Boerderijen fietsroute

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  29,6 km
 • Duur

  1:59
 • Verbrande calorieen

  1482 kcal
 • Locaties

  16

Er zijn heel veel boerderijen te vinden in Enschede. Tijdens deze fietsroute kom je langs de mooiste, oudste en leukste boerderijen. Tip: Ook leuk met kinderen!


Startpunt

Startpunt: het Abraham Ledeboerpark Van Heeksbleeklaan 64, 7522 LB Enschede

 1. Het Lammerinkswönner

  Het Lammerinkswönner

  Het Lammerinkswönner

  Het Lammerinkswönner is een natuureducatief bezoekerscentrum in een Twents ‘lös hoes’. Een 'lös hoes' is een Twentse boerderij waar de mensen samen met het vee in één ruimte leefden. Tegenwoordig worden hier tentoonstellingen aangeboden op het gebied van duurzaamheidseducatie voor kinderen.

 2. De Viermarken

  De Viermarken

  De Viermarken

  Dit is een Zorgboerderij waar er samen met de bewoners groenten verbouwd worden, verse taarten en jams gemaakt worden en er kippen los scharrelen.

 3. Landgoed Algoed

  Landgoed Algoed

  Landgoed Algoed

  Deze zorg- en cultuurboerderij is een stichting met als doel het creëren van een welkome ontmoetingsplek in de natuur. Via de natuurlijke entree, bestaande uit een ven en een mooie meidoornhaag, kom je binnen op dit mooie landgoed.

 4. Erve Kleef

  Erve Kleef

  Erve Kleef

  Het erf is in ontwikkeling waarbij planten en bomen hun eigen plek krijgen en de authentieke elementen op het erf zijn hersteld. Zo is een moestuin aangelegd, een hoogstam boomgaard en zijn diverse hagen en houtsingels aangelegd.

  De Boerderij stamt uit 1919 en is in 1967 volgens de toen heersende opvattingen ingrijpend gemoderniseerd. Er is veel gesloopt en daar waar mogelijk zijn de authentieke elementen hersteld. Tegelijkertijd is daarmee de boerderij van alle moderne comfort voorzien.

 5. Wissinks Möl

  Wissinks Möl

  Wissinks Möl

  De oprichter en eerste eigenaar J.H. Wissink woonde naast het molenveld. De molen heeft drie zolders in plaats van de gebruikelijke twee zolders bij standerdmolens en heeft een koningsspil met spoorwiel voor de aandrijving van twee van de drie maalkoppels.

  De historie van de molen is verbonden met het eeuwenoude Erve Wissink. De beide gevelstenen in de boerderij tegenover de molen herinneren aan de plaatsing van de molen in 1802.

  Bij de wandeling rondom de molen kan men op de vier grote Bentheimer funderingsstenen het levensverhaal lezen in de vorm van een gedicht in het Twents door de heer J.J. van Deinse. De Vereniging ”Wissink’s Mol” is op 10 mei 1975 opgericht.

 6. Landgoed De Helmer

  Landgoed De Helmer

  Landgoed De Helmer

  De Helmer is al sinds 1305 een bekend erf in Enschede. In de Tweede Wereldoorlog is de Duitse bezetter op De Helmer begonnen met de aanleg van een startbaan voor de lancering van onbemande straalvliegtuigen, een V1 lanceerplatform.

  Het is echter bij een fundering gebleven, deze ligt nog steeds in het bos van het landgoed. Het landgoed is opengesteld en is door zijn ligging een populaire uitvalbasis om te wandelen voor inwoners uit de buurt.

  Twee van de drie boerderijen en een theekoepel op het landgoed zijn rijksmonumenten, de theekoepel is onlangs met behulp van subsidie gerestaureerd.

 7. Kinderboerderij De Wesseler

  Kinderboerderij De Wesseler

  Kinderboerderij De Wesseler

  De Gemeente Enschede werd in 1968 eigenaar van De Wesseler. Op 26 april 1969 werd de volledig gerestaureerde boerderij door wethouder H. Schoonderbeek officieel in gebruik gesteld als voorlopig wijkcentrum. De schuren werden benut als opslagruimte van materialen voor diverse gemeentelijke diensten.

