Dinkelpad

 • Type

  Wandelen
 • Afstand

  58,5 km
 • Duur

  14:37
 • Knooppunten

  51
 • Locaties

  32

Er zijn maar weinig rivieren in Nederland die nog zo'n mooi natuurlijk karakter hebben als de Dinkel. Al wandelend kun je genieten van de immense rijkdom aan flora en fauna langs dit prachtige Twentse riviertje.


Startpunt

Startpunt : Zollstraße/Bahnhofstraße in Gronau. Volg de wit-blauwe met Dinkelpad bewegwijzering.

 1. Dinkelstein 7

  Dinkelstein 7

  Dinkelstein 7

  Kunstenaar: Mana Oberland. De monoliet (steen uit een stuk) werd in tweeën gezaagd. De ingeboorde gaten staan op gelijke hoogte. Zo kan men van buren naar buren kijken.

 2. Dinkelstein 8

  Dinkelstein 8

  Dinkelstein 8

  Kunstenaar: Wilfried Pinsdorf. Deze steen wil een “doorbraak tot elkaar” bewerkstelligen.

 3. Nest Dinkelkoeien

  Nest Dinkelkoeien

  Nest Dinkelkoeien

  Stichting Koester heeft dit kunstwerk een nest Dinkelkoeien bij de Landesgartenschau in 2003 geïntroduceerd.

 4. Martinustoren

  Martinustoren

  Martinustoren

  De historische toren in het centrum van het dorp Losser dateert uit de veertiende eeuw. De toren werd uit een groot formaat baksteen opgebouwd naast een klein kerkje. De toren is 22 meter hoog en heeft een uurwerk met een klokkenzolder. De toren heeft een gotische bouwstijl.

 5. De bleek en bleekwachtershuis

  De bleek en bleekwachtershuis

  Bleekveld en bleekwachtershuis

  In 1774 werd de dorpsbleek aangelegd. Een grasveld, doorsneden met sloten waaruit het linnen bevochtigd kon worden, zodat de zon zijn blekende werking goed kon doen. Het bleken van linnengoed duurde zo'n 6 weken en het was kostbare waar. Vermoedelijk werd er daarom een wachtershuis bij gebouwd.

 6. Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg

  Erve Kraesgenberg

  Cultuurpark met historische waarde, waar bezoekers de sfeer kunnen proeven van een boerenerf anno 17e eeuw. Het erf omvat zeven, in authentieke stijl en met oorspronkelijke materialen en technieken opgetrokken, gebouwen en herbergt daarnaast een rosarium annex beeldentuin en een kruidentuin.

 7. Dinkelstein 13

  Dinkelstein 13

  Dinkelstein 13

  Kunstenaar: Kristian Niemann. “Rubicon”. De grenzen in harten, hoofden en landen moeten doorbroken worden. Ja, zelfs de grens tussen leven en dood. Zo krijgt men nieuwe inzichten.

 8. Oelemars

  Oelemars

  Oelemars

  Het Oelemars is een gebied dat door de mens is gevormd. Ooit was het een hoogveenheidegebied, dat geleidelijk is gecultiveerd voor de landbouw en later voor de grootschalige zandwinning. Vrij recent is deze plas met omliggende gronden veranderd in een permanent natuurgebied, compleet met een

  aangelegd plas- en drasgebied, een speciale nestwand voor oeverzwaluwen en een observatiehut. Midden vorige eeuw werden bij afgravingen diverse prehistorische attributen gevonden. Aangezien de gemeente Losser weinig open water kent, groeide de Oelemars al tijdens de ontginning uit tot een gebied met

  veel waterpartijen. Dat bleek aantrekkelijk voor vogels. In de afgelopen jaren zijn in dit gebied een kleine tweehonderd vogelsoorten gespot.

 9. Uitkijktoren Losser

  Uitkijktoren Losser

  Uitkijktoren Losser

  Aan de rand van de plas Oelemars staat een uitkijktoren van waaraf men kilometers vrij zicht heeft over Twente en Duitsland.

