Cultuur in Tubbig

Cultuur in Tubbig: Siny Brakhuis

Geschreven door

VerhalenVerteller

Leestijd 4 minuten 593 x bekeken

Vandaag aan het woord: Siny Brakhuis van Atelier Sienbrak! De zesde verhalenverteller in onze rubriek: Cultuur in Tubbig. In deze rubriek delen wij verhalen die geschreven worden door lokale initiatiefnemers op het gebied van cultuur. Hierbij kan gedacht worden aan een kunstenaar, muzikanten, een vereniging of een andere lokale instantie die typerend is voor de cultuur in de gemeente Tubbergen.

“Alles om me heen is mijn inspiratie”

Wie ben je en wat is jouw functie?

Ik ben van beroep rouwcoach, wat betekent dat ik mensen ondersteun bij het verlies van een dierbare. Ik ben lid van Kunst Kijken Tubbergen. Een actieve groep kunstenaars die aan de weg timmert. Ik ben autodidact en ik gebruik geen voorbeelden maar werk puur vanuit mijn hoofd. Ik heb bij mijn woonhuis mijn eigen atelier. Dat voelt als rijkdom en daar ben ik erg dankbaar voor.

Hoe werk je?

Ik werk met acrylverf. Ook werk ik af en toe met glas door middel van fusing. Ik heb niet een specifieke doelgroep waarvoor ik werk, het is voor mijzelf en te bezichtigen door iedereen. Ik vind het erg fijn om bezig te zijn met wat zich in mijn hoofd afspeelt.

Iemand zei ooit tijdens een expositie: “dan bent u wel erg druk in uw hoofd?”. Ik kon daarop zeggen: “nu niet meer, het is verwerkt op het doek”.

Zo werkt het bij mij, ik sta voor het doek, dan komt het of het komt niet. Meestal is het raak en dan komt het. Het duurt ook nooit lang om werk op het doek te schetsen, alsof het vanzelf gaat. Ik ben meestal ook gelijk tevreden of ik vul het op een later moment wat aan. Over de combi van kleuren denk ik niet na. Ik pak het, meng ze of meng ze niet en breng het aan op mijn doek of houten paneel. Dat proces gebeurt vanzelf. Ik ben een snelle werker in dat opzicht. Ik heb meestal namelijk ook niet erg veel geduld.

Wat is jouw toegevoegde waarde binnen het culturele veld in Tubbergen?

Ik wil dat mensen genieten van mijn werk, de kleuren en mijn fantasieën die zich hierop voordoen. Men vraagt mij regelmatig wat het voorstelt. Mijn antwoord is dan altijd: “het is datgene wat u erin ziet”. Ik heb er hard aan gewerkt, de rest is voor de toeschouwer en ik vind het leuk om uitleg te geven over mijn werkwijze.

Atelier Sienbrak
Atelier Sienbrak

Waar ben je trots op?

Ik ben trots op de werken die in mijn woonkamer hangen daar kan ik elke dag van genieten. Ook de ontwikkelingen die ik door de jaren heen hebt doorgemaakt als schilderes maken mij trots. Ik voel me een gelukkige autodidact en vind het fijn dat ik de vrijheid heb om te werken op de momenten wanneer ik geïnspireerd ben. Als groep Kunst Kijken Tubbergen mogen we trots zijn op al onze kunstenaars die hun ateliers tijdens de Kunstroute openzetten voor publiek. Iedereen wordt dan vriendelijk ontvangen door de aanwezige kunstenaars.

Waar liggen de kansen en bedreigingen voor cultuur volgens jou?

Ik zie kansen in het nieuw te ontwikkelen Glashoes. Een verzamelgebouw waar hopelijk ook kunst en cultuur een mooie rol krijgen. De bedreiging zie ik in het cultuuronderwijs wat in de loop der jaren steeds verder is teruggeschroefd.

Kleurrijk
Kleurrijk

Hoe zie je de toekomst?

Daar denk ik niet over na. Tenminste niet als het om mijn kunst gaat. De meeste mensen vinden mijn werk erg kleurrijk, wat het ook is maar velen zeggen er steevast achteraan “ik zou het zelf niet aan de muur willen hebben hangen!”. Ach dat vind ik prima. Ik schilder ook niet in opdracht. Het komt puur vanuit mezelf. Men vindt het mooi of juist niet. Daar ben ik niet mee bezig, ik wil het plezier houden in wat ik doe.

Oproep!

Geniet van Kunst, kijk er goed naar en maak contact met de kunstenaars. Neem je kinderen mee en laat ze kijken en verwoorden wat ze zien. Ik merk dat kinderen vol enthousiasme over mijn werk kunnen vertellen. Erg leuk vind ik dat.

Laten we werken aan een eigen algemene galerie waar wisselende exposities mogelijk zijn het hele jaar door.
 • Atelier Sienbrak
 • Grotestraat 89 Tubbergen (op afspraak)
 • 06 30 60 00 26
 • sienbrak.art@gmail.com
 • Website

Meer verhalen uit Tubbergen

 1. Seizoen tips

  De leukste tips om te doen voor de maand oktober

  Geschreven door Corine
 2. Kunst & cultuur

  Glinsteren tijdens Glasrijk 2023!

  Geschreven door Corine
 3. Route-tips

  Bijzondere route: de Bronnenroute door Het Springendal

 4. Seizoen tips

  De leukste tips om te doen voor de maand september in en rondom Tubbergen!

  Geschreven door Corine

Tip je vrienden

facebook twitter