Dorpsommetje Geesteren: Vermolenroute

  • Type

    Wandelen
  • Afstand

    9,7 km
  • Duur

    2:26
  • Verbrande calorieen

    1170 kcal
  • Locaties

    7


  1. 1. De St. Pancratiuskerk

    1. De St. Pancratiuskerk
    Deze neogotische kerk werd samen met de pastorie in 1925-1926 gebouwd volgens een ontwerp van J. Stuyt, onder de architectuur van Th. Elsberg. Pastoor J. de Graaff gaf opdracht. De kerk kwam in plaats van de in 1820 gebouwde kerk die aan de overkant van de weg stond, waar zich nu de winkel van Elferink bevindt.
  2. 2. Het pand van de dames Kock

    2. Het pand van de dames Kock
    Dit winkelwoonhuis werd in 1926 ontworpen door architect Wiechers uit Harbrinkhoek. De opdrachtgevers waren de zes ongetrouwde zusters Kock, die in Geesteren bekend stonden als de ''Luuks's vrouwleu'', naar hun grootvader Lucas Kock.
  3. 3. Erve Mensman - Maathuis

    3. Erve Mensman - Maathuis
    Hier woonde voorheen de familie Mensinck. Een boer met een wahr. Het bedrijf staat bekend om de vroegere en hedendaagse paardenhandel. De voorvaderen van de huidige eigenaar haalden hun paarden al helemaal uit Rusland; een vele maanden durende tocht. Nu is het heel erg bekend van het jaarlijkse CSI.
  4. 4. De Molenbeek

    Onbeduidend ligt ie er nu bij, een stroompje van eigenlijk niks. En toch heeft de Molenbeek eeuwenlang een centrale rol gespeeld in de Geesterense geschiedenis en meer in het bijzonder in de geschiedenis van buurtschap De Vermolen. Eeuwenlang dreef deze beek twee en een tijd lang zelfs drie molens aan.
  5. 5. Erve Evversboer

    5. Erve Evversboer
    Aan de Vermolenweg 24, tegenover de plek waar tot 1930 eeuwenlang een olie-watermolen stond, ligt erve Evversboer met twee prachtige vakwerkschuren. Van het oude erve is alleen een authentieke schaapstal overgebleven. Dit ''schoapschot'' is omstreeks 1840 gebouwd toen er in dit deel van Geesteren nog zeker 1000 schapen voorkwamen op de talrijke heidevelden.
  6. 6. Erve de Brager

    6. Erve de Brager
    Dit erg kent geen vroege vermelding in het Markeboek. Het ligt aan de rand van het vroegere heideveld, ver weg van de essen waar de oudste erven gelegen zijn. Het geheel is gerestaureerd: het woonhuis met boavenkamer en del, de bakspieker, de schuur voor de niendeur, het schoapschot en de bouwschuur met deurreed. Zelfs de betonnen straatweg is eventjes onderbroken door klinkers.
  7. 7. Eylershuis

    Ongeveer op deze plek stond de vroegere havezate ''Eylershuis'' van eigenaar Jan Eylers, veelal met ''Monsieur Joan Eylers tot de Verremeule'' aangeduid. Het ''Eylerhuis'' werd al voor 1650 genoemd. De familie Eylers beheerde een olie- en watermolen en ook een grote ijzergieterij die in 1804 is opgeheven.

Tip je vrienden

facebook twitter