Dorpsommetje Tubbergen: Hambroek

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  6,7 km
 • Duur

  1:41
 • Verbrande calorieen

  804 kcal
 • Locaties

  5


 1. 1. 't Oale Roadhoes

  1. 't Oale Roadhoes
  Dit pand diende van 1930 tot 1967 als gemeentehuis. Thans is het in gebruik als restaurant met de toepasselijke naam ’t Oale Roadhoes. Hiertegenover bevind zich nog een historisch pand waarin nu een groentehal is gevestigd. In de zijgevel van dit pand bevindt zich een plaquette.
 2. 2. St. Pancratius Basiliek

  2. St. Pancratius Basiliek
  Het huidige kerkgebouw werd in 1897 onder architectuur van Alfred Tepe gebouwd en behoort tot de neogotiek. De toren stamt uit het begin van de zestiende eeuw en is opgetrokken uit Bentheimer zandsteen. Bekend zijn de glas-in-lood ramen van de fam. Nicolas.
 3. 3. Hervormde kerk

  3. Hervormde kerk
  Door een koninklijk besluit van Lodewijk Napoleon en vastgelegd in het Decreet van 14 maart 1809, werd de grote kerk van Tubbergen op 1 januari 1810 overgedragen aan de katholieke gemeenschap. In het voorjaar van 1811 wordt door de hervormde gemeenschap deze z.g. waterstaatskerk in gebruik genomen.
 4. 4. Heinemansbeek

  4. Heinemansbeek
  Door de gemeente Tubbergen loopt de Heinemansbeek. Deze ontspringt in het bronnengebied van Hezingen bij Vasse. Als beekje dreef hij ooit de watermolens aan van Hansté en Hazelbekke. Die twee molens zijn er niet meer, maar nog steeds heet de beek voorbij het Erve Hazelbekke de Onderbeek.
 5. 5. Hambroekermaten

  5. Hambroekermaten
  De Hambroekermaten is een oud cultuurlandschap langs de Heinemansbeek. Het waren vruchtbare weiden langs de beek toen er nog geen kunstmest was. Een deel van de vroegere vloeiweiden is ingericht als waterbergingsgebied van ongeveer 4 hectare omgeven door houtwallen.

Tip je vrienden

facebook twitter