  In 1993 neemt de Gemeente Enschede het besluit om ten behoeve van de Milieudienst van de boerderij De Wesseler een natuur-educatief centrum te maken, waarin ook onderdak gevonden wordt voor een kinderboerderij.

 8. Groot Brunink

  Groot Brunink

  Groot Brunink

  Hof Brunink is een karakteristieke Twentse boerderij van het hallehuistype en stamt uit het midden van de 19e eeuw. Aan de voorzijde wordt gewoond, aan de achterzijde bevinden zich de stallen.

  Typerend voor de traditionele Twentse boerderij zijn de met rode pannen belegde zadeldaken en de houten gevelbekleding in te topgevels.

 9. Smalenbroek

  Smalenbroek

  Smalenbroek

  De boerderij op het landgoed dateert uit de 18e eeuw en is een rijksmonument. De monumentale boerderij beschikt over een commiezenkamer, hetgeen herinnert aan de tijd dat smokkelaars hun smokkelwaar van en naar Duitsland brachten.

 10. Wooldrikspark

  Wooldrikspark

  Wooldrikspark

  Vroeger was het Wooldrik een landgoed. Rond 1900 kocht het echtpaar ter Kuile-Cromhoff het boerenerf en bouwden er een landhuis op. Ze lieten een park en vijver aanleggen. Tegenwoordig staat de oude boerderij er nog en is nu een kinderboerderij. Rondom het oude koetshuis is een theetuin gevestigd.

 11. Koetshuis

  Koetshuis

  Koetshuis

  Vrijstaand koetshuis welke vroeger behoorde bij de (afgebroken) villa van de familie Ter Kuile. Het Koetshuis met tuin is particulier bewoond en gedeeltelijk in gebruik als theetuin en atelier.

 12. 't Wooldrik

  't Wooldrik

  't Wooldrik

  Het gebouw van de huidige kinderboerderij stamt uit 1788. In de 19e eeuw was de boerderij met omliggende gronden eigendom van de familie Ter Kuile, textielfabrikanten in Enschede. De boerderij bleef in bedrijf voor de landbouw, maar de eigenaars kwamen er vaak van het landleven genieten.

  In 1883 werd er rond de boerderij een landgoed aangelegd. Dit werd ontworpen door de bekende tuinarchitect Wattez. De familie Ter Kuile liet er een grote villa bij bouwen met een vrijstaand koetshuis.

 13. Boerderij 't Volbert

  Boerderij 't Volbert

  Erve 't Volbert

  Vermoedelijk is het erf al eeuwenoud, het werd al genoemd in de 15de eeuw. De huidige boerderij en schuur komen voor al voor op de kaart van het kadaster uit 1832! De gebouwen stonden toen een eind buiten Enschede op de grens met de woeste gronden van de Eschmarke.

  De woeste gronden van deze markt zijn in 1846 verdeeld onder de rechthebbende eigenaren. De eigenaar van dit erf was toen Lukas Volbert, ook wel Lukas Haverkate genaamd.

 14. Stadsboerderij in Roombeek

  Stadsboerderij in Roombeek

  Stadsboerderij in Roombeek

  Boerderij Het Vrijdag heeft een historie die terug gaat tot het midden van de 19e eeuw. Tientallen jaren geleden nog verscholen tussen de begroeiing van bomen en beplanting. Nu is er een restaurant in gevestigd.

 15. Kinderboerderij Noord

  Kinderboerderij Noord

  Kinderboerderij Noord

  Traditionele Saksische boerderij van begin 20e eeuw werd in de jaren 70 omgebouwd tot een plek waar kinderen volop kennis kunnen maken met dieren en gewassen.

 16. Erve 't Stroink

  Erve 't Stroink

  Erve 't Stroink

  Fraai boerderijcomplex 'Het Stroink', bestaande uit een boerderij, waarvan het woongedeelte deels typisch 19e eeuws en deels gemoderniseerd is, een landarbeiderswoninkje onder schilddak en twee houten schuren.

Tip je vrienden

facebook twitter