Dorpsommetje Langeveen: Drielandenpuntroute

  • Type

    Wandelen
  • Afstand

    9,6 km
  • Duur

    2:24
  • Verbrande calorieen

    1155 kcal
  • Locaties

    8


  1. 1. Drieschicht

    1. Drieschicht
    Er zijn drie verschillende dorpsommetjes, van verschillende lengten, die allemaal beginnen en eindigen op het dorpsplein Drieschicht. Een naam die verwijst naar de Drieschichtige Marke, een overkoepelend markebestuur voor de drie marken Mander, Vasse en Geesteren. Al eeuwenlang beheren zij dit grondgebied samen met de bewoners van gewaarde erven.
  2. 2. Kerk

    2. Kerk
    De bijzondere ligging van de kerk, school en dorpskern van Langeveen in het uiterste noordoosten, op slechts een kilometer van de grens met Duitsland is in 1843 bepaald. Toen is hier een kapel als bijkerk van de parochie Geesteren gebouwd op de hogere zandgrond omgeven door uitgestrekte veenlanden.
  3. 3. Grensovergang

    3. Grensovergang
    Grenzen vervagen weliswaar, maar dorps- gemeente- regio- en landsgrenzen zijn hier nog steeds zichtbaar. Op deze route langs de landsgrens en het landgoed van Huize Almelo komen we er enkele tegen. Alsook de grensovergang Langeveen-Striepe, gemarkeerd door twee betonnen duikers.
  4. 4. Grenssteen 97

    4. Grenssteen 97
    Aan de rechterzijde van deze overgang, na 50 meter staat aan de rechterkant grenssteen nummer 97. Deze steen op de westhoek van Mensink Maat staat op de grens van Nederland- Duitsland en Tubbergen-Twenterand.
  5. 5. Grenssteen 99: Het 'Drielandenpunt'

    5. Grenssteen 99: Het 'Drielandenpunt'
    Deze plaats markeert het raakpunt van de regio's Salland, Twenthe en Bentheim. In de late middeleeuwen en nog steeds tijdens de bloeiperiode van het klooster Sibculo lag dit punt enkele honderden meters westwaarts, aangeduid met de naam ''Het Kroese Boomptjen''.
  6. 6. ''Het Kroese Boomptjen''

    6. ''Het Kroese Boomptjen''
    Op dit punt ging de Strieper Dijk over in de Dijk naar Sibculo, waarover de monniken naar het klooster liepen. Het boompje is weliswaar verdwenen maar de eenzame steen met namen Salland en Bentheim staat nog op de plaats van dat boompje.
  7. 7. De Brink van Bruinehaar (Albertsboer)

    7. De Brink van Bruinehaar (Albertsboer)
    In 1711 liet de Graaf van Almelo in de omgeving van Bruinehaar een huis bouwen, dat echter door boeren uit de marke Geesteren omver getrokken werd, omdat boeren uit Geesteren en Mander meenden recht te hebben op deze Bruinehaarse grond.
  8. 8. Kerkje van Bruinehaar

    8. Kerkje van Bruinehaar
    De tweede school van Bruinehaar werd hier in 1873 gebouwd. Tegenwoordig staat op die plek dit karakteristieke dorpshuis, in de wijde omgeving bekend als het Kerkje van Bruinehaar.

Tip je vrienden

facebook twitter