Natuur

Dwalen door het Dal van de Mosbeek. Geniet van het winterlandschap!

Geschreven door

Marleen

Leestijd 3 minuten 1280 x bekeken

In de zomer is bijna elk natuurgebied prachtig, maar waar kun je een heerlijke natuurwandeling maken in de winter? Het Dal van de Mosbeek is een van de natuurgebieden binnen de gemeente Tubbergen perfect voor een wandeling!

Het Dal van de Mosbeek is een BuitenGewoon bijzonder gebied met prachtige bronnen en beken en een afwisselend landschap. Door het bronnenlandschap en de ligging op een stuwwal zie je in het Dal van de Mosbeek mooie doorkijkjes met unieke planten en dieren. Twee ijstijden vormen de oorsprong van dit gebied. De grond bestaat uit keileem en dekzand, die op sommige plekken slecht doorlatend is waardoor bronnen van grondwater ontstaan. Deze bronnen zorgden voor het ontstaan en het voortbestaan van de drie beken: de Hazelbekke, de Springendalsebeek en de Mosbeek.

De grote hoeveelheid water zorgt dus voor allerlei bijzondere planten langs de Mosbeek, de zogenaamde stroomhoogveenvegetatie. Zoals vetblad, een voor Nederland vrij zeldzaam vleesetend plantje. De vele beken bevriezen in de winter nooit, want daarvoor stromen ze te snel en de temperatuur ligt bij de bron altijd op tien graden. Daarom kun je in de winter heel wat ijsvogels spotten! Ook leeft de enige Twentse populatie van het vliegend hert in het houtwallenlandschap. In de rest van Nederland is de grootste kever van Europa ook erg zeldzaam.

Ijsvogel
Ijsvogel

Bezoekerscentrum Dal van de Mosbeek

Het bezoekerscentrum is een prima uitvalsbasis voor wandelingen, fietstochten en andere activiteiten. Je bezoek meer dan waard! Het bezoekerscentrum bestaat uit meerdere gebouwen, waarin je van harte welkom bent.

Informatiecentrum IJs & Es

In het informatiecentrum Ijs & Es in Mander kun je mooi zien hoe dit gebied in Twente is ontstaan. Verbaas je over de enorme veranderingen in dit landschap, want in de loop van miljoenen jaren lag hier een reusachtige gletsjer, was het een droge woestijn, een tropische zee en er waren dampende moerassen. Het infocentrum is elke dag (onbemand) open van 10-18 uur. Toegang is gratis.

Watermolen Frans & Bels

Het waterrad van Watermolen Frans wordt al meer dan 300 jaar aangedreven door het water uit de beek. In Watermolen Frans zijn elke zondag vrijwilligers aanwezig om je welkom te heten en je de molen te laten zien. Als de molen open is kun je ook een bezoekje brengen aan de Winkel van Frans. Zelf eens een velletje papier scheppen of een handje graan malen? Dat kan ! Ook Watermolen Bels is een bezoek waard. In het molengedeelte is door de stichting ‘de Overijsselse Molen’ een informatiecentrum ingericht. Hier ziet u alles over de geschiedenis en de restauratie van de Molen van Bels en de verschillende molentypen in Overijssel.

Infocentrum Ijs & Es
Infocentrum Ijs & Es

Vanaf Ijs & Es starten vele wandelroutes van verschillende afstanden die je meevoeren langs de Mosbeek. Wandelen over de heide, uitrusten bij schilderachtige vijvers en smalle beekjes in het bos, op zoek naar het vliegend hert of luisteren naar het geroffel van zwarte spechten. Dat is voor veel bezoekers het plezier van het Springendal - Dal van de Mosbeek. Niet voor niets is het een beschermd natuurgebied in Europa.

Hieronder hebben we een aantal leuke routes door het Dal van de Mosbeek: Roots-wandeling, 9 of 14 km Dal van de Mosbeek, 5 km Manderheide, 8 km

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine
 2. Natuur

  Picknicken in Twente

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter