Cultuur in Tubbig

Aan het woord: Saskia Griepink

Geschreven door

VerhalenVerteller

Leestijd 4 minuten 451 x bekeken

Vandaag aan het woord: beeldend kunstenaar Saskia Griepink! De tweede verhalenverteller in onze rubriek: Cultuur in Tubbig. In deze rubriek delen wij verhalen die geschreven worden door lokale initiatiefnemers op het gebied van cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan een kunstenaar, muzikanten, een vereniging of een andere lokale instantie die typerend is voor de cultuur in de gemeente Tubbergen.

“Als je een schip wil bouwen, roep dan geen mensen bij elkaar om hout te verzamelen, werk te verdelen en orders te geven. In plaats daarvan, leer ze verlangen naar de enorme en eindeloze zee” - (“de kleine Prins” Antoine de Saint-Exupéry)

Wie ben je en wat is jouw functie?

Mijn naam is Saskia Griepink, ik ben beeldend kunstenaar en docent beeldende vorming. Het meeste heb ik geleerd door het te doen, net zoals dat zo is bij elk ander vak. Als je net van school af komt ben je niet meteen professioneel. Je leert het meest in het werkveld en na meer dan 35 jaren ervaring in dat werkveld durf ik te zeggen dat ik professioneel ben geworden.

Hoe werk je?

Al vele jaren geef ik schilder- en tekenlessen aan kinderen en volwassenen en organiseer ik schilder- workshops voor groepen en bedrijven. Vijf geleden ben ik weer gaan studeren en heb ik mijn onderwijsbevoegdheid gehaald. Dat viel niet mee, ik ben niet zo’n studiebol en geen twintiger meer dus ik ben best trots op dat diploma. Het heeft mijn leven totaal veranderd. Naast mijn vrije beeldende werk, werk ik nu ook als docent beeldende vorming voor verschillende culturele instellingen en musea in Twente en net over de grens in Nordhorn. Dit werk varieert van het ontwikkelen van lesmateriaal tot lessen geven over duurzaamheid, techniek, oude- en moderne kunst, architectuur, mode, etc. Het is ontzettend leuk, afwisselend werk, echt mijn droombaan. De lessen zijn gericht op verschillende doelgroepen: kleuters, primair- en voortgezet onderwijs, speciaal onderwijs en volwassenen.

Workshop koe schilderen
Workshop koe schilderen

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen het culturele veld in Tubbergen?

Tijdens mijn opleiding als docent kreeg ik de opdracht van de Stichting Rückriem in Twente om een educatieve interactieve kennisquiz te bedenken naar aanleiding van de beelden die op landgoed Baasdam staan en die gemaakt zijn door de kunstenaar Ulrich Rückriem. Deze quiz is te vinden op de site: www.ruckriemintwente.nl. Het is echt bijzonder dat een groot kunstenaar zoveel kunstwerken in Tubbergen kon plaatsen. Naar aanleiding van deze beelden heb ik ook een lesprogramma voor het primair onderwijs geschreven met een excursie. Deze heb ik met de groepen 7 en 8 van de Wiekslag mogen uitvoeren en deze les kan nog steeds geboekt worden.

Waar ben je trots op?

De Vergulde Wimpers
De Vergulde Wimpers

Samen met Norma Edens ontstond een interactief theater “De Vergulde Wimpers”, een samensmelting van de vakken muziek en handvaardigheid in combinatie met de Twentse cultuur. Hiervoor hebben we onze eigen evenementen bedacht en uitgevoerd maar ook opgetreden in opdracht van Kaft en stichting Glasrijk Tubbergen. Deelnemers konden actief deelnemen aan onze optredens. Hopelijk kunnen we deze vrolijke activiteit na de coronatijd weer oppakken.

Wat voegt cultuur toe?

Kunst en cultuur zijn van iedereen. Het merendeel van de mensen zingt in een koor, bespeelt een instrument of is lid van de harmonie, schildert of tekent, kijkt naar films of bezoekt musea. We bekijken tijdens een vakantie graag bijzondere en typische gebouwen die ons iets vertellen over de cultuur en geschiedenis van dat land. Kunstonderwijs stimuleert de fantasie en zorgt voor een creatieve ontwikkeling. Ik denk dat kunst ons verbindt, dat het ons aan het denken kan zetten en dat het ons ook gelukkig laat voelen. Zonder kunst en cultuur is de maatschappij een kleurloze fantasieloze samenleving.

'Deepsea Hoodia'
'Deepsea Hoodia'

Oproep!

Momenteel begeleid ik een klein groepje kinderen vanaf 12 tot 16 jaar die een creatief talent hebben. Het zou fijn zijn dit groepje straks weer te laten groeien. Er is veel talent in Tubbergen en dat mag best gezien worden.

Denk je dat je zo’n talent hebt en wil je daar iets mee doen, dan nodig ik je graag uit om contact op te nemen om wat van jouw werk te laten zien.

Wie weet kan je er serieus mee aan de slag!

“Veel kinderen vinden kunst leuk en dat wordt gek genoeg als diskwalificatie gezien. Het is leuk en dus niet serieus. En dat is een groot misverstand want dat het leuk is betekend juist dat het serieus is” (Mark Mieras)

In deze vreemde tijd geef ik online les aan kinderen in opdracht van de Jeugd Kunst Academie. Normaal geef ik schilderlessen privé in mijn tekenkamer of buiten in het mooie buitengebied van Tubbergen. De komende zomer plan ik net als vorig jaar een aantal buiten schildercursussen. Het is hier zo mooi en rustig en zeer inspirerend. Je raakt hier nooit uitgekeken!

Saskia Griepink www.saskiagriepink.nl

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

VerhalenVerteller

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Cultuur in Tubbig

  Aan het woord: Ellen Kleine Schaars

  Geschreven door VerhalenVerteller
 2. Ootmarsum-Dinkelland

  Elephant Parade 2021

  Geschreven door Jeroen
 3. 48 uur op pad met

  Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Smokkelroute.

  Geschreven door Mathias
 4. Kids

  Morskieft winnaar Bronzen award

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter