Hof van Twenteroute
-
Type
Fietsen -
Afstand
120 km -
Duur
8:00 -
Knooppunten
48 -
Locaties
18
Met deze route fiets je heerlijk door het zacht glooiende landschap van het Hof van Twente met haar prachtige oude landgoederen, lieflijke beekjes door de bossen en leuke dorpjes.

Startpunt
Startpunt: Delden, Stationsstraat 1, Delden. Volg de fietsbordjes met Hof van Twenteroute bewegwijzering.
Startpunt TOP Delden
Oude Blasiuskerk Delden
Oude Blasiuskerk Delden
De kerk, die voor het eerst vermeld werd in 1118, was voor de Reformatie gewijd aan de heilige Blasius. Het grootste deel van kerk stamt uit de 15e en begin 16e eeuw. Na de bouw van het zuiderzijschip volgde in 1464 de bouw van het zuiderzijkoor.
De zandstenen toren, waarvan de bouw werd begonnen in 1516, is nooit voltooid. In 1583 brandden kerk en toren af, waarbij vermoedelijk enkele gewelven zijn ingestort. Na de reformatie werd de kerk in 1602 door Prins Maurits aan de protestanten toegewezen.
Stadspomp Delden
Stadspomp Delden
In 1894 is op de Markt in Delden een herinneringsmonument geplaatst als dank voor de door baron Van Heeckeren aangelegde waterleiding.
Zoutmuseum Delden
Zoutmuseum Delden
Het Zoutmuseum, gelegen in het historische centrum van Delden, vertelt het complete verhaal over zout in al zijn facetten.
Museum No Hero
Museum No Hero
Museum No Hero is een museum voor beeldende kunst gelegen in Delden. Het museum biedt wisselende tentoonstellingen en activiteiten op het gebied van internationale kunst. Vijf eeuwen en vijf continenten komen bij elkaar in Museum No Hero, dat is gevestigd in een prachtig historisch pand.
Kasteel Twickel
Kasteel Twickel
In 1347 werd het huis Eysinck door Herman van Twickelo, een twents edelman, gekocht. Dit werd het latere kasteel Twickelo. Het kasteel ligt temidden op een prachtig landgoed van 4000 hectare. Op het landgoed bevinden zich zo'n honderdvijftig boerderijen, herkenbaar aan zwart-witte luiken.
Museumboerderij Wendezoele
Museumboerderij Wendezoele
De museumboerderij Wendezoele geeft bezoekers een beeld over de landbouw en veeteelt in Twente in de jaren 1900 en 1960. Een traditionele boerderij, daarnaast een Saksische schuur, een wagenloods, een zogenaamde spieker, een kookhok met daarin een ouderwetse bakoven, een hooiberg, een geubel
en een iemenschoer. Regelmatig worden wisselende exposities ingericht, deze zijn gedurende de openingstijden te bezoeken.
Fietsknooppunt 74
Fietsknooppunt 69
Fietsknooppunt 68
Fietsknooppunt 72
Fietsknooppunt 73
Fietsknooppunt 73
Fietsknooppunt 31
Fietsknooppunt 30
Fietsknooppunt 46
Fietsknooppunt 45
Fietsknooppunt 44
Fietsknooppunt 13
Fietsknooppunt 11
Fietsknooppunt 98
Fietsknooppunt 9
Informatieboerderij `n Witten
Informatieboerderij `n Witten
In de informatieboerderij geeft de permanente tentoonstelling een goed beeld van het omliggende natuurgebied de Borkeld.
Fietsknooppunt 25
Fietsknooppunt 26
Fietsknooppunt 6
Fietsknooppunt 7
Fietsknooppunt 47
Fietsknooppunt 31
Tichelmuseum Rohaan Markelo
Tichelmuseum
In het museum maakt u kennis met de rijke historie van de leemverwerkende industrie in Markelo. Er zijn vele voorbeelden van stenen en dakpannen te bezichtigen, waaronder ook een aantal misbaksels. De theeschenkerij is een uitstekende plek om tijdens een wandel- of fietstocht even tot rust te komen
Openingstijden
Apr t/m okt, ma t/m za 10.00 tot 16.00 uur. Nov t/m maart, wo en vr 12.00 - 16.00 uur.
