Glaskunstroute

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  93,2 km
 • Duur

  6:13
 • Knooppunten

  35
 • Locaties

  19

Wanneer je Tubbergen zegt, zeg je glaskunst. Dertien kunstenaars hebben objecten gemaakt die elk een onderdeel van glas hebben en zeer divers van aard zijn. De plaatsen waar de glasobjecten staan zijn door middel van een route door het mooie
Twentse landschap met elkaar verbonden.


Startpunt

Startpunt: Tubbergen, Raadhuisplein 4, Tubbergen.

 1. Glaskunst Kroezeboom

  Glaskunst Kroezeboom

  Kroezeboom

  De kunstenaars maakten dit werk op basis van een surrealistisch tekenspel. De eerste kunstenaar tekent een vorm die eindigt in minimaal 2 lijnen. Alleen deze lijnen zijn zichtbaar voor de 2e kunstenaar die verder tekent etc.

 2. Glaskunst Captured Moments

  Glaskunst Captured Moments

  Captured Moments

  Men kent glas als fragiel, breekbaar, koud, hard en transparant. In combinatie met hitte wordt het materiaal vloeibaar, vol beweging en bijna oncontroleerbaar. Juist dit welhaast magische moment heeft Mark Locock weten vast te leggen in het ruwe betongaas.

 3. Glaskunst Madonna in Overvloed

  Glaskunst Madonna in Overvloed

  Madonna in Overvloed

  Dit kunstobject verbeeld een MARIA VAN OVERVLOED. De grondgedachte is de vruchtbare en rijke samenwerking van de Langeveners onder elkaar. Het verbeeldt zich telkens in 3 bloemen (3 staat weer symbool voor Rijkdom). In haar armen draagt zij een mand van overvloed, in de vorm van fruit.

  Techniek: Brandschilderen, glas in lood door Diego Siemprun Nicolas uit Tubbergen, glasfusing door Ellen Kleine Schaars uit Tubbergen.

 4. Glaskunst Water

  Glaskunst Water

  Water

  Verhalen gaan vaak generaties lang mee en overschrijden culturele grenzen. Verhalen verbinden mensen met elkaar en met hun omgeving. Het kunstwerk aan de Mosbeek van Sacha Janzee vertelt over water en hoe mensen daarmee leefden en leven.

  Van het riet dat bij het water groeit maakte men vroeger matten. Tegenwoordig maken we plezier, in pleziervaartuigen met vaantjes.

 5. Glaskunst Van Steen naar Glas

  Glaskunst Van Steen naar Glas

  Van Steen naar Glas

  Dit werk van Beatrijs Schweitzer gaat over transformatie, bewustwording en ontwikkeling. Een van de dingen die een mens tot mens maken is zijn voorstellingsvermogen. Michaelangelo zag zijn figuren in steen, net als de oude megalietculturen.

  De mens geeft zelf karakter en bezieling aan de beelden die hij laat ontstaan. Beelden kunnen mensen aantrekken en inspireren. Mensen van steen. Zaten mensen al in de steen voordat ze eruit bevrijd werden? Mensen en glas, meer transparant, maar evengoed nog niet te doorgronden.

 6. Glaskunst Casa Vetro

  Glaskunst Casa Vetro

  Casa Vetro

  In het werk van Paul Funcken kan men een relatie met architectuur ontdekken. Hij maakt gebruik van vormelementen die hij op zijn manier vertaalt of in een ander perspectief plaatst.

  De techniek van het vorm smelten past het best bij zijn beeldtaal. Hij benadert het glas als een beeldhouwer, hakt, slijpt en smelt het glas naar zijn hand.

 7. Glaskunst Blauwe Zon

  Glaskunst Blauwe Zon

  Blauwe Zon

  Voor Marcel Haccuria is glas een mysterieuze materie die men kan snijden, lijmen, smelten, vervormen , assembleren en combineren met andere materialen.

  Transparant of ondoorzichtig: glas biedt veel mogelijkheden en dimensies. Licht geeft zijn werk diepte. Tekst en gezichten leggen innerlijke emoties bloot.

 8. Glaskunst Jeugd

  Glaskunst Jeugd

  Jeugd

  Dit glaskunstwerk zou ‘Jeugd’ als thema kunnen hebben. ‘Kunnen hebben’ omdat er natuurlijk meerdere ideeën aan ten grondslag liggen die de kijker zelf in het werk kan ontdekken.

  “Jeugd” heeft te maken met spel, met opgroeien en volwassen worden. Het werk van Adrie Arendsman concentreert zich rond universele thema’s uit haar eigen belevingswereld. De verwondering staat centraal.

 9. Kunstglas Organic Steel

  Kunstglas Organic Steel

  Organic Steel

  Een organische vorm, gemaakt van cortenstaal (een staalsoort die een dunne roesthuid krijgt en dan niet verder roest) en glas gekloofd uit grote brokken.Het verbeeldt geen bestaande plantvorm, meer een bestaanbare vorm. Het beeld van Henk Slomp is er een uit een serie van organische vormen.