 10. Klooster Bardel

  Klooster Bardel

  Klooster Bardel

  Het “Franziskanerkloster Bardel” ligt tegen de Nederlandse grens in het gebied Bentheim. Het klooster Bardel is een tak van de Franciscanen in de boerenstand Bardel, buurtschap van Bad Bentheim en is in 1922 als een missie van het Franciscaner klooster uit de Noord-Braziliaanse provincie van

  St. Anthony opgericht. In het klooster wonen momenteel negen Franciscanen, die actief zijn op verschillende terreinen van het klooster. Ook is er een kloostertuin, begraafplaats en u kunt een wandeling maken rondom het klooster. Klosterstrasse, Bad Bentheim.

 11. De Landmeter

  De Landmeter

  De Landmeter

  Kunstwerk De Landmeter is geïnspireerd door de Verzekeringsstenen, en het meetinstrument is precies gericht op de grens. De grens is niet ver meer, maar nog niet hier.

 12. Snoeyinksbeek

  Snoeyinksbeek

  Snoeyinksbeek

  De Snoeyinksbeek ontspringt in het landgoed Boerskotten op de oostflank van de stuwwal tussen Oldenzaal en Enschede en stroomt uit in de Dinkel. Over een lengte van in totaal zo’n twee kilometer is beplanting aangebracht en zijn houtwallen aangelegd.

 13. Natuurgebied Duivelshof

  Natuurgebied Duivelshof

  Natuurgebied Duivelshof

  Dit natuurgebied tussen de Lutte en Losser bestaat uit heide, bos, akkers en grasland. Boerderij Duivelshof is opgeknapt en maakt een belangrijk onderdeel uit van het gebied.

 14. Arboretum Poort-Bulten

  Arboretum Poort-Bulten

  Arboretum Poort-Bulten

  Een wandelgebied en een unieke leerschool van de natuur, dat is het parkachtig aangelegde arboretum Poortbulten. Ongeveer 2.500 inheemse en uitheemse bomen en heesters, verdeeld over 1.000 verschillende soorten, meestal voorzien van een informatiebordje. Elk jaargetijde heeft hier zijn eigen charme.

 15. Dinkelstein 15

  Dinkelstein 15

  Dinkelstein 15

  Kunstenaar: Antoon Poorthuis. “Transport”. Dit kunstwerk laat op een eenvoudige wijze de verplaatsing van stenen (lees: goederen) zien. Het goederentransport is tegenwoordig actueel. Zonder transportmiddelen is er geen bloeiende economie mogelijk.Het belang hiervan wordt met dit kunstobject getoond.

  De steen is ruw en wordt op ronde eiken palen gelegd. In de directe omgeving van dit kunstwerk liggen de autosnelweg A1 en de spoorrails van de treinverbinding tussen Nederland en Duitsland.

 16. De Groene Staart

  De Groene Staart

  De Groene Staart

  Ter hoogte van het Lutterzand heeft de Dinkel een zeer fraaie meanderbocht gevormd: de Groene Staart. De buitenbocht van deze meander ondergraaft hier het vastgelegde stuifzandgebied. Zo is een metershoge steile rand ontstaan.

 17. Natuurgebied Het Lutterzand

  Natuurgebied Het Lutterzand

  Natuurgebied Het Lutterzand

  Het Lutterzand is een uniek natuurgebied en voor zowel jong als oud een uitstekende pleisterplaats voor een dagje uit.

 18. R.K. kerk Beuningen

  R.K. kerk Beuningen

  R.K. Onze Lieve Vrouwe Kerk

  Op 28 augustus 1948 werd de parochie Beuningen officieel opgericht onder het patronaat van Onze Lieve Vrouw van Altijddurende Bijstand. Op 10 april 1949 werd de kerk in gebruik genomen.

 19. Singraven

  Singraven

  Landgoed Singraven

  In het jaar 1381 stond het Singraven bekend als de agrarische boerenhofstede 'Hof ten Singraven' en was in eigendom van de bisschop van Utrecht, die het beleende aan derden. Later ontwikkelde deze hofstede zich tot de havezate Singraven.

 20. Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  Watermolen Singraven

  De watermolen op het landgoed Singraven is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. De vrijwillige molenaars laten u in woord en daad horen en ervaren hoe de specifieke onderdelen, zoals het waterrad, de maalstenen en het zaaggedeelte in werking wordt gezet.

