Cultuur in Tubbig

Aan het woord: Ine Heerink.

Geschreven door

VerhalenVerteller

Leestijd 5 minuten 701 x bekeken

Vandaag aan het woord: Ine Heerink! Kunstenares én eigenaresse van Kunstschool Alding. De eerste verhalenverteller in onze rubriek: Cultuur in Tubbig. In deze rubriek delen wij verhalen die geschreven worden door lokale initiatiefnemers op het gebied van cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan een kunstenaar, muzikanten, een vereniging of een andere lokale instantie die typerend is voor de cultuur in de gemeente Tubbergen.

Ine Heerink – Kunstschool Alding

“Logica brengt ons van A naar B, maar verbeelding brengt ons overal” (A. Einstein)

Wie ben je en wat is jouw functie?

Ik ben Ine Heerink, kunstenares, en ik werk als amateur met veel professionele ervaringen in het totale basisschool onderwijs en createx opleidingen. Ik ben altijd bezig met het maken van mooie dingen en was als jong meisje al bezig met tekenen en handwerken. Tien jaar geleden heb ik kunstschool Alding opgericht. In de teken- en schilderlessen aan volwassenen en kinderen, zowel individueel als in groepsverband, vind ik het heel belangrijk dat iedereen op eigen wijze zijn beeldende stijl kan ontwikkelen. Als docent breng ik mijn kennis en vaardigheden over, maar tegelijkertijd ben ik ook de coach, die de cursist begeleidt in het creatieve proces.

Een schilderij is een inspiratiebron en geen ‘namaak-product of inkleurplaatje’. Het gaat om eigen vindingrijkheid. Daarnaast denk en werk ik graag actief mee met grotere projecten zoals het cultuurplatform, de cultuurconnectie, het Glashoes, Kunstcollectief KunstKijken, TOF basisscholen, Stichting leergeld, verjaardagsbox, Zikke en Glasrijk.

Ine Heerink
Ine Heerink

Hoe werk je?

Elk jaar kies ik een ander thema als inspiratiebron. Zo zijn thema’s als mens, cirkel, de vier elementen, bomen, jaarringen aan bod geweest. Met het thema ‘Planeet Aarde’ heb ik regelmatig de pers gehaald. In het ruimtevaartcollege van André Kuipers raakte ik geïnspireerd door zijn foto’s vanuit het ruimtestation hoe prachtig en kwetsbaar onze planeet Aarde is.

Workshop
Workshop

Mijn schildertechniek is hoofdzakelijk ‘nat in nat schilderen’, waardoor er veel tijd nodig is om een schilderij te maken. Deze techniek maakt dat de organische structuren uit de natuur zo natuurgetrouw mogelijk verbeeld worden. Ik start met acrylverf en de laatste lagen werk ik af met olieverf. Naast acryl, werk ik ook met pastelkrijt, aquarel en olieverf. Vooral het laatste materiaal heeft meer en meer mijn interesse. Verder werk ik ook in opdracht. Samen met de opdrachtgever worden het ontwerp, materiaal en de kleuren bepaald, maar het resultaat kent altijd de typisch ‘Ine stijl’.

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen het culturele veld in Tubbergen?

Ik heb veel kennis in huis en zet me graag in voor het grotere geheel. Ik wil verbinden en zorgen dat alle mensen in de gemeente Tubbergen met kunst en cultuur in aanraking komen en dit zo laagdrempelig mogelijk om zoveel mogelijk mensen aan te spreken. De eerste plannen liggen klaar om binnen het Glashoes creatieve en/of educatieve workshops in samenwerking met de bibliotheek aan te gaan bieden.

We hebben een gemeenschappelijke verantwoordelijkheid om een gezond en leefbaar woonklimaat te organiseren en cultuur heeft daar een grote invloed op.

Waar ben je trots op?

In de zomer van 2020 heb ik samen met Zikke en de Bibliotheek subsidie aangevraagd voor het opstarten van een creatieve broedplaats in Tubbergen en die is gehonoreerd. Samen met deze partijen zijn we nu druk bezig om deze broedplaats meer vorm en inhoud te geven en de plannen concreet te maken.

Elk jaar organiseren we van KunstKijken een atelierroute met exposities. Waar deze in 2020 door Corona helaas niet kon doorgaan hebben we ook toen zelfs nog een klein alternatief weten te realiseren die binnen de Corona maatregelen mocht plaatsvinden. Hopelijk kunnen we in 2021 weer een grote atelierroute neerzetten.

Schilderen Herinckhave
Schilderen Herinckhave

Verder ben ik graag bezig met de jeugd, het organiseren van buitenschoolse culturele en educatieve activiteiten voor de kinderen in de basisschoolleeftijd. Dit in samenwerking met Zikke en de TOF basisscholen. Ook voor de jeugd heb ik binnen Glasrijk meerdere jaren de kinderactiviteiten verzorgd.

Waar liggen de kansen en bedreigingen volgens jou?

Er ligt een grote kans om activiteiten laagdrempeliger te maken, gewoon doen en laten zien. Ik merk dat er bij de ouderen nog vaak de gedachte leeft dat cultuur onnodig is; Doa mer gwoon dan dooi a gek genueg! Beginnen bij de jeugd lijkt de oplossing om die gedachte te verdringen. Corona kan gezien worden als een bedreiging maar het biedt ook kansen aan het culturele veld om de toegevoegde waarde van cultuur inzichtelijk te maken en het is een grote kans om van echte waarde te zijn.

Hoe zie je de toekomst?

Corona is een grote aanslag op het gehele cultuurveld maar tegelijkertijd kan het ons ook veel leren wat ik als zeer waardevol ervaar. Het leert ons dat het niet gaat om de welvaart maar om ons welzijn. Dit opent nieuwe perspectieven. Juist het creatieve culturele veld kan zich in tijden van crisis laten zien en meebuigen met de veranderende wereld.

Wat voegt cultuur toe?

De verwondering, vreugde en de bewondering waar mensen toe in staat zijn. Juist cultuur laat je “out of the box” denken. Het verrijkt je leven, je eigen zijn, het vergroot je netwerk en houd je in verbinding.

Oproep!

Kom eens schilderen, tekenen, boetseren of werken met textiel in mijn atelier, ook al denk je dat het niks voor je is. Heb het lef voor een proefles! Denk zoals Pippie Langkous: Ik heb het nog nooit gedaan, ik denk dat ik het wel kan!

Wees dankbaar en geniet van al het moois in Twente, elke dag opnieuw, zodat onze cultuur verbonden mag worden/zijn met kunst en natuur.

Atelier Kunstschool Alding Oldenzaalseweg 74 Oldenzaal (op afspraak) 06 83 21 98 76 www.kunstschoolalding.nl

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

VerhalenVerteller

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Cultuur in Tubbig

  Aan het woord: Ellen Kleine Schaars

  Geschreven door VerhalenVerteller
 2. Ootmarsum-Dinkelland

  Elephant Parade 2021

  Geschreven door Jeroen
 3. Cultuur in Tubbig

  Aan het woord: Saskia Griepink

  Geschreven door VerhalenVerteller
 4. 48 uur op pad met

  Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Smokkelroute.

  Geschreven door Mathias

Tip je vrienden

facebook twitter