Dorpsommetje Harbrinkhoek - Mariaparochie

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  5,0 km
 • Duur

  1:14
 • Verbrande calorieen

  595 kcal
 • Locaties

  8


 1. 1. De O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk

  1. De O.L. Vrouw van Altijddurende Bijstandkerk
  Deze neogotische kerk werd in twee delen (kerk in 1918, voorbouwtoren 1923) gebouwd onder architectuur van J. Stuyt. Het was onder leiding van deken H.A.P.C. van der Waarden dat de tweede kerk op grondgebied van Almelo werd gerealiseerd.
 2. 2. Lateraalkanaal

  2. Lateraalkanaal
  Het Lateraalkanaal bij Almelo is omstreeks 1980 gegraven om wateroverlast in Almelo en Borne te voorkomen.
 3. 3. Parochiegebied

  Oorspronkelijk bestond het gebied tussen Almelo en Mariaparochie uit beekdalen afgewisseld door hogere gronden. De laaggelegen gronden werden gebruikt voor weide- en hooiland en de hoger gelegen gronden voor akkerland en bewoning.
 4. 4. De Mooie Vrouwenweg

  Is genoemd naar de voormalige herberg aan de Ootmarsumsestraat welke lag aan de eeuwenoude postkoetsenroute van Almelo naar Hamburg. De Mooie Vrouw werd in 1829 opgericht door de Almelose koopman Gerrit Schimmelpenninck.
 5. 5. Loakenbeld

  Aan de Slagenweg, ongeveer tegenover de Broekweg, lag vroeger de Loakenbeld, een urnengrafveld uit de ijzertijd. Het was een heideveld met talrijke heuveltjes en werd door de omwonenden het Hunenkerkhof genoemd.
 6. 6. De natuurlijke speelberg

  In 2013 realiseert De Dorpsraad namens alle inwoners aan de rand van het nieuwbouwplan Dannenkamp IV een 3500m2 grote natuurlijke speelplaats. Een plek waar kinderen van alle leeftijden met natuurlijke materialen kunnen spelen. Van klimtoren tot zandbak, van mtb-pad tot waterpomp, van houten brug tot bloemenweide.
 7. 7. Erve Löwkeboer

  Aan de Almeloseweg ligt het Erve Löwkeboer. In 1262 werd het erve al genoemd, toen met de naam Lodewich. Het Erve Löwkeboer was toendertijd een van de weinige boerderijen in Harbrinkhoek samen met de erven Heinink, Voshaar, het Wiegershuis en het Biggenhuis.
 8. 8. St. Alphonsusschool

  Gebouwd onder architectuur van Th. van Elsberg. Het werd betaald door de kerk. Diverse ideeën van bouwpastoor Eshuis herkent men ook in dit gebouw. Voor die tijd uiterst modern en compleet met een gymnastieklokaal en handvaardigheidsruimte. Diverse keren werd het gebouw gerenoveerd en uitgebreid. De voorlopig laatste uitbreiding, onder architectuur van Perik Tubbergen, werd gerealiseerd in 2005.

Tip je vrienden

facebook twitter