Kruisselt fietstocht

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  53,4 km
 • Duur

  3:34
 • Knooppunten

  30
 • Locaties

  3

Een prachtige fietsroute vanuit hotel 't Kruisselt, meteen de natuur in! Geniet tijdens de fietstocht van het bijzondere landschap van Noordoost-Twente.


Startpunt

Geniet tijdens de fietstocht van het bijzondere landschap van Noordoost-Twente. Tijdens de voorlaatste ijstijd ontstonden de stuwwallen waardoor het gebied zo’n lieflijk glooiend landschap heeft gekregen met de vele bronnen, beken en moerassige beekdalen. Start bij Hotel 't Kruisselt en fiets naar punt 73. Voor de korte route van 35 km. fiets je van punt 14 naar 47. Voor een kop koffie of een smakelijke lunch bij De Landmarke ga je bij punt 43 linksaf, Dusinkweg, daarna rotonde rechts.

 1. Lutterzand

  Lutterzand

  Het Lutterzand

  Het Lutterzand is een afwisselend landschap met grillige vliegdennen, grote dennenbomen, jeneverbesstruiken en heideveldjes. Dwars door het natuurgebied stroomt het riviertje de Dinkel. Het vormt de grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied.

  De steile Dinkeloevers bieden hier een bron van informatie over de geschiedenis van het Dinkeldal vanaf de laatste ijstijd. De laatste grote veranderingen in het landschap vonden rond 1700 plaats. In die tijd zijn woeste gronden, maar ook vruchtbare akker- en weidegronden, onder het stuifzand verdwe

  De Dinkel treedt in regenperiodes geregeld buiten haar oevers waardoor meer dan 400 ha grasland overstroomt. Daar waar de Dinkel een bocht van 180 graden maakt, in het hartje van het Lutterzand, ligt het bekendste stuk van het Lutterzand, de “groene staart”...op zijn twents gezegd “Greun’n Stet”.

 2. Landgoed Singraven

  Landgoed Singraven

  Landgoed Singraven

  Vanaf knp 14 richting 15 - 17 ziet u tussen 15 en 17 Huis Singraven en de Watermolens van Singraven. Het huis, zoals het er nu staat, is gebouwd in de 17e eeuw. In 1915 werd de familie Laan eigenaar van het Huis. In het Huis is een prachtige verzameling te zien van meubels uit de 17e en 18e eeuw.

 3. Het Schuivenhuisje

  Het Schuivenhuisje

  het Schuivenhuisje

  Als u bij knooppunt 14 iets naar rechts gaat, langs het kanaal, ziet u het Schuivenhuisje. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo-Nordhorn doorstroomt. Het schuivenhuisje werd gebouwd in 1887.

Tip je vrienden

facebook twitter