Liesje22 in Noord Twente
-
Type
Fietsen -
Afstand
59,0 km -
Duur
3:56 -
Knooppunten
21 -
Locaties
11
Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.
Startpunt
Start bij het Veenmuseum, Paterswal 11 in Vriezenveen. Vanaf de parkeerplaats rechtsaf richting knp
Het Veenmuseum
Veenhuisje
Leven en werken in het veen uitgebeeld aan de hand van authentieke veenhutten, maquette, landkaarten en expositiemateriaal. In een origineel veentreintje rijd je over het terrein.
Liesje22 Veenmuseum
Veenmuseum Vriezenveen
Vandaag ging ik terug in de tijd in Vriezenveen. Even geen geklets over koetjes en kalfjes, maar interessante verhalen over Twente van 1850 tot 1950. Wat weet jij van onze prachtige regio? Ik mocht zelfs machinist spelen in een van de originele veentreintjes, stjoek stjoek!
Engbertsdijksvenen
Engbertsdijksvenen
Dit prachtige hoogveen gebied is in alle seizoenen mooi. In het voorjaar ontwaken de heidekikkers en in het late voorjaar beginnen de berken hun frisgroene kleur te krijgen. Zangvogels zoals boompiepers en blauwborsten worden dan gehoord. In de zomer zie je boomvalken jagen en in de herfst komen er
Fietsknooppunt 4
Fietsknooppunt 5
Fietsknooppunt 97
Manderveense Aardbei
De Manderveense aardbei
De Manderveense Aardbei beschikt over een leuk ingericht koffieschuurtje en een prachtig terras met speelplek voor de kinderen, waar u terecht kunt voor een beker koffie of thee met een heerlijke Twentse beschuit of wafel met verse aardbeien en slagroom, of een andere heerlijke versnapering.
Vanaf juni tot en met september kun hier ook zelf je aardbeien plukken. Het aanbod is afhankelijk van het weer en het aantal gasten dat die dag is geweest.
Fietsknooppunt 25
Dal van de Mosbeek
Dal van de Mosbeek
Het Dal van de Mosbeek is een bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Het gebied heeft een rijke, bijzondere plantengroei.
Watermolen Bels
Watermolen Bels
De molen van Bels is een bovenslagmolen uit 1725. Thans is er een restaurant in de molen gevestigd. In de 18e en 19e eeuw was de molen, zoals bijna alle watermolens in dit gebied in gebruik als papiermolen. In 1845 werd op de noordelijke beekoever een cichoreimolen gebouwd.
route naar watermolen Frans
Voor een bezoek aan watermolen Frans bij knp 32 richting knp 26. Na het bezoek van watermolen Frans weer terug fietsen naar knp 32 en de route vervolgen naar knp 28.
Watermolen Frans
Watermolen Frans
Net als Bels een bovenslagmolen uit 1725, gebouwd als papiermolen. In 1870 werd de stuwvijver aangelegd en werd de molen ingericht als korenmolen. Na een jarenlang verval werd de molen in 1969 gerestaureerd. In de molen is een expositie te zien over het Dal van de Mosbeek.
Liesje22 in Mander
Watermolen Frans in Mander
Les van Liesje: vandaag was ik in Mander, waar ik deze watermolen uit de 18e eeuw tegenkwam. De molenaar vertelde mij dat het rad al 300 jaar wordt aangestuurd door water uit de beek. Hoe koel?
Fietsknooppunt 32
Fietsknooppunt 28
Fietsknooppunt 27
Fietsknooppunt 24
Fietsknooppunt 21
Fietsknooppunt 39
Fietsknooppunt 44
Liesje22 Kroezeboom
Kroezeboom in Fleringen
Koekoek! Dit is één van de oudste bomen van Nederland. Ik zou toch zweren dat ik net een kabouter voorbij zag schieten. De Kroezeboom staat al meer dan 500 jaar op deze bijzondere plek. Wist je dat je onder de beschermende takken van de eeuwenoude eik ook kunt trouwen? Wie weet voor de toekomst…
Kroezeboom
Kroezeboom
Kroezeboom betekent kruisboom: een boom die een grens of kruispunt aangeeft. Deze eik is meer dan 500 jaar oud. Tijdens de Reformatie werden onder deze boom in het geheim erediensten gehouden. Ter herinnering hieraan is in 1910 een kapel bij de Kroezeboom gebouwd. De huidige kapel dateert uit 1944.
Havezate Herinckhave
Havezate Herinckhave
In de 14de eeuw wordt Herinckhave voor het eerst genoemd als de Hof te Vlederinghe. De familie Grubbe liet in 1742 het oude huis slopen en bouwden vervolgens een nieuw huis, de huidige havezate. Herinckhave groeide uit tot een groot landgoed.
Fietsknooppunt 58
Fietsknooppunt 57
Fietsknooppunt 23
Fietsknooppunt 22
Fietsknooppunt 20
Fietsknooppunt 19
Fietsknooppunt 12
Fietsknooppunt 10
Fietsknooppunt 6
Fietsknooppunt 7
terug naar het Veenmuseum
Om bij het startpunt te komen, fiets je van knp 7 richting knp 8 tot je bij het Veenmuseum bent, het startpunt van de route.