Dorpsommetje Tubbergen: Molenhoek

  • Type

    Wandelen
  • Afstand

    9,6 km
  • Duur

    2:23
  • Verbrande calorieen

    1146 kcal
  • Locaties

    8


  1. 1. 't Oale Roadhoes

    1. 't Oale Roadhoes
    Dit karakteristieke gebouw is het voormalige gemeentehuis van Tubbergen en is gebouwd onder architectuur van de heer H.W. Valk. Thans is het in gebruik als restaurant met de toepasselijke naam ’t Oale Roadhoes. In 1833 verrees op deze plek de openbare dorpsschool.
  2. 2. St. Pancratius Basiliek

    2. St. Pancratius Basiliek
    In 1897 werd de oude éénbeukige kerk vervangen door het huidige kerkgebouw naar ontwerp van architect Alfred Tepe. Bekend zijn de fameuze glas-in-lood ramen vervaardigd door vijf opeenvolgende generaties van de glazeniersfamilie Nicolas. De toren dateert uit 1502 en is eigendom van de gemeente.
  3. 3. Hervormde kerk

    3. Hervormde kerk
    Door een koninklijk besluit van Lodewijk Napoleon en vastgelegd in het Decreet van 14 maart 1809, werd de grote kerk van Tubbergen op 1 januari 1810 overgedragen aan de katholieke gemeenschap.
  4. 4. De Havezate Eschede / De Eeshof

    4. De Havezate Eschede / De Eeshof
    Hoewel voor het eerst genoemd in 1316, was deze oorspronkelijk "Hof van Tubbergen" genoemde plek al vele eeuwen bewoond. Van de 15de tot het begin van de 19de eeuw was de havezate in het bezit van de familie Van Eschede. Daarna werd het diverse malen verkocht.
  5. 5. Tubberger windkorenmolen

    5. Tubberger windkorenmolen
    Een van de oudste straten van Tubbergen is de Molenstraat. Deze straat heeft haar naam te danken aan de windkorenmolen welke daar eens heeft gestaan en die door vele boeren uit de omtrek werd bezocht. De molen werd genoemd: de molen van Olde Hampsink of ook wel de Tubbige muller.
  6. 6. Huize Veldwijk

    6. Huize Veldwijk
    Wie de bouwmeester van het huize Veldwijk was en hoelang de bouw heeft geduurd is niet precies bekend. Wel is bekend dat mr. Louis Johannes Barendtzen, geboren in Amsterdam, in 1811 werd benoemd tot Schout, in 1822 verhuisde hij in de functie van notaris van de Eeshof naar Veldwijk.
  7. 7. Baasdam

    7. Baasdam
    Het circa 65 ha. grote landgoed ‘Baasdam’ ligt in het hart van Twente. Het landgoed ligt in een typisch Twents landschap. Het kenmerkt zich door bospercelen, een es (dit is een verhoogde akker) omgeven door houtwallen en knoteiken, weilanden en landbouwgrond omringd door loof- en naaldbossen.
  8. 8. Waterbergingsgebied Baasdam

    8. Waterbergingsgebied Baasdam
    Het waterbergingsgebied Baasdam is 10 hectare groot en verdeeld in verschillende compartiment Het mag bij hevige regenval onderlopen. Het ligt in het stroomgebied van de Baasdammerbeek en de Onzoelbeek, waarvan de bronnen liggen ten zuiden van de Nutter esch, de Vasserheide en Vassergrafveld.

Tip je vrienden

facebook twitter