 10. Glaskunst Circle in RYO

  Glaskunst Circle in RYO

  Circle in Red, Yellow & Orange

  Hermine van der Does combineert glasfusen met vrij schilderen. De natuur is haar grootste inspiratiebron. Inzoomend op micro structuren: moleculen en cellen, maar ook uitzoomend op de kosmos en het heelal.

  Het kleine reflecteert het grote en andersom. Alles is met elkaar verbonden. De cirkel is het universele symbool voor eeuwigheid en verbondenheid.

 11. Glaskunst Horde Bellen

  Glaskunst Horde Bellen

  Horde Bellen

  Glazen bellen vormen de basis voor de installaties van Marinke van Zandwijk. Ze vormen de beeldende elementen waarmee ze haar ideeën vorm geeft. Iedere bel heeft een eigen karakter en is onderdeel van één familie.

  Door de bellen samen in installaties te plaatsen verbeeldt Marinke haar blik op de mensheid. Niet de buitenkant van de mens maar de diepere laag, de innerlijke beschaving vormt het fundament van het mens – zijn.

 12. Glaskunst Lisdodde

  Glaskunst Lisdodde

  Lisdodde

  Kunst en metaal zijn Gijs Bekhuis met de paplepel ingegoten. Met alle materialen en machines tot zijn beschikking , zijn de beelden die hij maakt meestal van een monumentaal formaat. Omdat hij opgegroeid is in het buitengebied is de natuur bijna als vanzelfsprekend zijn grote inspiratiebron.

 13. Kunstglas The Spy Who Loves Me

  Kunstglas The Spy Who Loves Me

  The Spy Who Loves Me

  De V is het symbool voor een verre vliegende vogel. Churchill maakte met handgebaar V de vrede (victory) bekend. In de tijd van steeds meer afnemende anonimiteit valt er van alles tot in detail te bekijken, denk aan Google earth.

  Maar ook aan de Stealth bommenwerpers die ongezien blijven op de radar. Spionnen alom. The Spy van Myriam Knol is een vredelievende spion die teder een glazen vis meevoert.

 14. Perles Art

  Perles Art

  Perles Art

  Perles Art is een prachtig glasatelier. Je kan hier terecht voor leuke glaskralenworkshops of woon bijvoorbeeld gratis een glasblaas-demonstratie bij! Haar verfijnde glaskunstwerkjes en glassieraden zijn hier te koop. Paula heet je van harte welkom in haar behaaglijke en gezellige glasatelier!

 15. Glaskunst Vis

  Glaskunst Vis

  Vis

  De vis bestaat uit 5 verschillende segmenten. Deze zijn opgebouwd uit 4 lagen helder, blank gesmolten en over een mal gebogen glas. De sokkel voegt hieraan een graat impressie toe. De vis van Kim ten Oever vertelt een transparante waterwereld.

  Het glas geeft de kijker een rustige adempauze. Beeld en materiaal vormen samen één verhaal.

 16. Glaskunst Koraal

  Glaskunst Koraal

  Koraal

  Water in al zijn schoonheid, zacht, verwoestend. Essentieel onderdeel voor al wat leeft. Karin Wijnand gebruikt weinig kleur in haar werk. Juist het blanke, transparante vertelt het verhaal en is de weerspiegeling van haar ziel.

 17. Glaskunst Verbinding

  Glaskunst Verbinding

  Verbinding

  Dit kunstobject heeft verbinding als thema. Verbinding maakt een dorp sterk in samenwerking, samen bouwen aan de toekomst. Deze kracht van verbinding zorgt ervoor dat zeer veel eng rote evenementen en daadkracht tot stand komen waardoor de gemeente tubbergen zich op de kaart kan zetten.

  De cirkel is via blokjes en variërende kleur weergeven, dit staat voor de bewoners van Tubbergen die ieder vanuit zijn eigen talenten en karakter werkt aan deze verbinding. De rode draad verbindt de twee helften en maakt het tot een cirkel: deze cirkel vertaald het ‘deur Mekaar, Veur mekaar’ waarin

  elke kern in de gemeente Tubbergen zich herkennen zal. De transparante delen vertalen de vele opstapmogelijkheden om deel te nemen aan deze verbinding. Dit kunstobject is vervaardigd door glaskunstenares Ellen Kleine Schaars. Zij heeft aan de Pastoor Bloemenstraat 6 haar eigen galerie en galerietuin

 18. Glaskunst An Plain Air

  Glaskunst An Plain Air

  Van Diego Semprun Nicolas

  Net zoals eerder de werken voor Albergen en Harbrinkhoek is het Glaskunstwerk voor het centrum Tubbergen een gebrandschilderd paneel dat in de open lucht kan worden tentoongesteld. Dit door een stalen frame en het glas in thermopane erin te monteren.

  De afbeelding die er op staat is het Klassieke van Tubbergen in een eigentijdse jas te vangen:

  Het Schaapman beeld dat men het eerste ziet als men de kern nadert vanuit Almelo, de twee kerken en de Eeshof om het monumentale uit te beelden. Dit is gevat in een kleurrijke compositie van vrije vormen.

  Klassiek en eigentijds tegelijk, dit vind ik Tubbergen goed beschrijven.

Tip je vrienden

facebook twitter