Kunst & cultuur

Midwinterhoornblazen, de mystiek van ’n oaln roop

Leestijd 2 minuten 1677 x bekeken

Wie zich op een koude decemberavond op het Twentse platteland begeeft kan onverwacht een weemoedig geluid horen, bestaande uit lange hoge- en lage melancholieke klanken die van erf tot erf klinken over het winterse coulisselandschap. Dit zijn de mystieke klanken van de Twentse midwinterhoorn.

Ieder jaar trekken midwinterhoornblazers er vanaf de eerste zondag van advent op uit om de zogeheten oude roep – ook wel ’n oal’n roop – ten gehore te brengen. Een van de bekendste eeuwenoude traditionele gebruiken die Twente rijk is en ook veel te horen is in de gemeente Tubbergen. Het midwinterhoornblazen door verschillende personen tegelijkertijd kan als een hoorspel gezien worden. De ‘roep’ van de ene blazer wordt beantwoord door de andere. De ‘bloazers’ blazen om beurten.

’n Oale roop

Het geluid van de midwinterhoorn wordt ’n oale roop genoemd. De klanken van zijn het best wanneer het vriest en het weer droog is, dan reikt het mystieke geluid tot vele kilometers. Voor het optimale geluid gebruiken sommige blazers de midwinterhoorn bij een waterput die als ‘klankkast’ voor het geluid dient.

Dan klinkt, onverwacht, een merkwaardig geluid, lang aangehouden weemoedige hoge en lage tonen…

Oale roop
Oale roop

De oorsprong

Het midwinterhoornblazen gebeurd om de komst van het Kerstfeest en de naderende geboorte van het Christuskind aan te kondigen. Toch is de exacte oorsprong onduidelijk. Er wordt ook beweerd dat de traditie een heidens gebruik zou zijn in de donkere dagen om ‘boze demonen’ te verjagen en als verlangende roep naar het lentelicht. Wel staat vast dat de midwinterhoorn sinds de late Middeleeuwen werd gebruikt. De midwinterhoorn had ook altijd een belangrijke functie als signaalinstrument. Dit gebeurde bijvoorbeeld door Katholieke boeren om elkaar te waarschuwen wanneer de Protestantse Drost in aantocht was om mensen te betrappen op het bijwonen van verboden diensten. In de grensstreek werd de midwinterhoorn ook gebruikt om smokkelaars te waarschuwen wanneer de politie eraan kwam. Wat vaststaat over de oorsprong is dat de midwinterhoorn altijd al werd gebruikt in de donkere decemberdagen als roep om het licht en langere dagen.

Waar te horen

Vanaf de Adventstijd t/m Driekoningen is de midwinterhoorn overal te horen op het platteland van Twente. Binnen deze regio bestaan verschillende stichtingen en blazersgroepen om de traditie in ere te houden. Zij organiseren demonstraties midwinterhoornblazen, midwinterhoorn maken en verschillende blaasactiviteiten.

Tips:

 • Elke zaterdag voor aanvang van de kerkdienst in de adventperiode staan de Midwinterhoornblazers Geesteren op het kerkplein in Geesteren.
 • 22 december: Kerstzondag bij Watermolen Frans te Mander
 • 22 december: Grote Twentse midwinterhoornwandeling te Denekamp
 • 29 december: Midwinterhoornwandeling te Vasse

De Esch Bloazers Tubbergen
De Esch Bloazers Tubbergen

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kids

  Kinderschatkaart Noordoost Twente 2.0 weer binnen!

  Geschreven door Corine
 2. Lekker uit!

  Tip: bezoek het Vliegerfeest Twente!

  Geschreven door Corine
 3. Vasse

  Weer zomers genieten tijdens de Vasserse Sfeermarkt!

  Geschreven door Corine
 4. Lekker uit!

  Tips voor het Pinksterweekend!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter