8-er de Grens
-
Type
Fietsen -
Afstand
92,0 km -
Duur
6:08 -
Knooppunten
28 -
Locaties
6

Startpunt
Startpunt voor route Noord en Zuid: TOP Rotering-Oldenkotte Oldenkotseweg 11 Rekken -
Startpunt route Noord: TOP Haarmühle Beßlinghook 57 Ahaus- Alstätte -
Startpunt route Zuid: TOP Zwillbrock Zwillbrock 8 Vreden
Fietsknooppunt 53
Het Lankheterbos
Het Lankheterbos
Het Lankheet (400 ha.) is een gebied van afwisselend bos (oud naaldhout deels op stuifzandgrond), heide, vennen en cultuurland.
Fietsknooppunt 54
Het Haaksbergerveen
Het Haaksbergerveen
Het Haaksbergerveen, ruim 600 hectare groot, is een van de mooiste hoogveengebieden van Nederland. Hoogveen is een zeldzame grondsoort, die maar op enkele plaatsen in ons land voorkomt. Dit aantrekkelijke gebied ligt aan de zuidkant van Haaksbergen tegen de Duitse grens aan.
Fietsknooppunt 84
Fietsknooppunt 77
Fietsknooppunt 49
Fietsknooppunt 81
Het Witte Veen
Het Witte Veen
Het heide- en bosgebied Witte Veen ligt tussen Buurse en de Duitse grens. Midden in het gebied staan nog altijd de oude grenspalen van Bentheimer zandsteen uit de 18e eeuw. Vroeger was het een groot, wild hoogveengebied én een bekende smokkelroute tussen Nederland en Duitsland. Later werd het af...
Fietsknooppunt 78
Haarmühle
Haarmühle
De Haarmühle is een watermolen aan de Alstätter Aa die aan de Nederlandse kant verder stroomt als Buurserbeek (verderop Schipbeek). In 1188 stond hier al een Haremole. De huidige molen is gebouwd in 1619. Sinds begin twintigste eeuw wordt de Haarmühle gepacht door de familie Brüggemann.
Fietsknooppunt 96
Fietsknooppunt 97
Fietsknooppunt 99
Fietsknooppunt 79
Fietsknooppunt 74
Fietsknooppunt 71
Fietsknooppunt 67
Fietsknooppunt 63
Mallumse Molen
Mallumse Molen
De Mallumsche Molen is een door water aangedreven koren- en pelmolen, gelegen aan de oude arm van de rivier de Berkel in de buurtschap Mallem bij Eibergen.
Fietsknooppunt 66
Fietsknooppunt 65
Fietsknooppunt 64
Fietsknooppunt 90
Fietsknooppunt 68
Fietsknooppunt 72
Fietsknooppunt 50
Fietsknooppunt 52
Fietsknooppunt 54
Fietsknooppunt 56
Kloppendiek Zwillbrock
Kloppendiek Zwillbrock
Via dit laantje over de ‘kloppendiek’ bereikten in de tijd rond de Tachtigjarige Oorlog de rooms-katholieke gelovigen de kerk in het Zwillbrocker Venn. Het belijden van het Rooms-Katholieke geloof was tientallen jaren lang verboden in de protestantse Nederlanden. “Kloppen” in de naam verwijst naar
het gebruik van destijds. Door te kloppen op de deur waarschuwde men elkaar dat het tijd was om naar de mis te gaan. Dat waarschuwen gebeurde vaak door alleenstaande oudere vrouwen, die ‘klopjes’ werden genoemd.
Fietsknooppunt 21
Fietsknooppunt 20
Fietsknooppunt 18