 21. Schuivenhuisje

  Schuivenhuisje

  Schuivenhuisje

  Het Schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo- Nordhorn doorstroomt.

 22. Westerveldmolen

  Westerveldmolen

  Westerveldmolen

  Net even buiten de dorpskern van Tilligte staat aan de Frensdorferweg de Westerveldmolen. Deze fraaie beltmolen dateert uit 1865 en is in 1984 geheel gerestaureerd.

 23. Havezate Brecklenkamp

  Havezate Brecklenkamp

  Havezate Brecklenkamp

  ‘Huis te Brecklenkamp’, zoals deze oude havezate in oude papieren altijd is aangeduid, is in 1564 door Johan Moerbecke gebouwd.Hij bouwde het eerste deel op de plaats van het 14e eeuwse Thyhuis. Everhard Bentinck bouwde het vervolgens verder uit in 1631-1637.

 24. Ruïne Huis ter Lage

  Ruïne Huis ter Lage

  Ruïne Huis ter Lage

  Het huis Lage was oorspronkelijk een burcht verdedigd door borgmannen die hun huizen op de voorburcht hadden staan. In 1183 blijkt Herimannus van Lage eigenaar van de burcht blijkt uit een oorkonde. Het kasteel werd in 1626 verwoest en daarna nooit meer opgebouwd.

 25. Herenhuis Lage

  Herenhuis Lage

  Herenhuis Lage

  Dit herenhuis werd in 1686 door Amadea von Flodroff, de toenmalige eigenaresse gebouwd. De Nederlandse bouwstijl is onmiskenbaar. Het huis is nu in bezit van de Stichting Twickel. Het is niet toegankelijk. Boven de ingang bevindt zich het Wapen Raesfeld-Flodroff en het jaartal 1686.

 26. Lage Eichenalleee

  Lage Eichenalleee

  Lage Eichenallee

  De zes identieke huizen aan de Eichenallee zijn de ‘Kommiezenhuuzen’ uit omstreeks 1850. Aanvankelijk waren ze bestemd voor personeel van de heren van Lage, later woonden er tot aan de Eerste Wereldoorlog douaniers. Ze hielden de smokkelaars in de smiezen.

 27. Watermolen Lage

  Watermolen Lage

  Watermolen Lage

  De watermolen werd in 1270 voor het eerst genoemd in de geschriften. Het betreft hier een onderslagmolen met twee raderen die een graan- en oliemolen aandrijven.

 28. Voormalig molenaarswoning

  Voormalig molenaarswoning

  Molenaarswoning

  Naast de molen ligt de voormalige molenaarswoning. Tegenwoordig een gezellig theehuis.

 29. Ev. gereformeerde kerk Lage

  Ev. gereformeerde kerk Lage

  Ev. gereformeerde kerk Lage

  De kerk is gebouwd tussen 1687 en 1688. De inscriptie boven de westelijke ingang herinnert aan de eerste steenlegging door Amadea von Flodroff, de oprichtster van de kerk en toenmalige meesteres van Lage.

 30. Oude Raadhuis Neuenhaus

  Oude Raadhuis Neuenhaus

  Oude Raadhuis

  Het oude raadhuis werd 200 jaar geleden gebouwd. Het gebouw met zijn Nederlandse architectuur heeft een prominente plaats tussen de historische gebouwen van de stad Neuenhaus. Het gebouw is in gebruik voor burgerlijke huwelijken, lezingen, concerten en tentoonstellingen.

  Op het dak is een achthoekig dakuitbouw. De klok daarin werd in 1693 gegoten. De vertaling van het Lateinse schrift: "omdat ik daar verslagen en gebroken lag, heeft Johann von Gessler ervoor gezorgd dat ik weer nieuw gegoten ben. Heinrich ter Horst heeft mij in Deventer gemaakt".

 31. Watermolen Neuenhaus

  Watermolen Neuenhaus

  Watermolen Neuenhaus

  Het door de grachten in de molenvijver stromende water dreef de raderen van de graanmolen aan. De molenvijver was vroeger een kleine haven. Hier legden rivierschuiten komend van de Dinkel en de Vechte aan en laadden hun lading uit. De molenbeek werd in 1995 en 1996 met veel vertoon gereconstrueerd.

Tip je vrienden

facebook twitter