Rondom Boekelo

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  38,3 km
 • Duur

  2:33
 • Knooppunten

  15
 • Locaties

  3

Want diep in de grond van Boekelo zit het witte goud: zout. Daar wisten ze vroeger wel raad mee. Men haalde het zout uit de grond voor industriële doeleinden én bouwde een kuuroordje in de vorm van een golfslagbad met zout water. Een zee op de hei, werd het genoemd.


Startpunt

Geniet van de prachtige natuur rondom Boekelo en maak onderweg kennis met het industriële erfgoed van Boekelo. De fietsroute start in het centrum van Boekelo bij knooppunt 38. Fiets de knooppunten zoals op de kaart aangegeven. Bij knooppunt 35 (dorpsplein van Usselo), gaat u rechtsaf de Usselerhofweg in. Vervolgens 1e weg links, het fietspad naast de Boekelosestraat op. Deze straat volgen terug naar het centrum van Boekelo (knooppunt 38)

 1. Stomend vrachtverkeer

  Stomend vrachtverkeer

  Stomend vrachtverkeer

  De lijn Winterswijk-Boekelo-Hengelo werd in 1884 geopend. Meer dan een jaar later werd het traject naar Boekelo-Enschede geopend, deze zijtak liep vanaf station Boekelo in noordoostelijke richting naar een eigen station: Enschede-Noord.

  Langs de spoorlijn vestigde zich veel industrie, je fabriek langs het spoor neerzetten was immers erg handig. De benodigde grondstoffen konden makkelijk worden aangevoerd en je producten gedistribueerd. Aanvankelijk reden er ook passagierstreinen, voornamelijk voor arbeidskrachten, maar het spoor

  ontwikkelde zich meer en meer voor vrachtvervoer.

  Andere aansluitingen volgden, die elk een eigen toepasselijke naam kregen: de in 1890 geopende lokaalspoorlijn Enschede-Noord - Oldenzaal geopend, werd “het Koolspoor”, en in 1903 volgde een lijn die via Enschede-Zuid naar Ahaus liep, het

  “Klompenspoor” of “Zuiderspoor”. Veel fabrieken kregen bovendien een eigen spooraansluiting, na de aanleg van het Twentekanaal werd een aftakking gemaakt naar de haven.

  In 1937 kwam er een einde aan het personenvervoer over het spoor en reden er alleen nog maar goederentreinen. In de jaren zestig

  loopt ook het goederenvervoer sterk terug als gevolg van sluiting van veel textielfabrieken, de vervanging van kolen door gas uit Groningen en door toenemend vrachtvervoer. Uiteindelijk wordt het traject tussen Haaksbergen en Enschede in 1972 definitief beëindigd. De goederentreinen zijn nu

  museumstukken, die alleen sporadisch rijden.

 2. route naar Boekelo centrum

  LET OP. Vanaf knp 35 richting knp 36. Maar nadat je onder het viaduct bent doorgefietst, ga dan NIET linksaf richting knp 36, maar fiets rechtdoor en volg de Boekelosestraat naar het centrum van Boekelo tot je weer bij knp 38 bent, in het centrum van Boekelo. Tevens beginpunt van de route.

 3. Nieuwe industrie

  Nieuwe industrie

  Grolsch Brouwerij

  In 2001 wordt gestart met de bouw van een nieuwe brouwerij voor Grolsch. Dit nieuwe ultramoderne complex vervangt in 2004 de twee oude brouwerijen in Groenlo en Enschede. Het bier uit de alom bekende beugelfles wordt al ruim 400 jaar gebrouwen. Wist u dat u in de brouwerij een leuke tour kunt maken?

 4. Wereldberoemde Military

  Wereldberoemde Military

  Wereldberoemde Military

  Van over de hele wereld komen paarden, ruiters en wel 60.000 bezoekers jaarlijks naar Boekelo. De Crosscountry is een van de beste ter wereld. De start vindt plaats in het Teesinkbos, gelegen vlak voor het sportcomplex aan de Boekelosestraat. Neemt u gerust een kijkje aan de Landsteinerlaan.

Tip je vrienden

facebook twitter