Dorpsommetje Tubbergen: Tubberger Esch

  • Type

    Wandelen
  • Afstand

    7,5 km
  • Duur

    1:52
  • Verbrande calorieen

    895 kcal
  • Locaties

    8


  1. 1. 't Oale Roadhoes

    1. 't Oale Roadhoes
    Dit karakteristieke gebouw is het voormalige gemeente huis van Tubbergen en is gebouwd onder architectuur van de heer H.W. Valk. Thans is het in gebruik als restaurant met de toepasselijke naam ’t Oale Roadhoes.
  2. 2. St. Pancratius Basiliek

    2. St. Pancratius Basiliek
    In 1897 werd de oude éénbeukige kerk vervangen door het huidige kerkgebouw naar ontwerp van architect Alfred Tepe. Bekend zijn de fameuze glas-in-lood ramen vervaardigd door vijf opeenvolgende generaties van de glazeniersfamilie Nicolas.De toren dateert uit 1502 en is eigendom van de gemeente.
  3. 3. Monumentje

    3. Monumentje
    Langs de Basiliek loopt het Pastoor Vredendaalpad richting het kerkhof. Tegenover de ingang van het kerkhof bevindt zich een herdenkingsplaat voor de gevallen Tubbergse militairen ten tijde van de politionele acties in het voormalige Nederlands Indië (1947-1949).
  4. 4. De Havezate Eschede / De Eeshof

    4. De Havezate Eschede / De Eeshof
    Hoewel voor het eerst genoemd in 1316, was deze oorspronkelijk "Hof van Tubbergen" genoemde plek al vele eeuwen bewoond. Van de 15de tot het begin van de 19de eeuw was de havezate in het bezit van de familie Van Eschede.
  5. 5. Oprijlaan Eeshof

    5. Oprijlaan Eeshof
    Het eerste stuk van de Huyerenseweg maakte vroeger deel uit van de "zichtas" van de Eeshof. De aanleg van dit soort oprijlanen kwam in de 18de eeuw in de mode en was voornamelijk bedoeld om bezoekers te imponeren.
  6. 6. Dr. Schaepman monument

    6. Dr. Schaepman monument
    Boven op de Tubbergse Esch staat het standbeeld van Mgr. Dr. Schaepman. Het standbeeld, een van de grootste van Nederland, is een ontwerp van de kunstenaar August Falise en is onthuld op 11 augustus 1927. Op de sokkel zie je Schaepmans motto: ‘Credo, pugno’, ofwel ‘Ik geloof, ik strijd’.
  7. 7. Erve Volmerinck

    7. Erve Volmerinck
    Het oude erf Volmerinck wordt in 1334 voor het eerst genoemd. Het was toen een hof van de Bisschop van Utrecht. De huidige bewoners hebben de oude gebouwen in authentieke stijl gerestaureerd.
  8. 8. Monnikenbraak

    8. Monnikenbraak
    Het laatste Kartuizerklooster op (huidige) Nederlandse bodem was dat te Roermond, dat in 1783 werd gesloten. Een kartuizerklooster wordt ook wel ‘kartuis’ of ‘kartuize’ genoemd.In de periode 1920-1970 hebben katholieken pogingen ondernomen om op Nederlandse bodem opnieuw een klooster te stichten.

Tip je vrienden

facebook twitter