't Theeluttke

  • Type

    Wandelen
  • Afstand

    6,6 km
  • Duur

    1:39
  • Verbrande calorieen

    793 kcal
  • Knooppunten

    11
  • Locaties

    12

Twentse sprookjes en volksverhalen. Op deze route komt je meer te weten van het Twentse
verleden. In Engelse stijl van ’t Theeluttke kun je daarover napraten.


Startpunt

Startpunt: De Lutte, Plechelmusstraat 14, 7587 AM, De Lutte

Toegankelijkheid

LET OP: controleer de openingstijd van de theetuin. www.theeluttke.nl

  1. 't Theeluttke

    't Theeluttke

    't Theeluttke

    Theehuis in gezellige Engelse stijl in het centrum van De Lutte. Thee en veel meer! Keuze uit meer dan 30 verschillende biologische losse theesoorten, te combineren met een Afternoon Tea, High Tea ,Tea for kids en nog veel meer...

  2. Hellehond

    Hellehond

    de Hellehond

    Standbeeld van een Kardoeshond. Vroeger stond deze bij de boeren bekend stond als spookdier. Men sprak van "de verkeerde hond", "Wodans helper" of "Helhond". Het gerucht ging dat wanneer er ergens de Kardoeshond blafte, daar iemand zou sterven.

    De legende bleef overeind, degene die met de hond in aanraking kwam werd ernstig ziek.

  3. Plechelmuskerk De Lutte

    Plechelmuskerk De Lutte

    Plechelmuskerk De Lutte

    De huidige kerk is in 1931 gebouwd op de fundamenten van de oude Waterstaatskerk uit 1831 naar ontwerp van architect C. Hardeman uit Oldenzaal. Een tweetal kroonluchters, het kruis bij de gedachteniskapel en de doopvont stammen nog uit de oude waterstaatskerk van 1831. Ook de meeste van de

    gebrandschilderde ramen van o.a. de de eerste generatie F. Nicholas en Zn uit Roermond dateren uit die periode. De Kruiswegstaties (olieverf op koper) dateren uit 1915.

  4. Kerkebos De Lutte

    Kerkebos De Lutte

    Kerkebos De Lutte

    Het “Kerkebos” in De Lutte, gelegen achter de Plechelmuskerk, heeft in de loop der jaren een unieke betekenis gekregen zowel voor de lokale bevolking als voor de vele dagjesmensen die De Lutte bezoeken en vanuit het groene kerkebos ineens aankomen op het gezellige dorpsplein.

  5. Sint Jozefkapel

    Sint Jozefkapel

    Sint Jozefkapel

    Geen Mariakapel maar een St. Jozefkapel aan het processiepad in het Kerkebos in De Lutte. In opdracht van 'stichting Kerkebos' als onderdeel van het revitalisatieplan van het Kerkebos, is deze modern vormgegeven kapel ontworpen.

    De kapel is opgebouwd uit natuurlijke materiaal zoals Bentheimerzandsteen, eiken kolommen en spanten en een dak van cortenstaal.

  6. Kerkepad

    Kerkepad

    Kerkepad

    's Zondags liep men vanuit de boerderijen in de omgeving dwars door de weilanden naar de kerk. Door telkens dezelfde route te nemen, ontstaat vanzelf een pad; in dit geval het Lutterkerkpad.

  7. Mariakapel Kruisseltlaan

    Mariakapel Kruisseltlaan

    Mariakapel Kruisseltlaan

    Deze kleine Mariakapel werd ruim 60 jaar geleden geplaatst. Een Mariakapel is in principe bedoeld als gebedsruimte, waar men bidt tot Maria, de moeder van Jezus. Vaak wordt een kapel onderhouden door buurtbewoners, die de kapel schoonhouden en van bloemen voorzien.

  8. 'n Preakstool

    'n Preakstool

    'n Preakstool

    Zoals veel textielfabrikanten in de omgeving bouwde ook de familie Palthe een landhuis in De Lutte. De grond die vrijkwam belandde op een berg. Zo ontstond er een uitzichtpunt en als verwijzing naar hun voorvader dominee Johannes Palthe uit Oldenzaal kreeg dit uitzichtpunt de naam Preekstoel.

    Het werd al gauw een verzamelplek voor wandelaars die er de laatste nieuwtjes met elkaar uit wisselden, ondertussen genietend van het uitzicht.

  9. 100 jaar 't Kruisselt

    100 jaar 't Kruisselt

    Van Crucelo naar Kruisselt

    Al rond 900, in de vroege Middeleeuwen, wordt ’t Kruisselt beschreven. Toen als Crucelo. Cruceloverwijst naar het woord Kruis (afgeleid van Crux) en Bos (lo). In de tiende eeuw was Crucelo één van de horige erven van het Klooster Werden, dat is gelegen in de Duitse Eiffel.

    In het jaar 1811 werd Erve Kruisselt, nadat ze in handen is geweest van vele belanghebbenden, geschonken aan Dominee Palthe.

    Mooist gelegen hotel in Twente

    In 1920 is de villa, het huidige hoofdgebouw van het hotel, gebouwd door Richard en Mien van Wulfften Palthe. In 1958 is de villa verkocht aan de Missionarissen van Scheut en in 1972 werd het gebouw opgekocht door een projectontwikkelaar.

    Vanaf midden jaren ’70 is ’t Kruisselt bekend als gerenommeerd hotel. Wanneer u voor ’t Kruisselt kiest, kiest u voor kwaliteit, rust en een gemoedelijke sfeer.

  10. Erve Middelkamp

    Erve Middelkamp

    Erve Middelkamp

    Erve Middelkamp is een typisch Twents boerderijcomplex. Textielbaron H.J. Ten Cate bracht de hooischuur uit 18e eeuw in 1970 van Erve Mittendorf in Fleringen naar Erve Middelkamp in De Lutte. In Twente verhuisden schuren wel vaker van het ene naar het andere erf.

  11. Mariakapel Middelkaamp

    Mariakapel Middelkaamp

    Mariakapel Middelkaamp

    Even tijd voor bezinning bij deze Mariakapel uit 2003. Opgetrokken uit Bentheimer zandsteen en de muren van rode bakstenen.

  12. Sproakstee Loabult

    Sproakstee Loabult

    Sproakstee

    Een oud Twents woord voor vergaderplek. De Sproakstee was in de tijd dat de Lutter Marke bestond de plek waar de Marke vergaderde. Boeren die tot de Marke de Lutte behoorden kwamen hier bijeen om te vergaderen over de situatie van de Marke, om nieuwe regels vast te leggen en oude te handhaven.

Tip je vrienden

facebook twitter