Ontdek de Reggestreek

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  92,1 km
 • Duur

  6:08
 • Knooppunten

  42
 • Locaties

  11

Een stukje paradijs op aarde! Het Reggedal is een veelzijdig en afwisselend gebied. Hier fiets je door de weiden (omzoomd met de zo typische Twentse houtwallen), onontgonnen veengebied, bossen en over fraaie heidevelden.


Startpunt

Startpunt: TIP Enter, Dorpsstraat 42, Enter. Volg de fietsbordjes Ontdek de Reggestreek met ijsvogel symbool.

 1. Twickelervaart

  Twickelervaart

  Twickelervaart

  De Twickelervaart was vroeger een belangrijke handelsroute. Met de komst van betere wegen is de vaart buiten gebruik geraakt. Recentelijk is de vaart daarom 'verbouwd' en heeft een beekkarakter gekregen.

 2. Joods monument

  Joods monument

  Joods monument

  Herdenkingsmonument voor 20 mensen van de Joodse gemeenschap in Enter die tijdens de Tweede Wereld in vernietigingskampen omgekomen zijn.

 3. Exoo

  Exoo

  Exoo

  De naam Exoo verwijst naar een 'met eiken begroeide hoogte' (Ekeshoe). Voorheen was Exoo waarschijnlijk een aanlegplaats voor schippers op de Regge.

 4. Meanderende Midden Regge

  Meanderende Midden Regge

  Meanderende Midden Regge

  Het rivierenlandschap staat bekend om haar ‘wandelende’ rivieren. Dat komt omdat een rivier aan de buitenkant van de bocht het land ‘opeet’ en aan de binnenkant van de bocht het zand weer afzet. Kanalisatie zorgde ervoor dat de rivier werd beteugeld. Hier zijn de oude meanders weer teruggebracht.

 5. Havezate Grimberg

  Havezate Grimberg

  Havezate Grimberg

  De restanten van de havezate Grimberg liggen verscholen tussen oude eiken beuken. Van het oude kasteel zelf is niets meer over. De toegangspoort, het grachtencomplex en het parklandschap zijn nog wel herkenbaar.

 6. Mariakapel Wierden

  Mariakapel Wierden

  Mariakapel Wierden

  Kapel speciaal ter gelegenheid van Maria; een ruimte waar men zich even terug kan trekken voor bezinning en stilte. Een uit Bentheimer zandsteen opgetrokken kapel, hoogwaardig afgewerkt met een uniek Mariabeeld, afkomstig uit de Italiaanse Dolomieten. Verder een klokkenstoel, schitterende glas in

  lood ramen en een fraaie inrichting met daaromheen een prachtig aangelegde tuin.

 7. Wierdense Veld

  Wierdense Veld

  Wierdense Veld

  Landschap Overijssel beheert dit uniek hoogveengebied van ruim 440 hectare. In de zomermaanden graast hier een schaapskudde om de heide in tact te laten. De grazende schapen gaan vergrassing tegen en houden berkenopslag zo kort mogelijk.

 8. Pelmolen Ter Horst

  Pelmolen Ter Horst

  Pelmolen Ter Horst

  Aan de rand van Rijssen bij de Regge ligt een achtkante stellingmolen op schuur: de Pelmolen ter Horst. De molen vormt met zowel zijn sierlijke als stoere uitstraling sinds 1752 een markant punt in het landschap van Rijssen.

 9. Rijssens Museum

  Rijssens Museum

  Rijssens Museum

  Het Rijssens Museum is een karakteristiek Twents stadsmuseum gevestigd in havezate ‘De Oosterhof’, gelegen op het gelijknamige landgoed in Rijssen. De eeuwenoude havezate en het monumentale landgoed zijn op zich al een bezoek aan het museum waard.

 10. Klompenmuseum Sköpke

  Klompenmuseum Sköpke

  Klompenmuseum Sköpke

  Een van de weinig overgebleven ambachten in Nederland is het maken van klompen. In het Klompen museum kunt u zien hoe klompen met de hand en met oude machines gemaakt worden (in laag seizoen op video presentatie). Ook kunt u een rondleiding met gids en demonstratie krijgen (het gehele jaar op afs...

 11. Enterse Waarf

  Enterse Waarf

  Zompen bouwen

  Enter was vroeger een schippers en zompendorp. Aan de Lee in Enter ligt een prachtige werf, waarin zompen worden gebouwd. U kunt op afspraak een tochtje maken met de zomp. “De Waarf” is een combinatie van een scheepswerf voor de Enterse zompen en een expositie over de Regge.

  Bij de Waarf is het mogelijk om de in aanbouw zijnde zomp te bekijken. Of om te genieten van een heerlijk kopje koffie, tijdens de openingstijden.

  Het Ontdek & Doe-centrum

  Het Ontdek & Doe-centrum is een nieuwe plek om de geschiedenis van de streek te beleven. Het verhaal van de zomp wordt op een leuke interactieve manier verteld. De bouw en de geschiedenis van de zomp zijn geplaatst tegen de achtergrond van haar natuurlijke omgeving, het Reggedal.

Tip je vrienden

facebook twitter