Route-tips

Bijzondere route: de Bronnenroute door Het Springendal

Leestijd 3 minuten 29783 x bekeken

Ben je in Twente of heb je je bezoek naar Twente al gepland? Neem dan één van de mooiste Springendal wandelroutes, de Bronnenroute in natuurgebied Het Springendal, mee op je to-do lijstje. Begin je maar vast te verheugen op een stukje natuur dat je elke 200 meter opnieuw verrast en dat 5 kilometer lang. Onderweg ontdek je kronkelpaden, vlonderpaden, akkers, hooilanden, historische boerderijen, beukenlanen langs krabbelende beekjes en natuurlijk de bronvijvers.

Het Springendal en haar bronnen

Dit unieke stukje Twente tussen Vasse en Ootmarsum wordt ook wel de ‘tuin van Nederland’ genoemd. Waarschijnlijk om de schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos. Het vele water in dit natuurgebied ontspringt op drie plaatsen, te herkennen aan de verschillende bosmeertjes. Deze drie bronnen voeden de beken de Hazelbekke, de Springendalsebeek en de Mosbeek. Locaties die je tijdens de Springendal Bronnenroute zeker niet misloopt.

Het gebied werd rond 1920 eigendom van de Enschedese textielfabrikant Jannink, maar is nu in handen van Staatsbosbeheer en Landschap Overijssel die het als natuurgebied beheert. Dit geeft jou de kans om dit unieke stukje Nederland in Twente te ontdekken en te omarmen. Je komt na een bezoekje aan Het Springendal thuis met een verhaal en natuurlijk met heel veel foto’s. Natuur en met name de verscheidenheid van deze natuur geeft je zoveel inspiratie en nieuwe inzichten. Deze bijzondere plek verrijkt je, let maar op!

Praktische zaken

Het startpunt is parkeerplaats Brandtoren op de kruising Brandtorenweg/Hooidijk. Een fijne en veilige plek voor het parkeren van je auto of fiets. Volg de groene pijlen en je ontdekt al snel de schoonheid waarover ik hierboven schrijf, geen woord van gelogen! De Springendal Bronnenroute is zo’n 5 kilometer en daarom heel geschikt voor kinderen. Minder geschikt voor kinderwagens, wanneer je niet over een off road kinderwagen of heel veel doorzettingsvermogen en kracht beschikt. Want zandpaden met modder en hoge boomwortels zijn geen uitzondering op deze idyllische bronnenwandeling.

Wil je meer lopen dan de uitgestippelde 5 kilometer? Knoop er dan een andere route aan vast. Zoals de:

 • Heideroute - 3,2 kilometer (langs heideveld de Paardenslenkte)
 • Esroute - 3,6 kilometer (langs een typische Twentse boerderij De Meerbekke)
 • Sprengenroute - 4,1 kilometer (langs het urnenveld aan de Uelserdijk)

Terrasje pakken

Ben je na 5 of 9 kilometer moe, wat bijna onmogelijk is met de vele zitplekken onderweg, uitgedroogd en heb je zere voeten? Spring dan in je auto of op je fiets en rijd naar Vasse, Tubbergen of Ootmarsum om daar neer te ploffen op een terrasje. Neem eens een kijkje bij Droste's Herberg, Oale Roadhoes of Restaurant de Wanne. Of laat je verrassen door alle gezellige restaurant in de omgeving.

Snap je nu waarom een retourtje Twente of nog beter, het boeken van een overnachting, een must is? Je raakt niet uitgekeken in onze ‘tuin van Nederland’. Ben je in de buurt van Vasse of Ootmarsum en heb je een uurtje over? Ontdek dan de idyllische kant van het Springendal en loop de Bronnenroute.

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Kids

  Restaurants met speeltuinen in Tubbergen en omgeving!

  Geschreven door Corine
 2. Natuur

  Picknicken in Twente

  Geschreven door Corine
 3. Winkelen

  Op bezoek bij de buren: de Weerselose Markt

  Geschreven door Corine
 4. Winkelen

  Op naar de Kringloop in Tubbergen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter