Dinkelpad
-
Type
Wandelen -
Afstand
59,4 km -
Duur
14:51 -
Knooppunten
49 -
Locaties
32
Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Al wandelend kun je genieten van de immense rijkdom aan flora en fauna langs dit prachtige Twentse riviertje.
Startpunt
Startpunt : Zollstraße/Bahnhofstraße in Gronau. Volg de wit-blauwe met Dinkelpad bewegwijzering.
Dinkelpad
Wandelknooppunt X39
Wandelknooppunt X32
Dinkelstein 7
Dinkelstein 7
Kunstenaar: Mana Oberland. De monoliet (steen uit een stuk) werd in tweeën gezaagd. De ingeboorde gaten staan op gelijke hoogte. Zo kan men van buren naar buren kijken.
Dinkelstein 8
Dinkelstein 8
Kunstenaar: Wilfried Pinsdorf. Deze steen wil een “doorbraak tot elkaar” bewerkstelligen.
Wandelknooppunt X26
Wandelknooppunt A07
Nest Dinkelkoeien
Nest Dinkelkoeien
Stichting Koester heeft dit kunstwerk een nest Dinkelkoeien bij de Landesgartenschau in 2003 geïntroduceerd.
Wandelknooppunt X35
Wandelknooppunt S71
Wandelknooppunt S79
Wandelknooppunt R84
Martinustoren
Martinustoren
De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.
De bleek en bleekwachtershuis
Bleekveld en bleekwachtershuis
In 1774 werd de dorpsbleek aangelegd. Een grasveld, doorsneden met sloten waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Het bleken van linnengoed duurde zo'n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuis bij gebouwd.
Erve Kraesgenberg
Erve Kraesgenberg
Cultuurpark met historische waarde, waar bezoekers de sfeer kunnen proeven van een boerenerf anno 17e eeuw. Het erf omvat zeven, in authentieke stijl en met oorspronkelijke materialen en technieken opgetrokken, gebouwen en herbergt daarnaast een rosarium annex beeldentuin en een kruidentuin.
Wandelknooppunt T14
Dinkelstein 13
Dinkelstein 13
Kunstenaar: Kristian Niemann. “Rubicon”. De grenzen in harten, hoofden en landen moeten doorbroken worden. Ja, zelfs de grens tussen leven en dood. Zo krijgt men nieuwe inzichten.
Wandelknooppunt S74
Oelemars
Oelemars
Het Oelemars is een gebied dat door de mens is gevormd. Ooit was het een hoogveenheidegebied, dat geleidelijk is gecultiveerd voor de landbouw en later voor de grootschalige zandwinning. Vrij recent is deze plas met omliggende gronden veranderd in een permanent natuurgebied, compleet met een
aangelegd plas- en drasgebied, een speciale nestwand voor oeverzwaluwen en een observatiehut. Midden vorige eeuw werden bij afgravingen diverse prehistorische attributen gevonden. Aangezien de gemeente Losser weinig open water kent, groeide de Oelemars al tijdens de ontginning uit tot een gebied met
veel waterpartijen. Dat bleek aantrekkelijk voor vogels. In de afgelopen jaren zijn in dit gebied een kleine tweehonderd vogelsoorten gespot.
Uitkijktoren Losser
Uitkijktoren Losser
Aan de rand van de plas Oelemars staat een uitkijktoren van waaraf men kilometers vrij zicht heeft over Twente en Duitsland.
Wandelknooppunt S75
Klooster Bardel
Klooster Bardel
Het “Franziskanerkloster Bardel” ligt tegen de Nederlandse grens in het gebied Bentheim. Het klooster Bardel is een tak van de Franciscanen in de boerenstand Bardel, buurtschap van Bad Bentheim en is in 1922 als een missie van het Franciscaner klooster uit de Noord-Braziliaanse provincie van
St. Anthony opgericht. In het klooster wonen momenteel negen Franciscanen, die actief zijn op verschillende terreinen van het klooster. Ook is er een kloostertuin, begraafplaats en u kunt een wandeling maken rondom het klooster. Klosterstrasse, Bad Bentheim.
Wandelknooppunt S78
Wandelknooppunt B61
Wandelknooppunt B62
De Landmeter
De Landmeter
Kunstwerk De Landmeter is geïnspireerd door de Verzekeringsstenen, en het meetinstrument is precies gericht op de grens. De grens is niet ver meer, maar nog niet hier.
Wandelknooppunt B35
Snoeyinksbeek
Snoeyinksbeek
De Snoeyinksbeek ontspringt in het landgoed Boerskotten op de oostflank van de stuwwal tussen Oldenzaal en Enschede en stroomt uit in de Dinkel. Over een lengte van in totaal zo’n twee kilometer is beplanting aangebracht en zijn houtwallen aangelegd.
Wandelknooppunt S45
Wandelknooppunt S17
Wandelknooppunt S46
Wandelknooppunt T07
Wandelknooppunt T01
Wandelknooppunt S40
Wandelknooppunt S43
Wandelknooppunt S42
Wandelknooppunt S50
Natuurgebied Duivelshof
Natuurgebied Duivelshof
Dit natuurgebied tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, bos, akkers en grasland. Boerderij Duivelshof is opgeknapt en maakt een belangrijk onderdeel uit van het gebied.
Arboretum Poort-Bulten
Arboretum Poort-Bulten
Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.
Wandelknooppunt T34
Dinkelstein 15
Dinkelstein 15
Kunstenaar: Antoon Poorthuis. “Transport”. Dit kunstwerk laat op een eenvoudige wijze de verplaatsing van stenen (lees: goederen) zien. Het goederentransport is tegenwoordig actueel. Zonder transportmiddelen is er geen bloeiende economie mogelijk.Het belang hiervan wordt met dit kunstobject getoond.
