Rondom Markelo

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  25,3 km
 • Duur

  1:41
 • Verbrande calorieen

  1263 kcal
 • Knooppunten

  12
 • Locaties

  12

Markelo is een van de oudste Twentse dorpen. Typerend voor het landschap zijn de vijf heuvels. Rond Markelo liggen veel agrarische buurtschappen. In Markelo zelf vind je een Romaanse kerk, museum Eungs Schöppe, korenmolen de Hoop, winkels en horeca. Stap eens binnen bij de VVV in het Infocentrum!


Startpunt

Startpunt: TIP Markelo, Goorseweg 1, Markelo

 1. Museum Eungs Schöppe

  Museum Eungs Schöppe

  Museum Eungs Schöppe

  Ontdek hier één van de grootste klederdrachtcollecties (1820-1940). Neem ook de tijd voor de ingerichte woonkeuken, kabinet met linnenuitzet, merklappen, gebruiksvoorwerpen en kleine landbouwwerktuigen. In de zomer regelmatig demonstraties ambachten. Geopend tijdens openingsuren Infocentrum Markelo

 2. Martinuskerk

  Martinuskerk

  Martinuskerk

  De toren van deze Romaanse kerk is één van de oudste bouwwerken die Markelo rijk is. Schattingen over de ouderdom van de toren lopen sterk uiteen; van de 12e tot de 15e eeuw. Zeker is dat de toren vroeger hoger is geweest.

  Een brand in 1730 beschadigde het bovenste deel dermate, dat het moest worden afgebroken. Op de overgebleven 28 meter werd toen een nieuwe spits gebouwd. De aan de toren gebouwde kerk stamt in zijn tegenwoordige vorm uit 1841. De kerk beschikt ook over een zandstenen doopvont uit de 14e eeuw.

 3. Schaapskooi en Labyrint

  Schaapskooi en Labyrint

  Schaapskooi en Labyrint

  De schaapskooi herinnert aan de tijd dat dit gebied een grote heidevlakte was waar de boeren hun kuddes lieten weiden en ’s nachts onderbrachten in de schaapskooi. Tegenwoordig is dit het gebied van de Schaapskudde Hof van Twente.

  Het is overigens nog geen 100 jaar geleden dat deze heidevlaktes grotendeels werden bebost of op een andere wijze in cultuur werden gebracht. Als je het pad naast de schaapskooi inloopt, zie je na ca. 50 meter links het labyrint.

 4. Natuurgebied de Borkeld

   Natuurgebied de Borkeld

  Natuurgebied Het Borkeld

  Natuurgebied De Borkeld is goed toegankelijk gemaakt voor wandelaars en fietsers. Je vindt hier heidevelden waar je stil van wordt. Grafheuvels, prachtige glooiingen met hier en daar een jeneverbes (kwakel in het Twents). Schapen in de verte, een koekoek en verder... helemaal niets!

 5. De Friezenberg

  De Friezenberg

  De Friezenberg

  Het uitzicht vanaf de Friezenberg (het hoogste punt) is werkelijk fantastisch. Vanaf 40 meter hoogte kijk je uit over de heidevelden en zie je de grafheuvels.

 6. Elsenerveld/veen

  Elsenerveld/veen

  Elsenerveld/veen

  Het Elsenerveld en -veen is een stiltegebied. De omgeving is in de prehistorie constant bewoond geweest en behoord ongetwijfeld tot één van de oudste bewoonde gebieden van Nederland.

 7. Tichelmuseum Rohaan Markelo

  Tichelmuseum Rohaan Markelo

  Tichelmuseum

  De vele diepe kuilen op de Herikerberg zijn ontstaan door het weggraven van leem/klei voor de vroegere steen- en pannenbakkerijen aan de Goorseweg. Bij deze opgravingen zijn veel voorwerpen uit de prehistorie gevonden: o.a. beenderen van walvissen, haaientanden en versteende vruchten.

  Deze vondsten zijn nu te bezichtigen in de toren van de kerk in Markelo. In het museum ontdek je de rijke historie van de leemverwerkende industrie.

  Openingstijden

  Apr t/m okt, ma t/m za 10.00 tot 16.00 uur. Nov t/m maart , wo en vr 12.00 - 16.00 uur.

 8. Buurtschap Stokkum

  Buurtschap Stokkum

  Buurtschap Stokkum

  Deze buurtschap staat bekend om de eeuwenoude boerderijen en kronkelende klinkerwegen. Een groot deel is beschermd dorpsgezicht en waarschijnlijk ontstaan in de periode 800-1000 na Chr. In 1188 werd het als eerste Twentse Marke beschreven.

 9. De Schipbeek

  De Schipbeek

  De Schipbeek

  In de 14e eeuw was de Schipbeek al een belangrijke waterloop, die uitmondt in de IJssel bij Deventer.

 10. Provinciaal Verzetsmonument

  Provinciaal Verzetsmonument

  Provinciaal Verzetsmonument

  Op de berg is na de Tweede Wereldoorlog het Provinciaal Verzetsmonument geplaatst ter nagedachtenis aan de Overijsselse Verzetstrijders. Op het monument staan alle namen van de 470 omgekomen verzetsmensen uit Overijssel.

  Jaarlijks vindt hier op 4 mei de Provinciale Dodenherdenking plaats.

 11. Markeloseberg

  Markeloseberg

  Markeloseberg

  Vanuit het centrum van Markelo is het een behoorlijke klim, maar absoluut de moeite waard! Het uitzicht vanaf de top van de Markeloseberg is een plaatje. De Markeloseberg (ook wel Markelerberg) ligt ten zuidwesten van Markelo. De top van de stuwwal ligt op 40,1 meter hoogte.

  De heuvel is voor het grootste deel met bos begroeid. Boven op de top staat het Provinciaal Verzetsmonument Overijssel 1940-1945.

  Hier hielden in de oudheid de Saksers uit de wijde omgeving hun volksvergaderingen. Omstreeks de 13e en 14e eeuw werden, volgens oude geschriften,

  op deze plek de bisschoppen van Utrecht als leenheren van Twente ingehuldigd. Vandaar dat je de bisschopsmijter terug ziet in het wapen van Markelo.

 12. Molen van Buursink

  Molen van Buursink

  Molen van Buursink

  Ongetwijfeld heb je de wieken al gezien vanaf de Markeloseberg. In het jaar 1991 is de molen grondig gerestaureerd. De Hoop, gebouwd in 1836, was destijds een zeer moderne achtkanter. Bij dit type molen hoeft de molenaar niet meer de hele molen op de wind te richten,

  maar alleen de kop met daaraan de wieken. De molen is te bezichtigen tijdens openingstijden. In het winkeltje kun je meel, andere graanproducten, diervoeders en tuinbenodigdheden kopen.

Tip je vrienden

facebook twitter