Liesje22 in Noord Twente

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  59,0 km
 • Duur

  3:56
 • Knooppunten

  21
 • Locaties

  11

Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.


Startpunt

Start bij het Veenmuseum, Paterswal 11 in Vriezenveen. Vanaf de parkeerplaats rechtsaf richting knp

 1. Het Veenmuseum

  Het Veenmuseum

  Veenhuisje

  Leven en werken in het veen uitgebeeld aan de hand van authentieke veenhutten, maquette, landkaarten en expositiemateriaal. In een origineel veentreintje rijd je over het terrein.

 2. Liesje22 Veenmuseum

  Liesje22 Veenmuseum

  Veenmuseum Vriezenveen

  Vandaag ging ik terug in de tijd in Vriezenveen. Even geen geklets over koetjes en kalfjes, maar interessante verhalen over Twente van 1850 tot 1950. Wat weet jij van onze prachtige regio? Ik mocht zelfs machinist spelen in een van de originele veentreintjes, stjoek stjoek!

 3. Engbertsdijksvenen

  Engbertsdijksvenen

  Engbertsdijksvenen

  Dit prachtige hoogveen gebied is in alle seizoenen mooi. In het voorjaar ontwaken de heidekikkers en in het late voorjaar beginnen de berken hun frisgroene kleur te krijgen. Zangvogels zoals boompiepers en blauwborsten worden dan gehoord. In de zomer zie je boomvalken jagen en in de herfst komen er

 4. Manderveense Aardbei

  Manderveense Aardbei

  De Manderveense aardbei

  De Manderveense Aardbei beschikt over een leuk ingericht koffieschuurtje en een prachtig terras met speelplek voor de kinderen, waar u terecht kunt voor een beker koffie of thee met een heerlijke Twentse beschuit of wafel met verse aardbeien en slagroom, of een andere heerlijke versnapering.

  Vanaf juni tot en met september kun hier ook zelf je aardbeien plukken. Het aanbod is afhankelijk van het weer en het aantal gasten dat die dag is geweest.

 5. Dal van de Mosbeek

  Dal van de Mosbeek

  Dal van de Mosbeek

  Het Dal van de Mosbeek is een bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei.

 6. Watermolen Bels

  Watermolen Bels

  Watermolen Bels

  De molen van Bels is een bovenslagmolen uit 1725. Thans is er een restaurant in de molen gevestigd. In de 18e en 19e eeuw was de molen, zoals bijna alle watermolens in dit gebied in gebruik als papiermolen. In 1845 werd op de noordelijke beekoever een cichoreimolen gebouwd.

 7. route naar watermolen Frans

  Voor een bezoek aan watermolen Frans bij knp 32 richting knp 26. Na het bezoek van watermolen Frans weer terug fietsen naar knp 32 en de route vervolgen naar knp 28.

 8. Watermolen Frans

  Watermolen Frans

  Watermolen Frans

  Net als Bels een bovenslagmolen uit 1725, gebouwd als papiermolen. In 1870 werd de stuwvijver aangelegd en werd de molen ingericht als korenmolen. Na een jarenlang verval werd de molen in 1969 gerestaureerd. In de molen is een expositie te zien over het Dal van de Mosbeek.

 9. Liesje22 in Mander

  Liesje22 in Mander

  Watermolen Frans in Mander

  Les van Liesje: vandaag was ik in Mander, waar ik deze watermolen uit de 18e eeuw tegenkwam. De molenaar vertelde mij dat het rad al 300 jaar wordt aangestuurd door water uit de beek. Hoe koel?

 10. Liesje22 Kroezeboom

  Liesje22 Kroezeboom

  Kroezeboom in Fleringen

  Koekoek! Dit is één van de oudste bomen van Nederland. Ik zou toch zweren dat ik net een kabouter voorbij zag schieten. De Kroezeboom staat al meer dan 500 jaar op deze bijzondere plek. Wist je dat je onder de beschermende takken van de eeuwenoude eik ook kunt trouwen? Wie weet voor de toekomst…

 11. Kroezeboom

  Kroezeboom

  Kroezeboom

  Kroezeboom betekent kruisboom: een boom die een grens of kruispunt aangeeft. Deze eik is meer dan 500 jaar oud. Tijdens de Reformatie werden onder deze boom in het geheim erediensten gehouden. Ter herinnering hieraan is in 1910 een kapel bij de Kroezeboom gebouwd. De huidige kapel dateert uit 1944.

 12. Havezate Herinckhave

  Havezate Herinckhave

  Havezate Herinckhave

  In de 14de eeuw wordt Herinckhave voor het eerst genoemd als de Hof te Vlederinghe. De familie Grubbe liet in 1742 het oude huis slopen en bouwden vervolgens een nieuw huis, de huidige havezate. Herinckhave groeide uit tot een groot landgoed.

 13. terug naar het Veenmuseum

  Om bij het startpunt te komen, fiets je van knp 7 richting knp 8 tot je bij het Veenmuseum bent, het startpunt van de route.

Tip je vrienden

facebook twitter