De steen is ruw en wordt op ronde eiken palen gelegd. In de directe omgeving van dit kunstwerk liggen de autosnelweg A1 en de spoorrails van de treinverbinding tussen Nederland en Duitsland.
Wandelknooppunt T35
Wandelknooppunt T36
Wandelknooppunt O16
De Groene Staart
De Groene Staart
Ter hoogte van het Lutterzand heeft de Dinkel een zeer fraaie meanderbocht gevormd: de Groene Staart. De buitenbocht van deze meander ondergraaft hier het vastgelegde stuifzandgebied. Zo is een metershoge steile rand ontstaan.
Natuurgebied Het Lutterzand
Natuurgebied Het Lutterzand
Het Lutterzand is een uniek natuurgebied en voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een dagje uit.
Wandelknooppunt E22
Wandelknooppunt L76
Wandelknooppunt L73
Wandelknooppunt L69
Wandelknooppunt K99
R.K. kerk Beuningen
R.K. Onze Lieve Vrouwe Kerk
Op 28 augustus 1948 werd de parochie Beuningen officieel opgericht onder het patronaat van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Op 10 april 1949 werd de kerk in gebruik genomen.
Wandelknooppunt L86
Huis Singraven
Landgoed Singraven
In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.
Wandelknooppunt L81
Watermolen Singraven
Watermolen Singraven
De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.
Poortwachtershuisjes Singraven
Poortwachtershuisjes
De twee poortwachtershuisjes aan het begin van de Kasteellaan.
Schuivenhuisje
Schuivenhuisje
Het Schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo- Nordhorn doorstroomt.
Wandelknooppunt K43
Wandelknooppunt K27
Wandelknooppunt K09
Wandelknooppunt K41
Wandelknooppunt E62
Wandelknooppunt E80
Westerveldmolen
Westerveldmolen
Net even buiten de dorpskern van Tilligte staat aan de Frensdorferweg de Westerveldmolen. Deze fraaie beltmolen dateert uit 1865 en is in 1984 geheel gerestaureerd.
Wandelknooppunt E81
Wandelknooppunt E85
Havezate Brecklenkamp
Havezate Brecklenkamp
‘Huis te Brecklenkamp’, zoals deze oude havezate in oude papieren altijd is aangeduid, is in 1564 door Johan Moerbecke gebouwd.Hij bouwde het eerste deel op de plaats van het 14e eeuwse Thyhuis. Everhard Bentinck bouwde het vervolgens verder uit in 1631-1637.
Wandelknooppunt E35
Wandelknooppunt E61
Wandelknooppunt V3
Ruïne Huis ter Lage
Ruïne Huis ter Lage
Het huis Lage was oorspronkelijk een burcht verdedigd door borgmannen die hun huizen op de voorburcht hadden staan. In 1183 blijkt Herimannus van Lage eigenaar van de burcht blijkt uit een oorkonde. Het kasteel werd in 1626 verwoest en daarna nooit meer opgebouwd.
Herenhuis Lage
Herenhuis Lage
Dit herenhuis werd in 1686 door Amadea von Flodroff, de toenmalige eigenaresse gebouwd. De Nederlandse bouwstijl is onmiskenbaar. Het huis is nu in bezit van de Stichting Twickel. Het is niet toegankelijk. Boven de ingang bevindt zich het Wapen Raesfeld-Flodroff en het jaartal 1686.
Wandelknooppunt V4
Lage Eichenalleee
Lage Eichenallee
De zes identieke huizen aan de Eichenallee zijn de ‘Kommiezenhuuzen’ uit omstreeks 1850. Aanvankelijk waren ze bestemd voor personeel van de heren van Lage, later woonden er tot aan de Eerste Wereldoorlog douaniers. Ze hielden de smokkelaars in de smiezen.
Watermolen Lage
Watermolen Lage
De watermolen werd in 1270 voor het eerst genoemd in de geschriften. Het betreft hier een onderslagmolen met twee raderen die een graan- en oliemolen aandrijven.
Voormalig molenaarswoning
Molenaarswoning
Naast de molen ligt de voormalige molenaarswoning. Tegenwoordig een gezellig theehuis.
Ev. gereformeerde kerk Lage
Ev. gereformeerde kerk Lage
De kerk is gebouwd tussen 1687 en 1688. De inscriptie boven de westelijke ingang herinnert aan de eerste steenlegging door Amadea von Flodroff, de oprichtster van de kerk en toenmalige meesteres van Lage.
Wandelknooppunt ?
Oude Raadhuis Neuenhaus
Oude Raadhuis
Het oude raadhuis werd 200 jaar geleden gebouwd. Het gebouw met zijn Nederlandse architectuur heeft een prominente plaats tussen de historische gebouwen van de stad Neuenhaus. Het gebouw is in gebruik voor burgerlijke huwelijken, lezingen, concerten en tentoonstellingen.
Op het dak is een achthoekig dakuitbouw. De klok daarin werd in 1693 gegoten. De vertaling van het Lateinse schrift: "omdat ik daar verslagen en gebroken lag, heeft Johann von Gessler ervoor gezorgd dat ik weer nieuw gegoten ben. Heinrich ter Horst heeft mij in Deventer gemaakt".
Watermolen Neuenhaus
Watermolen Neuenhaus
Het door de grachten in de molenvijver stromende water dreef de raderen van de graanmolen aan. De molenvijver was vroeger een kleine haven. Hier legden rivierschuiten komend van de Dinkel en de Vechte aan en laadden hun lading uit. De molenbeek werd in 1995 en 1996 met veel vertoon gereconstrueerd.
Wandelknooppunt V1
TOP Neuenhaus