Fietsknooppunt 27
Fietsknooppunt 29
Fietsknooppunt 32
Goors Historisch Museum
Goors Historisch Museum
In het voormalige waterstaatstation zit nu een museum waar men in de oudheidkamer een beeld kan krijgen van de rol die Goor vroeger gespeeld heeft in de textielindustrie in Twente.
Fietsknooppunt 33
Fietsknooppunt 38
Kasteel Diepenheim
Kasteel Huis te Diepenheim
Kasteel Huis te Diepenheim is het oudste Kasteel van Diepenheim. Het huis werd in 1648 gebouwd door Berent Bentinck. Sinds 1925 is het huis eigendom van Baron de Vos van Steenwijk en zijn familie. De tuinen van het landgoed hebben een oppervlakte van 180 ha en zijn vrij toegankelijk voor wandelaars.
Landgoed Warmelo
Kasteel Warmelo
Middeleeuws Kasteel in Diepenheim met opengestelde tuinen. In het verleden heeft Prinses Armgard, de moeder van Prins Bernhard, hier gewoond.
Kasteel Nijenhuis
Kasteel Nijenhuis
Kasteel Nijenhuis dateert al uit de 17de eeuw en is sinds 1799 altijd al in bezit geweest van de familie Schimmelpenninck.
Oranjemuseum Nieuwe Haghuis
Oranjemuseum Nieuwe Haghuis
Genieten op z'n Twents in Koninklijke ambiance, dat kan in het Oranjemuseum Nieuwe Haghuis. Bekijk de grote verzameling Twents boerenantiek en Oranjecuriosa zoals herinnerings- en herdenkingsborden, tegeltjes, glazen, lepeltjes, schilderijen, platen, munten, wandkleden en boeken over het koningshuis
Openingstijden
Apr t/m okt: di, do en za 13:30-17:00 uur.
Fietsknooppunt 40
Watermolen Den Haller
Watermolen
Al in de 12e eeuw wordt de watermolen van Diepenheim genoemd. Deze watermolen is, na de Bisschopsmolen in Maastricht, de oudste nog werkende watermolen in Nederland. De boerderij naast de molen is in 1680 gebouwd. Het was de woning van de molenaar, maar zoals vaker gebeurde, werd de wachtende boeren
(‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt’) er een borrel geschonken. Nu bevindt zich een restaurant in de voormalige boerderij.
Fietsknooppunt 70
Fietsknooppunt 41
Huis Westerflier
Huis Westerflier
Huis Westerflier maakt deel uit van het Landgoed Nijenhuis en ligt ten westen van Diepenheim. Het is ca. 300 hectare. De buitenplaats Westerflier is een rechthoekig landhuis uit 1729 zonder torens, slechts één bouwhuis en een simpel landschapspark. Het is particulier bezit en niet te bezichtigen.
Fietsknooppunt 36
Fietsknooppunt 19
Fietsknooppunt 45
Fietsknooppunt 46
Fietsknooppunt 44
Fietsknooppunt 49
Fietsknooppunt 14
Fietsknooppunt 13
Fietsknooppunt 40
Kasteel Weldam
Kasteel Weldam
In 1389 wordt er voor het eerst geschreven over Weldam. In deze periode was het goed eigendom van Wolder van den Weldamme, een leenman van de bisschop van Utrecht. Gedurende enkele eeuwen waren Weldam en havezate Twickel bij veel gelegenheden nauw met elkaar verbonden.
Havezate Wegdam
Havezate Wegdam
Havezate Wegdam is in zijn huidige vorm gebouwd in het midden van de 18e eeuw en behoort tot de bezittingen van het Weldam. Tot 1896 is de havezate bewoond geweest door de familie van Coeverden. Het huis is niet voor publiek toegankelijk en betreden van het voorplein is verboden.
Fietsknooppunt 34
Fietsknooppunt 7
Fietsknooppunt 8
Fietsknooppunt 9
Fietsknooppunt 9
Bentelerheide
Bentelerheide
De Bentelerheide, ook wel Bentelerhaar genoemd, is een mooi natuurgebied ten zuiden van Bentelo. De heide heeft een oppervlakte van ongeveer 30 hectare en is eigendom van Stichting Twickel.
Fietsknooppunt 12
Fietsknooppunt 6
Fietsknooppunt 2
Fietsknooppunt 75
Fietsknooppunt 76
Eindpunt TOP Delden