Glansrijke verteller

Misdadig lekker bier van Huttenkloas Brouwerij komt thuis

Geschreven door

Marleen

Leestijd 2 minuten 1751 x bekeken

Het ‘misdadig lekkere bier’ Huttenkloas wordt sinds enige jaren gebrouwen in de regio waar het zijn naam aan ontleend. In een brouwerij in Albergen kan het verder groeien en inmiddels is een hele reeks verschillende bieren te verkrijgen.

Voor wie het verhaal niet kent. Huttenkloas was de bijnaam van Klaas Annink, die in de achttiende eeuw Twente onveilig maakte, met rooftochten en moordpartijen. Hij werd uiteindelijk samen met zijn zoon en vrouw ter dood veroordeeld. Maar waarom je bier vernoemen naar een beruchte misdadiger? ‘Verschillende namen passeerden de revue, maar Huttenkloas vonden we het meest pakkend’, zegt medeoprichter Johan Nijhof. ‘Je kunt er een verhaal mee vertellen. En er zit ook veel mythevorming bij. In de loop der jaren is veel geromantiseerd en uit de dikke duim gezogen over Huttenkloas’.

De brouwerij heeft sinds een kleine twintig jaar een hele reis gemaakt. Aanvankelijk werd het bier gebrouwen in Duitsland, totdat Nijhof en zijn compagnon Ruud van de Gevel in Raalte terecht konden. Door capaciteitsgebrek zochten zij een nieuwe plek en vonden die uiteindelijk in Albergen. ‘Ja, dat voelt in zekere zin wel als thuis komen’, zegt Nijhof. Maar het is vooral ook veel praktischer. Op een gegeven moment zaten we met de brouwerij, de opslag en het kantoor op drie verschillende locaties’.

Proef de lekkerste biertjes
Proef de lekkerste biertjes

Naast een pils, brouwt Huttenkloas een uitgebreid contingent aan speciaalbieren. Niet alleen de meer gangbare weizen, bok, dubbel en tripel, maar ook bieren voor de echte fijnproever, zoals Russian Imperial Stout. Of een Brut IPA, in samenwerking met een Groningse brouwer gemaakt, als onderdeel van een wedstrijd, waar door loting twee brouwers aan elkaar werden gekoppeld.

'Het is toch eigenlijk niets minder dan magie: neem een beetje graan, wat hop, een snufje gist en water en – poef – je hebt een overheerlijk biertje voor je neus'.

De brouwer is er klaar voor om na een periode van relatieve stilstand de markt weer volop te bestormen. ‘Ons bier is nu verkrijgbaar bij verschillende slijters, supermarkten en horeca in Twente. In het voorjaar is onze nieuwe lijn volop in de markt gezet’. De brouwerij aan de Ootmarsumseweg 95 in Albergen is op woensdag- en zaterdagmiddag en in de schoolvakanties vanaf 14.00 uur te bezoeken voor een rondleiding. Je krijgt dan uitleg over alle stappen in het brouwproces en na afloop is er een bierproeverij. Kijk voor meer informatie over de rondleidingen en het bierassortiment op huttenkloas.nl

Misdadig lekker bier
Misdadig lekker bier

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine
 2. Natuur

  Picknicken in Twente

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter