Oranjefietsrondje Bad Bentheim

 • Type

  Fietsen
 • Afstand

  63,8 km
 • Duur

  4:15
 • Knooppunten

  21
 • Locaties

  3

De fietsroute is deel van de Oranjeroute Nederland-Duitsland, waar je grensoverschrijdend kennismaakt met het wel en wee van het Nederlandse koningshuis Oranje-Nassau. Een lange afstandsroute van 455 km. Wil je kennismaken met de Oranjefietsroute, fiets dan één van de Oranjefietsrondjes.


Startpunt

Tijdens dit fietsrondje passeer je de grens. De route voert door een fraai stuwwallenlandschap. Hoogten als de Paasberg, de Austiberg, de Tankenberg en de Hakenberg geven het landschap een afwisselend en glooiend karakter. Je kunt de route starten op elk gewenst knooppunt op de route. De route wordt beschreven vanaf Bad Bentheim in Duitsland en is 64 km lang. Je kunt de route inkorten tot 45 km. Je fietst dan van knooppunt 67 via 19, 18 en 70 naar 69. Vanaf dit knooppunt pak je de route weer op.

 1. Burg Bad Bentheim

  Burg Bad Bentheim

  Burg Bad Bentheim

  De Oranjes waren bekend met Bentheim als kuuroord. De zuster van koningin Emma, Pauline, woonde er. Emma werd in 1890 na de dood van haar echtgenoot Willem III koningin-regentes en had tot taak haar dochter Wilhelmina voor te bereiden op de troon.

  Zij nam die taak tot 1898 waar en ging regelmatig met haar dochter naar Bentheim om daar te kuren. Het gezelschap reisde per trein en werd op het station afgehaald door vorst Alexis die daarvoor de fraaie landauer liet inspannen.

  (Het was de graven van Bentheim in 1817 toegestaan de titel ‘vorst’ te voeren). Ook later bleef Emma Bentheim bezoeken.

 2. Lutterzand

  Lutterzand

  Het Lutterzand

  Het Lutterzand is een afwisselend landschap met grillige vliegdennen, grote dennenbomen, jeneverbesstruiken en heideveldjes. Dwars door het natuurgebied stroomt het riviertje de Dinkel. Het vormt de grens tussen lager gelegen stroomdalgraslanden en een uitgestrekt, hoger gelegen stuifzandgebied.

  De steile Dinkeloevers bieden hier een bron van informatie over de geschiedenis van het Dinkeldal vanaf de laatste ijstijd. De laatste grote veranderingen in het landschap vonden rond 1700 plaats. In die tijd zijn woeste gronden, maar ook vruchtbare akker- en weidegronden, onder het stuifzand verdwe

  De Dinkel treedt in regenperiodes geregeld buiten haar oevers waardoor meer dan 400 ha grasland overstroomt. Daar waar de Dinkel een bocht van 180 graden maakt, in het hartje van het Lutterzand, ligt het bekendste stuk van het Lutterzand, de “groene staart”...op zijn twents gezegd “Greun’n Stet”.

 3. Plechelmus Basiliek

  Plechelmus Basiliek

  Plechelmus Basiliek

  In de historie van Oldenzaal weerspiegelt zich de strijd tussen de Oranjes en de Spaanse Koning Philip II. Na veel strijd is de bevolking overwegend katholiek gebleven en de basiliek wordt nog steeds gebruikt voor kerkdiensten.

  De St. Plechelmusbasiliek in het centrum van Oldenzaal is een van de vroegste voorbeelden in Nederland van zandsteenarchitectuur. Van het uit het Duitse Bentheim afkomstige zandsteen werden in de stad vele korenspiekers, herbergen, koopmanshuizen en kloosters gebouwd.

Tip je vrienden

facebook twitter