Liesje22 in Midden Twente

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  53,3 km
 • Duur

  3:33
 • Knooppunten

  31
 • Locaties

  7

Goedemoééérgen! Ik ben Liesje22. Tukker, partime ansichtkaartmodel en 's werelds eerste cowfluencer op ontdekking in het mooie Twente. Nu jullie ook weer (beperkt) naar buiten mogen, kun je op de fiets alle mooie plekjes bezoeken waar ik ook ben geweest. Met dank aan Vincent Croce voor de foto's.


Startpunt

De route start in het centrum van Borne bij het Kulturhus de Bijenkorf, Marktstraat 23.

 1. Klopjeswoning Borne

  Klopjeswoning Borne

  Klopjeswoning

  De Klopjeswoningen zijn oorspronkelijk gebouwd als akkerburgerwoning, waarbij twee woningen gebruik maakten van één bedrijfsruimte. In 1786 werd er speciaal voor een klopje een woning tegenaan gebouwd. De andere uitbouw geldt als een toen gebruikte endkamer en slaapplaats voor de ouders. Het gebouw

  is deels 17e-eeuws. Klopjes waren ongetrouwde religieuze vrouwen,niet verbonden aan een klooster, die bijvoorbeeld in de tijd van de schuilkerken in het geheim bij de katholieken aanklopten om te vertellen waar en wanneer er een mis zou worden gelezen.

 2. Mariakapel Borne

  Mariakapel Borne

  Mariakapel

  De Mariakapel in Borne oogt als een middeleeuws tempeltje, maar is nog maar net een halve eeuw oud. Velen noemen haar de mooiste kapel van Twente. Bijzonder is het gebouw zeker, al was het maar omdat de initiatiefnemers nogal wat tegenslag moesten overwinnen om het te kunnen bouwen.

  De kapel staat op de plek van een voormalig kerkhof, overgebleven na de sloop van een daar aanwezige Waterstaatskerk. De dodenakker raakte in de loop der jaren in verval, evenals een achtergebleven kerkhofkruis met een eikenhouten corpus. Nadat het was gevallen knapte de Bornse kunstenaar

  Herman Liedenbaum het op. Het bracht hem op het idee hier een Mariakapel te bouwen.

 3. Liesje22 Hertme

  Liesje22 Hertme

  Openluchttheater Hertme

  Het openluchttheater is nu helaas nog even dicht. Geeft mij #tijdzat om te oefenen. Wat denken jullie? Zou de musical Cows net zo’n hit zijn als Cats?

 4. Openluchttheater Hertme

  Openluchttheater Hertme

  Openluchttheater Hertme

  Openluchttheater Hertme is een van de mooiste openluchttheaters van Nederland. Pastoor Veeger bouwde het theater in de vijftiger jaren in het bos van de kerk, om er passiespelen op te voeren. In 2010 is het openlucht theater grondig gerenoveerd en biedt nu plek aan een variëteit aan evenementen.

 5. De Doorbraak

  De Doorbraak

  de Doorbraak

  Een nieuwe beek van 13 kilometer in het buitengebied van Almelo. Deze waterloop biedt extra afvoermogelijkheid voor water en is een ecologische verbindingszone tussen Twente en Salland. En de beek is aangelegd om de scheiding van waterstromen te realiseren.

 6. Enterse Waarf

  Enterse Waarf

  Zompen bouwen

  Enter was vroeger een schippers en zompendorp. Aan de Lee in Enter ligt een prachtige werf, waarin zompen worden gebouwd. U kunt op afspraak een tochtje maken met de zomp. “De Waarf” is een combinatie van een scheepswerf voor de Enterse zompen en een expositie over de Regge.

  Bij de Waarf is het mogelijk om de in aanbouw zijnde zomp te bekijken. Of om te genieten van een heerlijk kopje koffie, tijdens de openingstijden.

  Het Ontdek & Doe-centrum

  Het Ontdek & Doe-centrum is een nieuwe plek om de geschiedenis van de streek te beleven. Het verhaal van de zomp wordt op een leuke interactieve manier verteld. De bouw en de geschiedenis van de zomp zijn geplaatst tegen de achtergrond van haar natuurlijke omgeving, het Reggedal.

 7. Liesje22 in Enter

  Liesje22 in Enter

  de grootste klomp ter wereld

  Nou breekt m'n klomp! En ik dacht dat ik grote hoeven had. Ik sta oog in oog met de grootste klomp van de wereld! Deze unieke klomp is uit een stuk hout (lees: boom) gemaakt. Een foto waard, vooral als je erin zit. Maar ik paste er niet in.

Tip je vrienden

facebook twitter