Natuur

Landgoed Baasdam, een unieke locatie!

Geschreven door

Marleen

Leestijd 3 minuten 565 x bekeken

Verscholen aan de rand van Tubbergen vind je Landgoed Baasdam, een 62 hectare groot particulier landgoed in het typisch Twentse coulissenlandschap. Het landgoed is opengesteld voor prachtige wandelingen over slingerpaadjes, door de bossen en langs weilanden en houtwallen. Zeer zeker een bezoekje waard! Bovendien zijn de paden aangesloten op verscheidene routes van Twentse wandel- en fietsnetwerken.

Over het landgoed

Een typisch Twents landschap met afwisselend loof- en naaldbossen, weilanden, landbouwgronden en houtwallen. Dat is Landgoed Baasdam. Al in de de 15e eeuw werd hier geleefd en geboerd. De betekenis van de naam Baasdam is waarschijnlijk een samentrekking van de woorden grote, hoge (baas) en wal (dam). Deze wal ligt aan de westkant en is nog goed zichtbaar in het landschap.
In de jaren 30 is landgoed Baasdam nieuw vormgegeven door de landschapsarchitect Pieter Wattez. Verrassende doorkijkjes, ronde vormen en fraaie vergezichten bepalen nog steeds de sfeer van dit gebied.

In 1939 werd het landgoed aangekocht door Egbert Gorter, een firmant van textielfabriek Ten Cate en tot op de dag van vandaag bewonen en beheren zijn nazaten het landgoed. Daarbij spannen zij zich in om de unieke combinatie van gebouwen, bossen, natuurontwikkeling, weilanden, cultuur- en landschapselementen in stand te houden. Op het landgoed stromen diverse meanderende beken waaronder de Baasdammerbeek, houtwal-beken en zijn er, verspreid over het landgoed diverse kikkerpoelen aangelegd.

Ontdek de Stèles van Rückriem

Een landweg door het bos, grote bomen met overhangende takken, zonlicht wat een spel speelt tussen de bladeren. In mei 2005 werd dit zandpad verbijzonderd door de komst van 7 granieten zuilen (stèles) welke door de kunstenaar Ulrich Ruckriem zijn gemaakt. De vlakverdeling wordt zichtbaar door breuklijnen (boorgaten). De landweg is een historische verbindingsroute tussen de landgoederen Baasdam en Herinckhave, waar het idee en de contacten met Rückriem geboren zijn. De stèles zijn niet meer uit het beeld tussen bomen, takken en zonlicht wat nu ook een spel speelt met de stenen, weg te denken.

Elke stèle is anders, heeft andere boorgaten en breuklijnen

Als je goed kijkt kan je alle handelingen zien die de kunstenaar heeft uitgevoerd om de steen uit de groeve te krijgen. Het boren en splijten is hier goed te zien. Dat is mooi, want hierdoor krijgt het kunstwerk zijn tekening. Dit is de manier waarop Ulrich Ruckriem werkt. Alle ingrepen in de steen zijn voor de toeschouwer af te lezen. Misschien kan je al zien hoe de stenen uit de steengroeve losgehaald zijn?

De 7 stèles geven de scheiding aan tussen het bos en de weg. Ze staan als trotse grenspalen langs de oude zandweg. De oude weg met de beuken die langs de Baasdammerbeek loopt, verbindt al vele jaren landgoed Baasdam met landgoed Herinckhave. En het lijkt wel alsof ook de stèles hier altijd al gestaan hebben.

Wandelen

De meeste paden en wegen op het landgoed zijn opengesteld. Wel is het zo dat na hevige regenval sommige paden en wegen wat slechter begaanbaar kunnen zijn. Door het Wandelnetwerk zijn een 4-tal wandelroutes over het landgoed van Baasdam uitgezet. Zo zie je alle fraaie aspecten van het landgoed en ben je verzekerd van mooie vergezichten.
Start vanaf het startpunt Baasdam, gelegen bij Camping Klein Baasdam. Kies uit een van de vier wandelroutes variërend tussen 7 & 11,5 km en ontdek het prachtige Landgoed.

Startpunt
Startpunt

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Marleen

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Cultuur in Tubbig

  Aan het woord: Ellen Kleine Schaars

  Geschreven door VerhalenVerteller
 2. Ootmarsum-Dinkelland

  Elephant Parade 2021

  Geschreven door Jeroen
 3. Cultuur in Tubbig

  Aan het woord: Saskia Griepink

  Geschreven door VerhalenVerteller
 4. 48 uur op pad met

  Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Smokkelroute.

  Geschreven door Mathias

Tip je vrienden

facebook twitter