Cultuur in Tubbig

Aan het woord: Ellen Kleine Schaars

Geschreven door

VerhalenVerteller

Leestijd 4 minuten 1697 x bekeken

Vandaag aan het woord: glaskunstenares Ellen Kleine Schaars! De derde verhalenverteller in onze rubriek: Cultuur in Tubbig. In deze rubriek delen wij verhalen die geschreven worden door lokale initiatiefnemers op het gebied van cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan een kunstenaar, muzikanten, een vereniging of een andere lokale instantie die typerend is voor de cultuur in de gemeente Tubbergen.

Ellen Kleine Schaars – Glaskunst “Doe in alles in het leven waar je blij van wordt, waar je energie van krijgt en waarin je voelt dat het bij jou past”

Wie ben je en wat is jouw functie?

Mijn naam is Ellen Kleine Schaars, ik ben 55 jaar oud en woon samen met mijn 17-jarige dochter nabij het Centrum van Tubbergen. Aan huis heb ik mijn atelier, een showroom en een prachtige galerietuin waar ik mijn kunst het gehele jaar tentoonstel. Ik ben full time glaskunstenares, autodidact, geïnspireerd door het leven zelf. Een film die grote indruk op mij maakte was Paying it Forward. Hierin werd heel duidelijk hoe de cirkelstroom van geven en ontvangen werkt. Het onbaatzuchtige geven leidt uiteindelijk tot onverwachte cadeautjes in het leven. In mijn glaskunst heb ik ook heel veel Circles of Life gemaakt.

Hoe werk je?

Mijn doelstelling is esthetisch mooie kunst te maken met vaak een diepere symboliek. Afhankelijk van de opdrachtgever varieert mijn kunst van herdenkingskunst, kunst voor particulieren en bedrijfsmatige verzoeken. Mijn expertise is dat ik het vooral boeiend vind om er diepere symboliek in te leggen, waardoor het uit zichzelf al een verhaal verteld zonder dat daar extra uitleg bij nodig is. In 2020 was mijn hoogtepunt ook om voor de Paus Franciscus een Kunstobject namens de SKU te mogen maken. Hij heeft deze persoonlijk mogen ontvangen namens Dhr. Dijkema, president van de schaatsunie.

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen het culturele veld in Tubbergen?

De afgelopen 11 jaar is mijn galerie al gevestigd in Tubbergen. Ik denk vooral dat de blijdschap van de klanten, als ze een glaskunst object kopen, mij enorm veel voldoening geeft. Glaskunst is in mijn ogen ook de enige materie met enorm veel cachet waar je je hele leven van kunt blijven genieten.

De Galerietuin
De Galerietuin

Waar ben je trots op?

Ik ben vooral blij met mijn doorzettingsvermogen en creativiteit om telkens in te kunnen spelen op de wisselende markt. Ik ben met vrijwel niets begonnen en heb alles zelf opgebouwd. Naast mijn baan in het onderwijs ben ik langzaam begonnen en nu werk ik geheel zelfstandig als glaskunstenares.

Waar liggen de kansen en bedreigingen volgens jou?

Elke periode biedt wel kansen en mogelijkheden. Corona gerelateerd zie ik vooral ook veel beperkingen die in mijn ogen heel anders kunnen. Het lastige vind ik dat de overheid beslissingen voor ons neemt. Ik voel daarin geen gehoor. Het is letterlijk kijken waar nog mogelijkheden liggen. Ik heb mij het laatste jaar vooral beziggehouden met grote opdrachten gelukkig. Ook nu ben ik bezig met de kunstobjecten in opdracht van de gemeente en Glasrijk voor de Glaskunstroute. Heerlijk om daarmee bezig te kunnen zijn. Mijn atelier is nu gelukkig weer open voor bezoek. Dit kan nu op afspraak.

Op afspraak weer te bezoeken!
Op afspraak weer te bezoeken!

Hoe zie je de toekomst?

Dat is heel erg afhankelijk van hoelang en hoe sterk de maatregelen van de overheid invloed zullen hebben op de mogelijkheden. Ik blijf gewoon mooie kunst maken en genieten van de contacten met mensen. Gewoon schouders eronder en doorgaan.

Wat voegt cultuur toe?

Cultuur en kunst is een essentieel onderdeel, een levensstroom als het ware, waaruit ik mijn energie haal. Voor iemand anders is dat misschien muziek of sport. Ik denk dat voor ieder mens belangrijk is om iets te vinden waarin hij/zij zijn ziel en zaligheid kan leggen.

Oproep!

Vind u het leuk om mijn galerie een keertje te komen bekijken. Dat kan altijd op donderdag van 14 tot 20 uur en zaterdag van 10 tot 13 uur. Vanaf mei is de glaskunstroute met extra glaskunst van Diego Siemprun Nicolas en mij te bewonderen. Hier nodig ik u ook graag voor uit.

Ik wens Tubbergen toe dat zijn schoonheid van natuur en landschap en de authenticiteit van de Twentenaren behouden mag blijven. En dat er nog heel veel mooie kunstuitingen ontwikkeld mogen worden de komende jaren.

Ellen
Ellen
Galerie Ellen Kleine Schaars, Pastoor Bloemenstraat 6 Tubbergen (op afspraak) 06 236 00 979 www.ellenkleineschaars.nl www.glaskunsttubbergen.nl

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kunst & cultuur

  De Twentse Verlichte Carnavalsoptocht in Tubbergen

  Geschreven door Corine
 2. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine
 4. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter