstand

  7,9 km
 • Locaties

  14


 1. Startpunt

  Startpunt
  Vanaf dit startpunt starten vier Dorpsommetjes. Voor de Veldhoekroute volgt u de groene pijlen.
 2. 1. Beeld Brevierpad

  1. Beeld Brevierpad
  Een brevier is een boek dat de gebeden bevat die een geestelijke van de Katholieke Kerk dagelijks moet bidden. Dat bidden kon bijvoorbeeld op een 'Brevierpad': een pad in de tuin van de pastorie. Dit beeld is ontworpen door Aplhons Oude Avenhuis en vertelt over het gebruik van het vroegere brevierpad in de pastorietuin.
 3. 2. Oorlogsmonument

  2. Oorlogsmonument
  Het monument 'Christus is Opgestanden' in Geesteren is een natuurstenen beeld van een christusfiguur die ten hemel kijkt, terwijl hij beide handen naar boven opheft. Vier oorlogsslachtoffers uit de gemeenschap worden hiermee herinnerd. Het beeld is ontworpen door Wim Harzing.
 4. 3. St. Pancratiuskerk

  3. St. Pancratiuskerk
  Deze neogotische kerk werd samen met de pastorie in 1925-1926 gebouwd volgens een ontwerp van J. Stuyt onder de architectuur van Th. Elsberg. Pastoor J. de Graaf gaf opdracht. De kerk werd gebouwd in de tuin van de vroegere pastorie, 'de Aanleg'.
 5. 4. Pand Dames Kock

  4. Pand Dames Kock
  Dit winkelwoonhuis werd in 1926 ontworpen door architect Wiechers uit Harbrinkhoek. De opdrachtgeefsters waren de zes ongetrouwde zusters Kock, in Geesteren bekend als de 'Luuk's vrouwleu', naar hun grootvader Lucas Kock.
 6. 5. Erve Maathuis

  5. Erve Maathuis
  Op dit erf woonde in lang vervlogen tijden de familie Mensinck, een boer met één wahr (een soort aandeel in de Marke Geesteren). De latere eigenaar Maathuis is onlosmakelijk verbonden met paarden. In 1839 begon Johannes Maathuis een handelsstal met paarden voor transport en landbouw.
 7. 6. Monument Erve 't Joostink

  6. Monument Erve 't Joostink
  Hier ziet u een stuk gevelmuur met een ingemetselde steen van de oude boerderij Josinck, ook wel het 'het Joost' genaamd. Na het overlijden van de beide ouders Josinck werd het erf in 1901 publiekelijk verkocht, omdat de kinderen nog te jong waren om er zelfstandig te wonen.
 8. 7. Erve Booyman

  7. Erve Booyman
  In 1336 wordt Booyman (toen Boojink) voor het eerst genoemd wegens een schenking aan aan de kapel te Tubbergen. Erve Booyman was 'horig' in de hof van Ootmarsum. Boojink was ook één van de 16 'gewahrden' (een soort aandeelhouders) in de Marke (gemeenschap) Geesteren, hij bezat twee 'wahren' volgens het Markeboek uit 1546.
 9. 8. Houtduif

  8. Houtduif
  Op de Veldhoekroute, die u nu volgt, zijn op verschillende plaatsen bordjes in de berm geplaatst door de Vogelwerkgroep Geesteren. U ziet afbeeldingen van inheemse vogels met een korte beschrijving.
 10. 9. Schuilhut 'n Veldhook

  9. Schuilhut 'n Veldhook
  Bij deze schuilhut in het waterbergingsgebied van Waterschap Regge en Dinkel, is een waterpartij met speelgelegenheid voor de kinderen en een verspringbak. De buurt waarin u wandelt, heet 'n Veldhook'.
 11. 10. Landkruis

  10. Landkruis
  Om het kleine stukje grond waarop nu het landkruis staat, ontstond jaren terug een ruzie tussen twee buren. Zelfs met de jeneverfles op tafel, kwamen ze er niet uit wie het eigendomsrecht had over dit lapje grond van ongeveer 25 m2. Bij de daaropvolgende rechtszaak velde de rechter een Salomonsoordeel en wees aan beide landbouwers de helft van de oppervlakte toe. Eén van hen voegde het verkregen stuk grond niet aan zijn akker toe, maar liet daarop dit landkruis plaatsen.
 12. 11. Wijngaard 'Adebaer'

  11. Wijngaard 'Adebaer'
  De wijngaard van Henk en Marian Masselink is vrij toegankelijk. De druiven die hier groeien zijn de witte Johanniter en de rode Marechal Foch druif. Van deze beide druivensoorten wordt een streekwijn gebotteld die onder de naam 'Adebaer' verkocht wordt. Adebaer is een oud Nederlands woord voor ooievaar en betekent: 'hij die geluk brengt'.
 13. 12. Erve Schollink

  12. Erve Schollink
  De oude boerderij Schollink aan de Schollinksweg was een bouwval toen architect H. Meinders besloot het tot de grond toe af te breken. Op deze plek aan de Schotboersweg werd de boerderij vervolgens geheel opnieuw gebouwd.
 14. 13. Noaberplein

  13. Noaberplein
  U eindigt uw wandeling op het Noaberplein van Geesteren. Dit op 26 april 2014 geopende plein is gerealiseerd door een werkgroep met leden uit diverse organisaties: St. Erve Kampboer, St. Aloysiusschool, locatieraad St. Pancratius en de Bibliotheek.

Tip je vrienden

facebook twitter