Outdoor

Ontdek de nieuwe wielerroute 'De Twentse Tijdrit'

Geschreven door

Visit Twente

Leestijd 5 minuten 1310 x bekeken

Speciaal voor wielrenners heeft VisitOost een vijftal uitdagende nieuwe wielerroutes uitgezet: de Kromme Sturen routes. Een daarvan is 'De Twentse Tijdrit', een route van iets meer dan 110 kilometer speciaal geschikt voor hardrijders. Deze route voert je door het mooie noordoost-Twente waaronder langs Vasse, de Parel van Twente!

Startpunt

De Twentse Tijdrit start op Bedrijvenpark Almelo, waar voldoende parkeergelegenheid is. Maar je kunt 'De Twentse Tijdrit' starten op elk willekeurig punt.

Bekijk op de kaart en download de GPX

Perfect voor hardrijders en kleine pelotons

De Twentse Tijdrit route is perfect voor wielrenners die van doorrijden houden. De route bevat niet of nauwelijks stoplichten of gevaarlijke oversteekplaatsen. De wegen zijn breed, van glad asfalt en uitstekend onderhouden. Zo kun je eindeloos doortrappen op stevig tempo, alleen of in een klein peloton. Overigens is de route ook geschikt voor wielerrecreanten die het graag rustig aan doen. Zij kunnen nog meer genieten van de schitterende omgeving en de verschillende koffiestops onderweg. Aanraders zijn:
- Tante Sien te Vasse
- Eetcafé Bolscher te Vasse
- Restaurant en Kegelcentrum Nijhuis te Mander
- Café - Restaurant Waaijer te Langeveen

Richting de Duitse grens

Je verlaat Almelo in noordelijke richting en passeert de Weitemanslanden. Na zo’n 20 kilometer fietsen ben je op het meest noordelijke punt van de route: de Engbertsdijksvenen. Dit Natura2000 gebied fiets je niet in, maar is later zeker eens een bezoek zonder je racefiets waard. Je kunt hier namelijk mooi wandelen. Het natuurgebied ligt vlakbij de Duitse grens, waar je bijna 40 kilometer vlak langs blijft rijden. Je passeert de grens echter nooit.

Vals plat

Loopt je rem misschien aan? Of heb je slechte benen? Nee hoor, van kilometer 15 tot ongeveer 30 loopt de route licht omhoog. Dat merk je, zeker als de wind ongunstig staat kun je je afvragen of je wel in vorm bent. Het vals platte gedeelte eindigt vlak na Vasse, waar je de Braamberg al ziet liggen. De Braamberg is maar 76 meter hoog, maar de klim over de Hooidijk is vooral in het begin steil. Je stijgt hier met 5%. Hét moment om aan te zetten en je vrienden te lossen!

Natuurgebied Springendal

Als je de Hooidijk weer afdaalt, fiets je natuurgebied Springendal in. Je daalt af over glad asfalt met aan beide zijden bos dat vervolgens overgaat in uitgestrekte weilanden. De uitzichten zijn prachtig. Hier vind je ook Hoeve Springendal, een historisch landgoed waar je kunt genieten van het Twentse landschap en waar je kunt overnachten, in de zomer kunt kamperen en fraai kunt wandelen en fietsen.

Na ongeveer 40 kilometer passeer je de Dinkel voor de eerste keer. De Dinkel is een rivier in het grensgebied van Nederland en Duitsland, die vooral in Twente meandert. De Dinkel wordt genoemd in de eerste regel van het Twents volkslied: ‘Er ligt tussen Dinkel en Regge een land: ons schone en nijvere Twente’. Je zult de Dinkel later deze tocht, na ongeveer 60 kilometer, opnieuw passeren. Je bent dan in de buurt van het landgoed Singraven, dat links van Denekamp ligt. Hier vind je Huis Singraven, het Koetshuis en een eeuwenoude watermolen.

Omgeving Springendal
Omgeving Springendal

Hennie Kuiper

Heb je de koffiestop gemist? Dan kun je in de herkansing bij Erve Kuiper. Draai na 52 kilometer Erve Kuiper op, aan de Schotbroekweg bij Denekamp. Dit is een unieke kans om het Hennie Kuiper Wielermuseum een bezoek te brengen. Hennie Kuiper is een geboren en getogen Twentenaar en een van de grootste Nederlandse wielrenners aller tijden. De Twentse Tijdrit voert over de geboortegrond van deze wielerlegende. Je passeert wegen die Hennie honderden keren heeft afgelegd om te trainen of om als kleine jongen van en naar school te fietsen. Erve Kuiper is de plek waar Hennie is geboren en waar tegenwoordig zijn neef Erik het boerenbedrijf runt. In het Hennie Kuiper Wielermuseum vind je een tentoonstelling over Hennies wielercarrière. Je mag hier op je fietsschoenen naar binnen en betaalt slechts 1 euro entree.

Klimmen

Vervolgens laat je Denekamp achter je en fiets je richting het zuiden. Voordat je het natuurgebied Lutterzand in fietst sla je rechtsaf en passeer je de Dinkel opnieuw. Daarna voel je het al snel aan je benen... het loopt weer omhoog. Tot het hoogste punt van de Hahnhofweg klim je 2,5 kilometer. Het klimmetje eindigt met een stijgingspercentage van 3%. Volgens Strava bereikte de snelste wielrenner de top in 3 minuten en 27 seconden. De snelste vrouw deed dat in 3 minuten en 54 seconden. Misschien is dit een mooi moment om je fietsvrienden uit te dagen?

Geniet van mooie uitzichten!
Geniet van mooie uitzichten!

Tankenberg

Geniet 5 km van de afdaling. Daarna mag je meteen weer aan de bak. Je maakt een extra lusje in de route zodat je ook de Tankenberg beklimt. Vergeet niet te stoppen bovenop de Tankenberg. Je vindt hier namelijk een fraai Mariakapelletje en je hebt weids uitzicht over het Twentse landschap.

Na de Tankenberg is het eerst naar beneden en daarna vlak terug naar je beginpunt. Langs onder andere Weerselo, Zenderen en Bornerbroek kun je vaart maken op brede wegen van strak asfalt. Daarna sla je af richting het noorden en fiets je langs het Twentekanaal terug naar je beginplek, waar je na 110 kilometer en bijna 300 hoogtemeters kunt zeggen dat je over de geboortegrond van wielerlegende Hennie Kuiper hebt gefietst.

Dit is een artikel van Visit Twente

Meer verhalen uit Tubbergen

  1. Kunst & cultuur

    De Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen

    Geschreven door Corine
  2. Winkelen

    Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

    Geschreven door Corine
  3. Winkelen

    Op naar de Kringloop in Tubbergen!

    Geschreven door Corine
  4. Kids

    Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

    Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter